Nederlandse technologie aan boord van JUICE-missie

JUICE-missie

Airbus Nederland heeft voor de JUICE-missie de zonnepanelen ontworpen en gebouwd voor het ruimtevaartuig van de European Space Agency (ESA), dat naar Jupiter en zijn ijzige manen zal reizen. Als hoofdaannemer heeft Airbus een consortium van meer dan 80 bedrijven geleid in de ontwikkeling van het ruimtevaartuig. De belangrijkste missie is om de grootste ijzige manen van Jupiter te verkennen, Europa, Ganymedes en Callisto, om te bepalen of leven mogelijk is op deze dwergplaneten. JUICE zal ongeveer acht jaar onderweg zijn en vier jaar in het Joviaanse systeem doorbrengen, waarbij het ruimtevaartuig ongeveer 30 observatievluchten zal maken en onderzoek zal doen naar de zwaartekracht en magnetische interacties.

JUICE-missie

JUICE is een nieuw ruimtevaartuig ontworpen door Airbus voor de ESA-missie naar het Joviaanse systeem. De missie zal gericht zijn op het verkennen van drie van Jupiter’s grootste ijzige manen, die bedekt zijn met een ijzige korst, namelijk Europa, Ganymedes en Callisto, om te bepalen of leven op deze dwergplaneten mogelijk is. Airbus heeft als hoofdaannemer een consortium van meer dan 80 bedrijven geleid in de ontwikkeling van het ruimtevaartuig, dat ongeveer acht jaar onderweg zal zijn voordat het vier jaar in het Joviaanse systeem doorbrengt. Het ruimtevaartuig zal ongeveer 30 observatievluchten maken en onderzoek doen naar de zwaartekracht en magnetische interacties van de manen. Het laatste jaar zal in een baan rond Ganymedes worden doorgebracht om deze maan veel gedetailleerder te observeren.

De JUICE-missie is een uitdagend project, waarbij het ruimtevaartuig moet omgaan met extreme temperaturen en energiebronnen. Om voldoende snelheid op te bouwen voor de baan van Jupiter, zal JUICE om de aarde, Mars en Venus cirkelen en energie verzamelen via de Nederlandse zonnepanelen. Het belangrijkste doel van de missie is om te onderzoeken of er vloeibare oceanen zijn onder de ijzige korst van drie van Jupiter’s manen, Europa, Ganymedes en Callisto, die organische componenten of zelfs leven kunnen bevatten. Het ruimtevaartuig vervoert ook 10 wetenschappelijke instrumenten die een hoge magnetische reinheid vereisen. Om storingen te voorkomen, hebben de ingenieurs van Airbus manieren bedacht om elektromagnetische signalen te verminderen. Het cruciale moment voor de missie is de inzet van JUICE’s enorme zonnepanelen, ontworpen om het ruimtevaartuig in de donkere uithoeken van het buitenste zonnestelsel van stroom te voorzien.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie