Door: Redactie - 6 april 2023 |
Het TNO-rapport ‘De waarde van de Nederlandse industrie’ schetst een beeld van een buitengewoon innovatieve en productieve maakindustrie, die essentieel is voor het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en het stimuleren van de export in de Nederlandse economie. Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) en Theo Henrar (voorzitter FME) ontvingen het rapport officieel uit handen van Tjark Tjin-A-Tsoi (CEO TNO).
Thijssen benadrukt de kracht en waarde van de Nederlandse maakindustrie en haar diverse sectoren, zoals coatings, chipmachines, chemie, staal en voedingsmiddelen. Hoewel de industrie bijdraagt aan welvaart, wordt de concurrentiekracht bedreigd door factoren zoals hoge energieprijzen, trage vergunningverlening en vertraagde aanleg van duurzame infrastructuur. Thijssen benadrukt de noodzaak om gezamenlijk oplossingen te vinden om innovatief en concurrerend te blijven en niet te afhankelijk te worden van andere landen en continenten.
Henrar geeft aan dat het belang van de maakindustrie voor de Nederlandse economie groot is, maar waarschuwt ook voor de druk op deze waarde door onder andere het niet behalen van innovatie- en R&D-doelstellingen als percentage van het BBP. Hij pleit voor meer investeringen in innovatie en een gelijk Europees speelveld, aangezien buurlanden meer profiteren van investeringsmogelijkheden vanuit Brussel, wat de Nederlandse industrie benadeelt.
Ook Tjin-A-Tsoi onderstreept de noodzaak van ingrijpende transities in de huidige tijd en de rol van een sterke, innovatieve en concurrerende economie om deze te realiseren. De maakindustrie in Nederland creëert niet alleen veel hoogwaardige banen en economische welvaart, maar biedt ook de financiële slagkracht om grote uitdagingen aan te gaan. Hij benadrukt het belang van consistent beleid dat een stabiel speelveld creëert en gebaseerd is op duidelijke en samenhangende strategische keuzes. Het verhogen van R&D- en innovatie-uitgaven en het creëren van meer samenhang daarin is essentieel voor het voortbouwen op dit succes.
Het TNO Whitepaper ‘De waarde van de Nederlandse industrie’ toont aan dat de Nederlandse maakindustrie verantwoordelijk is voor maar liefst 12% van het bbp. Rekening houdend met de verwevenheid met de dienstensector, komt naar schatting 20% van de economie voort uit de industrie. Dit maakt het één van de belangrijkste economische sectoren, sterk verbonden met onderzoeks- en onderwijsnetwerken en diverse ketens. De industrie groeide met een gemiddelde van 2,1% per jaar (2013-2021), sterker dan de totale economie (1,5%). In 2019 genereerde een Nederlandse industriële werknemer 105.000 euro aan toegevoegde waarde, vergeleken met het EU27-gemiddelde van 66.000 euro.
De industrie speelt een cruciale rol in de export en innovatie van Nederland. De top drie exporteurs van in Nederland geproduceerde goederen en diensten zijn: de chemische industrie (40 miljard euro), de voedingsmiddelenindustrie (39,6 miljard euro) en de machine-industrie (29 miljard euro). Volgens het TNO-rapport zijn industriële productiebedrijven toonaangevend in investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie, met een R&D-intensiteit van 6,8% (gemiddeld 1,5% over het hele bedrijfsleven). Ze produceren basisbehoeften voor de samenleving en innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen met minimale impact op het milieu.
Het rapport schetst ook uitdagingen, zoals de noodzaak om als land meer te investeren in R&D, meer circulaire bedrijfsmodellen en versnelde verduurzaming. In een volgende rapportage zal TNO dieper ingaan op de toekomstscenario’s van de industrie.
De TNO Whitepaper ‘De waarde van de Nederlandse industrie’ laat zien dat de Nederlandse maakindustrie cruciaal is voor de economie, met een sterke groei, hoge productiviteit en verwevenheid met andere sectoren. De industrie draagt bij aan export en innovatie en staat voor uitdagingen op het gebied van R&D, circulaire bedrijfsmodellen en verduurzaming. TNO zal in een toekomstig rapport verder ingaan op de scenario’s voor de Nederlandse industrie.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.