Uitbreiding in de Rotterdamse haven met 4e LNG-tank

LNG-tank

Gate terminal, met als aandeelhouders Gasunie en Vopak, heeft met groot enthousiasme aangekondigd dat de beslissing is genomen om de opslag- en hervergassingscapaciteit van de huidige locatie in de Rotterdamse haven te vergroten. Deze grootschalige uitbreiding betreft een gloednieuwe LNG-tank met een imposante capaciteit van 180.000 kubieke meter. Daarnaast wordt de hervergassingscapaciteit met 4 miljard kubieke meter per jaar verhoogd. Interessant genoeg is deze nieuwe capaciteit reeds verhuurd, dankzij langlopende commerciële afspraken. De verwachting is dat deze uitbreiding in de tweede helft van 2026 volledig operationeel zal zijn.

Sinds 2011 is de Gate terminal in Rotterdam een belangrijke spil in de gaslevering en -beschikbaarheid. Dit geldt voor zowel Nederland als onze buurlanden. Wanneer alle toekomstige projecten op de Gate terminal succesvol zijn afgerond, zal deze terminal beschikken over een hervergassingscapaciteit van maar liefst 20 miljard kubieke meter per jaar.

Vierde LNG-tank

Hans Coenen, vanuit de raad van bestuur van Gasunie, licht toe: “De investering in deze vierde tank vormt een onderdeel van meerdere maatregelen die als doel hebben de LNG-importcapaciteit in Nederland te vergroten. Dit is noodzakelijk om het verminderde aanbod van Russisch aardgas op te vangen en om het tekort aan aardgas in de Europese markt te verkleinen. Naast het vergroten van de LNG-importcapaciteit, zet Gasunie zich ook actief in voor het versnellen van de energietransitie. Hierbij kun je denken aan initiatieven zoals het ontwikkelen van een landelijk waterstofnetwerk en de aanpassingen aan importterminals. Onze focus blijft ook liggen op groen gas, warmtetransport en CO2-afvang en -opslag.”

Dick Richelle, CEO van Vopak, vult aan: “Onze voortzetting van de samenwerking met Gasunie stemt ons zeer tevreden. De investering in deze LNG-tank sluit naadloos aan bij Vopak’s ambitie om te blijven groeien in de LNG-infrastructuur. We zijn trots op onze inzet om betrouwbare en open infrastructuren te realiseren, vanwege hun vitale rol in de continuïteit van de energievoorziening.”

Jarmo Stoopman, Managing Director van Gate terminal, deelt zijn enthousiasme: “Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, zijn we opgetogen om aan de bouw van deze significante uitbreiding te beginnen. We zijn vastberaden om nauw samen te werken met onze aannemers, met als primaire doelstelling een veilige en punctuele realisatie van deze 4e LNG-tank.”

Financieel perspectief

De totale investering voor deze uitbreiding bedraagt EUR 350 miljoen. Qua financieringsstructuur is het plan om ongeveer 15% van deze kosten te dekken met eigen vermogen, terwijl de overige 85% gefinancierd zal worden door een ‘non-recourse’ projectfinanciering, waarvoor reeds verplichtingen zijn vastgelegd. Voor deze financiering zijn al verplichtingen vastgelegd. Het is de bedoeling dat deze projectfinanciering eind 2023 rond is. Vervolgens zal Vopak een eigen bijdrage leveren van ongeveer EUR 26 miljoen. Ten slotte zullen deze betalingen in de volgende jaren plaatsvinden.

Bron: Gasunie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.