Tankopslagbedrijf Vopak wil personeel nauwlettend volgen

Tankopslagbedrijf Vopak Tankopslag

Tankopslagbedrijf Vopak wil sensoren die elke stap van personeel volgen

Het tankopslagbedrijf Vopak wil een systeem dat met elektronische pasjes en sensoren elke stap van een werknemer volgt in gebruik nemen. Vopak gaat het systeem op één locatie testen om de veiligheid te vergroten.

Het volgsysteem van het gebruikt volgens de krant elektronische pasjes en sensoren die zouden moeten registreren waar mensen lopen, of zij staan of liggen en op welke hoogte zij zich bevinden. De test zou in 2020 plaats moeten vinden.

Volgens het FD maakt het personeel van het tankopslagbedrijf Vopak zich zorgen over de privacy. “Dat ligt heel gevoelig. Waar loopt iemand? Zit-ie op de wc? Wat gaat het bedrijf doen met die data?”, citeert de krant de voorzitter van de ondernemingsraad, Cees den Breejen.

Toch is van onrust onder het personeel geen sprake, zegt Den Breejen tegen NU.nl. Vopak is volgens hem “open en transparant naar de achterban in deze discussie”. “Het is duidelijk dat dan de privacywaarborging uitvoerig wordt behandeld en vastgelegd.”

In een verklaring aan NU.nl laat een woordvoerder van tankopslagbedrijf Vopak weten dat “privacy en de regelgeving hieromtrent deel uitmaken van de test”. Een woordvoerder ging verder niet in op de vragen die NU.nl stelde.

Vopak moet balans vinden tussen privacy en dataverzameling

Het volgen van werknemers is niet per definitie verboden, maar een bedrijf moet wel een goede balans vinden tussen het vergaren van gegevens en het waarborgen van de privacy van het personeel. Zo mag een ingrijpende vorm van controle alleen plaatsvinden als dat noodzakelijk is en een lichter middel niet volstaat.

Ook moet een bedrijf bij grote privacyrisico’s van tevoren een onderzoek uitvoeren. Of tankopslagbedrijf Vopak zo’n onderzoek heeft uitgevoerd of van plan is dat te doen, is niet duidelijk.

Bron: NU.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie