PTC onthult beslissende rol in doorbraak kernfusie

Kernfusie LLNL

PTC heeft aangekondigd dat hun technologie is gebruikt door het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) bij de ontwikkeling van de National Ignition Facility (NIF). Deze heeft onlangs een baanbrekende kernfusiereactie op gang heeft gebracht waarbij meer energie werd opgewekt dan verbruikt.

De gebruikte technologie omvat Creo voor computer-aided design (CAD) en Windchill voor product lifecycle management (PLM). De uiterst geavanceerde machine van NIF, een “systeem van systemen”, bestaat uit meer dan 3,5 miljoen componenten en 750.000 unieke onderdeelontwerpen. Dit is waarschijnlijk de grootste Creo- en Windchill-combinatie ooit gemaakt en misschien wel het grootste ontwerp ooit gemodelleerd in 3D CAD.

“De NIF is een ongelooflijk staaltje techniek. Deze doorbraak kan de toegang tot schone energie helemaal veranderen. Het gebruik van PTC-softwareoplossingen bij de ontwikkeling ervan toont de enorme kracht van onze technologie”, aldus Jim Heppelmann, president en CEO van PTC. “Wij zijn dankbaar voor de jarenlange samenwerking met LLNL en het Amerikaanse ministerie van Energie (DOE) en we zijn trots op de rol die onze technologie heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de NIF.”

Heppelmann heeft een blog geschreven over de langdurige relatie met LLNL die heeft geleid tot de recente fusieontwikkelingen bij het NIF. In zijn bijdrage, “Fusion Ignition Breakthrough: Designing  the Ultimate Clean Energy Source”, schrijft Heppelmann over de decennialange betrokkenheid van PTC bij het NIF-project, het gebruik van de Creo- en Windchill-software van PTC voor de modellering en het ontwerpbeheer van de NIF, en PTC’s bredere engagement inzake duurzaamheid.

Heppelmann schrijft hierover het volgende: “PTC ondersteunt het team van NIF-ingenieurs bij LLNL al meer dan 25 jaar als een hechte partner. Toen ik in 1998 bij PTC begon, had het NIF al gekozen voor onze Pro/ENGINEER CAD-software, die nu natuurlijk Creo heet. Een paar jaar later voegde het NIF-team Windchill toe aangezien ze steeds meer behoefte hadden aan gegevensbeheer. In de loop der jaren hebben de productteams van PTC veel samengewerkt met de vertegenwoordigers van LLNL en het Amerikaanse ministerie van Energie. Ze hebben PTC steeds uitgedaagd en de grenzen opgezocht van wat onze software moet doen om hun zeer geavanceerde projecten mogelijk te maken.”

Om de volledige blog van Heppelmann te lezen, klik hier: Fusion Ignition Breakthrough: Designing the Ultimate Clean Energy Source.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.