Laat alleenwerkers veilig werken met realtime informatie

Export van machines Alleenwerkers

Een beveiliger patrouilleert langs een faciliteit, een monteur van een energiebedrijf voert controles uit op een afgelegen locatie en een hotelmedewerker maakt kamers in orde voor de nieuwe gasten. Deze drie medewerkers in totaal verschillende beroepen, hebben één ding gemeen: het zijn alleenwerkers. Deze groep werknemers is daardoor kwetsbaar, wat uitdagingen en ook extra verantwoordelijkheden meebrengt voor werkgevers. Want hoe controleer je of je medewerkers veilig zijn als er niemand in de buurt aanwezig is? Hoe waarschuw je hen bij mogelijke calamiteiten?

Realtime informatie én communicatie voor alleenwerkers

De term alleenwerkers wordt gebruikt voor iedereen die buiten zicht en gehoorafstand werkt van anderen. Wie alleen werkt, kan in geval van een calamiteit niet terugvallen op collega’s. In het verleden werden alleenwerkers op gezette tijden bezocht om te kijken of alles in orde is. Dit soort standaarden zijn vandaag de dag niet meer houdbaar. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek voor medewerkers op eenpersoonsposten. De veiligheidsrichtlijnen worden steeds scherper en dat is maar goed ook.

De oplossing voor alle alleenwerkers is realtime communicatie, en het liefste tweerichtingsverkeer. Enerzijds wil je direct weten als een werknemer bijvoorbeeld bedreigd wordt of gewond raakt. Anderzijds wil je dat afgezonderdere medewerkers tijdig informatie kunnen ontvangen. Dit kan informatie zijn over een brand, gaslek, mogelijk gevaarlijke defecten van apparatuur, een inbreker in het pand of wellicht onbevoegde toegang tot een ruimte waar alleen werknemers toegang tot hebben. Alleenwerkers moeten dit weten, zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen, in actie komen en hierdoor onveilige situaties voorkomen.

Geïntegreerd communicatie- en meldingssysteem

Het allerbelangrijkste voor alleenwerkers is de juiste informatie op het juiste moment. Veiligheid binnen handbereik ongeacht waar zij zich bevinden. Of ze nu ‘in het veld’ werken, in een controleruimte zijn of zich in een speciale alarmruimte (ARC) bevinden. Om dit te realiseren is een geïntegreerd communicatiesysteem nodig. Zo’n systeem geeft inzicht waar een calamiteit plaatsvindt, zodat er snel hulp ter plaatse kan komen. Daarnaast meldt het communicatiesysteem automatisch realtime risico’s en dreigingen, zodat de medewerker continu beschikt over de juiste informatie en snel kan handelen in dreigende situaties. Dit is mogelijk doordat het systeem verschillende communicatiestromen kan koppelen. Denk aan DECT/ WiFi-handsets die telefonie en berichten combineren met man down-detectie, persoonlijke drukknopalarmen en GPS-locatiemogelijkheden. Maar ook beveiligingssystemen met toegangscontrole, branddetectiesystemen of andere kritische sensoren en procesbewakingssystemen.

Teamcommunicatie

Een geïntegreerd communicatiesysteem maakt tevens teamcommunicatie mogelijk tussen meerdere locaties. Dit soort live communicatie zorgt ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van alles wat van invloed kan zijn op hun veiligheid. Het voorkomt tegelijkertijd het dubbel uitvoeren van werkzaamheden en het onnodig terugkeren naar kantoor voor nieuwe instructies. Ook kan het communicatiesysteem, als de situatie uit de hand loopt, personeel evacueren en ruimtes geautomatiseerd afsluiten, door de integratie van toegangscontrole. Verder kan er bij een vals alarm direct een ‘situatie veilig-bericht’ verstuurd worden, zodat er geen onnodig productieverlies ontstaat en de rust in de BHV-organisatie kan terugkeren.

Connectiviteit en open integratie

De twee sleutelfactoren voor een succesvol geïntegreerd communicatiesysteem zijn connectiviteit en open integratie. In de praktijk zie je dat afdelingen steeds minder gebruik maken van eigen, gesloten (communicatie)systemen, omdat dit vaak leidt tot operationele silo’s door een gebrek aan een open softwarearchitectuur. En juist de openheid van software maakt het realtime delen van informatie mogelijk, in twee richtingen. Door de juiste informatie op het juiste moment, kan er effectiever worden gehandeld in onveilige situaties. Uiteindelijk zijn, hoe cliché het ook klinkt, medewerkers het meest waardevolle bezit van een organisatie. Door te investeren in een veilige werkomgeving zet je hen op de eerste plaats.

Door: Gauke de Bruin-Spijkers, Segment Expert bij Ascom

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.