Kleinste elektronische veiligheidsvergrendeling ter wereld

Elektronische veiligheidsvergrendeling

Met afmetingen van 119,5 x 40 x 20 mm is de AZM40 van Schmersal de kleinste elektronische veiligheidsvergrendeling ter wereld. Dit maakt hem bijzonder geschikt voor kleine veiligheidsdeuren en -kleppen.

Dankzij de 180°-hoekflexibiliteit van de actuator kan hij de AZM40 traploos benaderen, waardoor de vergrendeling ook geschikt is voor kleppen die niet onder een hoek van 90° sluiten of die naar boven openen onder een hoek van 45°. Dit betekent dat de hoekflexibiliteit ervoor zorgt dat de vergrendeling gemakkelijk in compacte en moeilijk bereikbare ruimtes past. De elektronische veiligheidsvergrendeling kan ook worden gemonteerd op standaard 40 mm profielen zonder dat hij uitsteekt.

“De veiligheidsvergrendeling voldoet aan de eisen van veel gebruikers die op zoek zijn naar ruimtebesparende oplossingen, omdat de benodigde ruimte een doorslaggevende kostenfactor is in de productie”, legt Stephan Frick, productmanager bij Schmersal, uit.

Elektronische veiligheidsvergrendeling met grote vergrendelkracht

Ondanks het compacte formaat heeft de AZM40 een verbazingwekkende 2000 Newton vergrendelkracht. “Een vergrendeling moet worden geselecteerd om de verwachte krachten te kunnen weerstaan. Met een vergrendelkracht van 2000 Newton zitten de gebruikers aan de veilige kant ten opzichte van de aanbevelingen in de norm”, legt Stephan Frick uit.
De geïntegreerde RFID-technologie maakt een “hoog” coderingsniveau mogelijk. Dit betekent dat de vergrendeling een verhoogde bescherming biedt tegen sabotage in overeenstemming met de eisen van DIN ISO 14119.

De elektronische veiligheidsvergrendeling werkt volgens het bistabiele principe: bij stroomuitval behoudt hij de actuele positie. Dit garandeert een veilige werking, ongeacht de status van de machine. Zelfs bij gevaarlijke aanloopbewegingen blijft de veiligheidsdeur bij stroomuitval veilig vergrendeld. Een ander voordeel van het bistabiele principe is het constant lage energieverbruik, omdat de vergrendeling alleen stroom nodig heeft wanneer de deur moet worden vergrendeld of ontgrendeld.

Bij toepassingen waarbij sprake is van persoonsbeveiliging (interlockbewaking) worden de veiligheidsuitgangen ingeschakeld als de veiligheidsdeur gesloten en de interlock vergrendeld is.

De uitvoering AZM40B (actuatorbewaking) kan worden gebruikt voor toepassingen waarbij sprake is van procesbeveiliging. Bij deze elektronische veiligheidsvergrendeling worden de veiligheidsuitgangen geactiveerd zodra de veiligheidsdeur gesloten is. Bij deze uitvoering is het vergrendelen van de vergrendeling niet absoluut noodzakelijk.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.