Door: Ad Spijkers (Spijkers Technische Teksten) - 10 februari 2023 |
Na zes jaar en een gedwongen afwezigheid tijdens de pandemie kan Interpack, ‘s werelds grootste vakbeurs voor de verpakkingsindustrie en aanverwante procesindustrieën, weer plaatsvinden. Van 4 tot en met 10 mei 2023 is de Messegelände in Düsseldorf het platform voor alles wat met verpakken te maken heeft.
Zes jaar en een gedwongen afwezigheid tijdens de pandemie hebben geleid tot een veelheid aan nieuwe ontwikkelingen op de markt. Met 2700 exposanten zijn alle hallen én een tijdelijke hal al geruime tijd volgeboekt. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nog wel inschrijven voor de wachtlijst.
Ook de verpakkingsbranche is beïnvloed door maatschappelijke megatrends zoals connectiviteit, veiligheid en duurzaamheid. Schaarste aan hulpbronnen en verstoorde toeleveringsketens stellen de industrie voor grote uitdagingen. Tegelijkertijd is sprake van een toenemende vraag, nieuwe technologie en een groeiend bewustzijn van duurzaamheid. Dit biedt de verpakkingsindustrie kansen om stappen voorwaarts te maken. Interpack zal deze ontwikkelingen in de continu evoluerende (verpakkings)industrie weerspiegelen.
De organisatie heeft voor deze editie gekozen voor een duidelijke segmentatie van het beurs- en congresprogramma. Vooral in de hallen 1, 3 en 4 vinden bezoekers processen en machines voor het verpakken van zoetwaren en bakkerijproducten. Duurzame oplossingen zijn hier een belangrijk thema. Verpakkingen uit monomateriaal of nieuwe materialen en digitale technologie zijn hier aandachtspunten.
Producten en systemen voor de voedingssector, dranken en non-foodproducten worden in de hallen 5, 6, 11 en 14 gepresenteerd. In dezelfde hallen bevinden zich oplossingen voor industriële goederen.
De eisen voor het verpakken en bottelen van medicijnen en ook cosmetica lopen parallel met die voor de ontwikkeling van medicijnen. Het gaat onder meer om productveiligheid, bescherming tegen namaakproductie en traceerbaarheid. Oplossingen hiervoor zijn te vinden in de hallen 15 tot 17.
Voor geïnteresseerden in verpakkingen en verpakkingsmaterialen zijn de hallen 7 en 7a, 8a, 9 en 10 van belang. Verpakkingen bevatten (vaak wettelijk voorgeschreven) informatie over de inhoud. Exposanten in de hallen 8a en 8b tonen hoe verpakkers dit kunnen implementeren voor verschillende producten. Er staan machines voor etikettering en markeertechniek, aangevuld met oplossingen uit de verpakkingsproductie en geïntegreerd verpakkingsdrukwerk.
Onder het motto ‘elk onderdeel telt’ vindt parallel aan Interpack het eigen evenement ‘Components’ plaats. Hier vindt u aanbieders van aandrijvingen, besturingen, sensoren, industriële beeldvorming, handlingtechnologie, industriële software en communicatie en automatiseringssystemen voor de verpakkingsindustrie. Er zijn ook machineonderdelen, componenten en apparaten, randapparatuur en componenten en hulpmiddelen voor verpakkingen. De tussen hal 10 en 16 gelegen tijdelijke hal 18 maakt dit onderdeel vanaf een centrale plek toegankelijk. Bezoekers hebben toegang tot beide beurzen.
Producten moeten opvallen in het schap. Interpack geeft prikkels voor vooruitstrevende en visionaire concepten en breidt het bijbehorende programma steeds verder uit. Er zijn plannen voor verschillende speciale shows en forums. Speciale themadagen zorgen voor antwoorden op actuele uitdagingen binnen de verpakkingsindustrie. Thema’s zijn vooral circulaire economie, management van hulpbronnen, digitale technologie en productveiligheid.
Actuele informatie over de beurs vindt u op de site van Interpack. U kunt ook terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiger van Messe Düsseldorf, Fairwise in Den Haag.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.