Door: Redactie - 20 april 2023 |
Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan nauwer samenwerken op het gebied van innovatieve batterijtechnologie. Deze samenwerking zal bijdragen aan de versterking van de mobiliteitssector en aan de realisatie van grootschalige energieopslag, wat op zijn beurt een flexibeler energiesysteem mogelijk maakt.
Op de Hannover Messe, de grootste technologische industriebeurs ter wereld, hebben minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat en de Duitse staatssecretaris Sabine Döring van Onderwijs en Onderzoek de intentieverklaring ondertekend. De beurs biedt bedrijven de mogelijkheid om hun innovaties op het gebied van digitalisering, duurzaamheid, ICT, hightech materialen, mobiliteit, halfgeleiders en energie-infrastructuur te presenteren.
De samenwerking tussen Nederland en Duitsland zal zich richten op de volgende generatie batterijen die minder afhankelijk zijn van kritieke grondstoffen, zoals lithium. Bovendien zullen de twee landen zich inzetten voor meer recycling in deze sector en het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe componenten voor batterijceltechnologie. Het doel van deze samenwerking is om beide landen voorop te laten lopen op het gebied van economie en wetenschap. In 2021 werden hierover al afspraken gemaakt via het Duits-Nederlandse Innovatie- en Technologiepact.
Minister Micky Adriaansens benadrukt het belang van innovatie en duurzaamheid voor de toekomstige banen en inkomsten. Hij stelt dat deze aspecten ook cruciaal zijn om uitdagingen zoals grondstoffenschaarste en de afhankelijkheid van niet-EU-landen aan te pakken. Om deze reden moeten Europese bedrijven, kennisinstellingen en overheden intensiever samenwerken. De afspraken tussen Nederland en Duitsland over innovatieve batterijtechnologie zijn hiervan een goed voorbeeld. Sterke handelspartners moeten niet alleen handelen, maar ook samen onderzoeken en uiteindelijk produceren.
De samenwerking tussen Nederland en Duitsland zal de ontwikkeling van innovatieve batterijtechnologie versnellen, waardoor er meer duurzame oplossingen voor mobiliteit en energieopslag beschikbaar komen. Door minder afhankelijk te zijn van kritieke grondstoffen, zal de batterijproductie minder schadelijk zijn voor het milieu en minder risico’s opleveren voor de beschikbaarheid van deze grondstoffen.
Bovendien zal de recycling van batterijen een belangrijke rol spelen in de samenwerking. Door meer recyclingmogelijkheden te creëren, kunnen de materialen die in batterijen worden gebruikt opnieuw worden gebruikt, waardoor de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen wordt verminderd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het biedt ook economische kansen.
De samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van innovatieve batterijtechnologie toont aan hoe belangrijk het is om samen te werken om duurzame oplossingen te ontwikkelen.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.