SPIE loopt vooruit op innovatie ijzerpoeder als hernieuwbare energiedrager

IJzerpoeder

SPIE Nederland, de Nederlandse tak van SPIE, is actief bezig met een innovatief project dat bedrijven de mogelijkheid biedt om ijzerpoeder te gebruiken als een nieuwe vorm van hernieuwbare energie. Deze energiedrager biedt aanzienlijke voordelen, waaronder geen directe CO₂-uitstoot en een minimale uitstoot van NOx. Het poeder is bovendien veilig op te slaan en te transporteren. Hierdoor kan ijzerpoeder voor bedrijven die geen toegang hebben tot een aansluiting op het elektriciteitsnet, vanwege netcongestie, een waardevolle oplossing zijn.

SPIE is een samenwerking aangegaan met Metalot, een netwerkorganisatie die zich richt op innovatie binnen de industrie. Samen voeren zij een door de overheid gesubsidieerde haalbaarheidsstudie uit naar de toepassing van ijzerpoeder in industriële processen. Metalot neemt hierbij de leiding in het technische ontwerp, de economische analyse en projectmanagement. SPIE Nederland ondersteunt dit proces door het technische ontwerp te valideren en input te leveren over kosten en onderhoud. Ook valideert SPIE de economische haalbaarheid van deze alternatieve energiedrager.

Het probleem van netcongestie en de behoefte aan duurzame energie

Nederland kampt met een probleem van netcongestie. Door de sterke groei in het gebruik van elektriciteit is het elektriciteitsnet op veel plekken overbelast. Bedrijven die willen verduurzamen of uitbreiden, krijgen hierdoor geen toegang tot het elektriciteitsnet. Tegelijkertijd streven bedrijven naar een vermindering van hun CO₂-uitstoot, waardoor de behoefte aan alternatieve brandstoffen, zoals ijzerpoeder, groeit.

Hoe ijzerpoeder werkt als energiedrager

Het proces waarbij ijzerpoeder als energiedrager wordt gebruikt, is eenvoudig te begrijpen. Volgens Stijn van Aken, projectleider bij Metalot, komt bij de verbranding van ijzerpoeder warmte vrij die kan worden gebruikt voor industriële processen of kan worden omgezet in elektriciteit. Dit lijkt sterk op het gebruik van andere brandstoffen, maar heeft unieke voordelen.

IJzerpoeder is niet alleen een veilige brandstof, maar biedt ook mogelijkheden op het gebied van circulariteit. Het poeder corrodeert langzaam en verspreidt zich niet gemakkelijk in de lucht, wat zorgt voor veilige opslag en transport. In tegenstelling tot waterstof is ijzerpoeder niet explosiegevaarlijk. Bovendien is het volledig circulair: hernieuwbare energie zet het roestpoeder na verbranding om in schoon ijzer. Dit gerecyclede ijzer wordt vervolgens opnieuw verbrand.

Pilot ijzerpoeder voor kleinschalige industriële toepassing

De haalbaarheidsstudie richt zich momenteel op een pilot waarbij ijzerpoeder een warmteproces van 200 kW bij een industriële verbruiker aandrijft. Als deze kleinschalige pilot succesvol blijkt, is het plan om de technologie op te schalen en te gebruiken voor een breder scala aan industriële toepassingen.

Bijdragen aan een koolstofarme economie

Men verwacht de eerste toepassingen van ijzerpoeder in stadsverwarming, industriële processen en de opwekking van elektriciteit. Bedrijven willen hun uitstoot verminderen, terwijl ze tegelijkertijd behoefte hebben aan betrouwbare energiebronnen. SPIE Nederland speelt een belangrijke rol in het valideren van de technische en economische haalbaarheid van ijzerpoeder, en levert ook expertise in ontwerp, constructie en onderhoud.

Door de inzet van ijzerpoeder als energiedrager ontstaat er een duurzame oplossing voor de industrie, die niet alleen helpt om de CO₂-uitstoot te verminderen, maar ook voorziet in de groeiende energiebehoefte van bedrijven.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.