Nieuwe fase NTA ‘Tijdelijk gebruik van niet-ATEX apparaten explosiegevaarlijk gebied’

Explosiegevaar ATEX Explosiegevaarlijk gebied

Op 2 maart 2023 bracht de Nederlandse toezichthouder NLA een bijgewerkte versie uit van haar ‘Wijze van toezicht bij Mobiele apparatuur‘. Deze editie verwijst onder andere naar de NTA 7914 ‘Tijdelijk gebruik van niet-ATEX apparaten in explosiegevaarlijk gebied’. Met deze update bevestigt NLA het belang van de betreffende normen en de NTA als richtlijn voor explosieveiligheid.

De Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 7914 ‘Tijdelijk gebruik van niet-ATEX apparaten in explosiegevaarlijk gebied’ werd een half jaar geleden gepubliceerd. Dit document is ontstaan door talrijke vragen vanuit de markt, veroorzaakt door de wijziging die de overheid in februari 2020 aanbracht in het Nederlandse Arbeidsomstandighedenbesluit, artikel 3.5e. Als gevolg van deze wijziging werden de eisen voor het gebruik van goedgekeurd materiaal in explosiegevaarlijk gebied strenger, waardoor meer duidelijkheid nodig was.

Het NEN Platform ATEX 153 heeft het initiatief genomen en een deskundige werkgroep heeft de NTA 7914 ontwikkeld. De reacties op de NTA zijn positief, wat blijkt uit de vele bedrijven die inmiddels gebruikmaken van deze NTA.

De bijgewerkte versie van de ‘Wijze van toezicht bij Mobiele apparatuur’ van de Nederlandse toezichthouder NLA onderstreept het belang van de NTA en de bijbehorende normen voor explosieveiligheid. De NTA 7914 is ontstaan door vragen vanuit de markt na een wetswijziging in 2020 en wordt nu al door veel bedrijven gebruikt. Het NEN Platform ATEX 153 speelde een cruciale rol bij het opstellen van de NTA 7914, wat heeft geleid tot positieve reacties uit de industrie.

Meer informatie bij de NEN

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie