Hogere procesveiligheid en kosten besparen dankzij TDL-gasanalyzers

Analyzers

Als je procesingenieurs en productiemanagers vragen wat ze verwachten van een moderne gasanalyzer zijn de antwoorden onder meer: snellere responstijd, hogere nauwkeurigheid, lagere werkingskost, minder onderhoud, verbetering van de procesregeling, meer procesveiligheid en betrouwbaarheid van de meting. Die antwoorden komen neer op een verhoging van de procesveiligheid en kostenbesparing. De nieuwste generatie Tunable Diode Laser (TDL) analyzers voldoen perfect aan die eisen!

In-situ Probe analyzers

Laseranalyzers, of beter TDL (Tunable Diode Laser) analyzers staan bekend als de beste analysesystemen voor de meeste toepassingen. Het nadeel van de meeste TDL analyzers is dat de laserbron en de detector afzonderlijke delen zijn die nauwgezet ten opzichte van elkaar moeten uitgelijnd worden. Dit probleem los je op door een “probe” TDL analyzer te gebruiken, een innovatie van Mettler Toledo!

Bij deze analyzers zijn de laser en de detector in dezelfde behuizing ondergebracht. Daaruit volgt direct dat je voor de installatie in het proces slechts één flens nodig hebt in plaats van twee (voor laser en detector). Dat levert een aanzienlijke besparing op. Niet enkel door die ene flens, maar omdat je geen dubbele aansluiting voor voedingspanning en spoellucht (purge) nodig hebt.

Het belangrijkste voordeel van “probe” analyzers is toch vooral dat je ze niet moet uitlijnen! De klassieke cross stack analyzers moeten nauwgezet geïnstalleerd worden en zowel de laser als de detector moeten mooi uitgelijnd worden. Dit loopt meestal niet van een leien dakje. Meer nog door trillingen in de installatie en opwarming door het proces. Mogelijks moet na onderhoud en kalibratie de procedure herhaald worden. En dat is erg tijdrovend. Probe analyzers zijn vooraf uitgelijnd en vormen één geheel zodat trillingen en opwarming geen invloed hebben.

Overal inzetbaar en geschikt voor alle toepassingen

Onze analyzers zijn modulair. Dat betekent dat je ze kan aanpassen aan jouw eisen en procesomstandigheden. De probes zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en materialen, met en zonder filter, met en zonder spoelgas en al dan niet met “blow back” reiniging van de filter.

Klassieke analyzers hebben nog een beperking: de afstand tussen laser en detector moet groot zijn, zo’n 3 à 4 meter of meer. Met een probe analyzer kan je al heel nauwkeurig meten vanaf een DN50 leiding!

Als een in-situ installatie om welke reden dan ook niet mogelijk is, kan je een probe analyzer heel eenvoudig integreren in een analysekast als extractieve analyzer.

Procesveiligheid

Doordat je een probe analyzer werkelijk overal kan installeren, kan je hem plaatsen waar het echt nodig is! Door op de kritische punten te meten verhoog je de veiligheid van het proces. Je meet daar waar het erop aan komt. De responstijd is slechts 2 seconden, in tegenstelling tot andere analysesystemen zoals zirkoniumcellen of paramagnetische analyzers of elektrochemische cellen waar je moet rekenen met reactietijden van 10 tot 20 seconden. Bij extractieve analyzers wordt dit nog meer als je een lange sampleleiding hebt.

Kosten besparen

Een TDL analyzer heeft geen bewegende delen. M.a.w. er is geen slijtage, en dus ook geen onderdelen die regelmatig moeten vervangen worden. Je hebt dus ook geen kosten. Onderhoud is minimaal en (her)kalibratie of verificatie wordt normaal slechts één keer per jaar uitgevoerd. Wist je dat de opstart van een probe analyzer slechts 15 tot 20 minuutjes duurt? Het resultaat van dit alles is dat je op langere termijn een lagere TCO (Total Cost of Ownership) hebt dan met klassieke analyzers.

Conclusie

Een moderne TDL probe analyzer beantwoordt aan de belangrijkste eisen die procesingenieurs en productiemanagers stellen. Door de flexibiliteit bij de installatie en de geringe onderhoudskost sla je twee vliegen in één klap: procesveiligheid en vermindering van de operationele kost!

Ontdek alle mogelijkheden van de MT GPro500 gasanalyzer, zelfs in kleine leidingen en lage meetbereiken.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.