HMS presenteert communicatieoplossingen voor batterij-energieopslagsystemen

Communicatieoplossingen

HMS Networks presenteert verschillende communicatieoplossingen voor de snel groeiende energieopslag markt. Battery Energy Storage Systems (BESS) vereisen communicatiemogelijkheden om verbinding te maken met batterijen en randapparatuur, te communiceren met het elektriciteitsnet, systemen op afstand te monitoren en veel meer.

Communicatieoplossingen voor batterij-energieopslagsystemen

Batterij-energieopslagsystemen (Battery Energy Storage Systems – BESS) kunnen een van de sleutels zijn voor het oplossen van de energiecrisis en het duurzamer maken van de wereld. Aangezien groene energiebronnen, zoals wind en zon, niet altijd beschikbaar zijn, kunnen grote batterijparken ervoor zorgen dat energie kan worden opgeslagen en kan worden ingezet als er minder zon of wind is.

Batterij-energieopslagsystemen moeten kunnen communiceren

Batterij-energieopslagsystemen bestaan uit batterijcellen die worden gecombineerd tot batterijpakketten, die vervolgens kunnen worden samengevoegd tot containers die op hun beurt weer batterijparken kunnen vormen ter grootte van meerdere voetbalvelden. De systemen kunnen gebruik maken van nieuwe of gerecyclede batterijen en combineren veel verschillende componenten. Om goed te kunnen werken hebben deze grote batterijparken echter veel communicatiecapaciteit nodig. HMS presenteert nu een uitgebreid pakket communicatieoplossingen voor dit toepassingsgebied.

Foutpreventie en netwerken van CAN-gebaseerde communicatieoplossingen

Aangezien de markt voor batterijen wordt aangevoerd door de auto-industrie, is in veel systemen CAN de communicatiestandaard. HMS biedt hiervoor via het Ixxat merk een uitgebreid programma communicatieoplossingen voor PC aansluiting, netwerken, lijnextensie, galvanische isolatie en meer

In netwerken is de bescherming van componenten cruciaal, zowel tegen externe bronnen (zoals blikseminslag), als tegen systeem gerelateerde problemen (AC/DC ruis). Apparaatbescherming is daarom een must om schade te voorkomen.

Netwerk gateways

Batterij-energieopslagsystemen combineren vaak verschillende apparaten uit verschillende bedrijfstakken in één enkele toepassing – batterijen, BMS, PLC’s, branddetectie units of airconditioning. Om verschillende apparaten te combineren, is het noodzakelijk om verschillende protocollen en netwerkstandaarden met elkaar te verbinden. CAN, Modbus, BACnet, KNX en andere protocollen kunnen eenvoudig worden gekoppeld via intelligente gateways van HMS, die zorgen voor de zo belangrijke data-uitwisseling en tegelijkertijd centrale controle mogelijk maken.

Daarnaast kunnen deze gateways de data selectief filteren, in kaart brengen en, indien nodig, aanpassen om de best mogelijke data-uitwisseling te realiseren.

Cloud/SCADA connectiviteit en toegang op afstand

Intelligente netwerken zijn ook nodig om verbinding te maken met cloudoplossingen of SCADA systemen. Dit kan door gebruik te maken van SG (Smart Grid) gateways van HMS die zowel energie- als industriële veldbusprotocollen ondersteunen, evenals protocollen voor cloudverbinding.

De SG gateways faciliteren centrale controle, evenals remote access voor predictief onderhoud, logging of datavisualisatie met behulp van de i4SCADA® oplossing van WEBfactory®, dat eigendom is van HMS. De SG gateways bieden ook robuuste cybersecurity voorzieningen, zoals een firewall, OpenVPN®, TLS versleuteling en gebruikersbeheer. Deze proactieve maatregelen zijn onontbeerlijk voor de bescherming tegen cyberaanvallen.

“We zien een snel groeiende vraag naar communicatieoplossingen voor batterij-energieopslagsystemen nu de hele maatschappij gericht is op duurzamere energiebronnen, zoals wind en zon,” vertelt Alexander Hess, General Manager bij HMS Business Unit Ixxat. “Communicatie is nodig om BESS-systemen te laten werken en HMS biedt daarvoor een uitgebreid programma industriële communicatieoplossingen, waarmee communicatieproblemen in deze systemen kunnen worden opgelost.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.