Door: redactie - 7 januari 2025 |
De haven van Rotterdam en Yokogawa Electric Corporation hebben een haalbaarheidsstudie gelanceerd om energie- en hulpbronefficiëntie in het Rotterdamse industriecluster te verbeteren. Dit project, dat bijdraagt aan regionale klimaatdoelstellingen, richt zich op het vergroten van samenwerking tussen bedrijven. Een eerste analyse toonde aan dat gezamenlijke optimalisatie van elektriciteit en nutsvoorzieningen kostenbesparingen tot wel 5% kan opleveren.
Binnen de petrochemische industrie zijn bedrijven vaak al optimaal ingericht. Toch blijft samenwerking tussen bedrijven beperkt door zorgen over het delen van vertrouwelijke informatie. Hierdoor blijven kansen liggen om energie en grondstoffen gezamenlijk efficiënter te benutten. De haven van Rotterdam en Yokogawa willen deze drempel wegnemen door veilige en vertrouwelijke data-uitwisseling te faciliteren. Dit opent de deur naar integratie binnen het cluster, wat aanzienlijke voordelen kan opleveren.
Het project kijkt specifiek naar het integreren van meerdere nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, warmte en waterstof. Deze aanpak kan leiden tot meer flexibiliteit en efficiëntie. Een voorbeeld is het optimaliseren van elektriciteitsverbruik: bedrijven in de haven van Rotterdam kunnen piekbelasting beter beheren door verbruik op elkaar af te stemmen. Daarnaast kunnen industriële bedrijven stoomproductie verhogen wanneer buren dit nodig hebben, waardoor energieverspilling wordt voorkomen. Deze aanpak draagt niet alleen bij aan kostenbesparingen, maar ook aan een vermindering van de CO2-uitstoot.
Met meer dan 200 industriële bedrijven is de haven van Rotterdam ideaal gepositioneerd om een voortrekkersrol te spelen in de energietransitie. Yokogawa ondersteunt dit met geavanceerde simulatie- en planningsoplossingen en hun expertise in energiebeheer. Een eerder uitgevoerde haalbaarheidsstudie heeft met computermodellen en workshops reeds aangetoond dat een betere afstemming van elektriciteit, warmte en andere hulpbronnen efficiëntiewinsten tot 5% oplevert. Dit kan oplopen tot 10% bij diepgaande integratie, wat de regio zou omvormen tot een “industriële deeleconomie”.
Na deze positieve eerste evaluaties is de haalbaarheidsstudie gestart met enkele petrochemische en energiebedrijven uit de haven van Rotterdam. Het doel is om concrete toepassingen te definiëren op basis van bestaande operaties.
De haven van Rotterdam is een van de grootste en meest efficiënte logistieke hubs ter wereld. Met een sterke focus op duurzaamheid en digitalisering zet de haven in op toekomstbestendige ontwikkeling. Jaarlijks verwerkt de haven ongeveer 470 miljoen ton aan goederen en ondersteunt het direct en indirect 565.000 banen in Nederland. Het toegevoegde economische waarde van de haven van Rotterdam bedraagt maar liefst 8,2% van het Nederlandse BBP.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.