Door: Redactie - 28 september 2023 |
Het Havenbedrijf Rotterdam en Yokogawa Electric Corporation zijn een haalbaarheidsonderzoek gestart naar een groei in branche-overschrijdende integratie van efficiënt energie- en nutsvoorzieningenverbruik in het industriegebied rond Rotterdam.
Met dit haalbaarheidsonderzoek hoopt men bij te kunnen dragen aan de ambitieuze decarbonisatiedoelstellingen in de regio. Uit een eerste vooronderzoek is gebleken dat het optimaliseren van het gebruik van elektriciteit en nutsvoorzieningen bij bedrijven een kostenbesparing van maar liefst 5% zou kunnen opleveren.
De activiteiten van de individuele bedrijven in de petrochemische sector zijn over het algemeen sterk geoptimaliseerd. Doordat zij zich echter zorgen maken om vertrouwelijke informatie vrij te geven, zijn ze terughoudend om ‘bij de buren te kijken’ en in energieclusters met andere bedrijven samen te werken, terwijl dat wel meer energie- en resource-besparingen kan opleveren. De haven van Rotterdam en Yokogawa willen deze barrière doorbreken door het vertrouwelijk delen van data te faciliteren en met behulp van een vergaande integratie binnen het cluster om de grote, potentiële efficiëntiewinst te bereiken door de productie in hele industrieclusters te optimaliseren.
Door de integratie van nutsvoorzieningen zoals warmte, elektriciteit en waterstof neemt de industriële flexibiliteit toe. Dit resulteert in een verhoogde efficiëntie. Het elektriciteitsverbruik tussen aangrenzende bedrijven wordt geoptimaliseerd om piekbelasting te beheren. Dit helpt om opstoppingen in het elektriciteitsnetwerk van het havengebied te verminderen. Dezelfde aanpak wordt toegepast om andere nutsvoorzieningen te stroomlijnen. Zo kunnen bedrijven die stoom als nevenproduct hebben ervoor kiezen om hun productie op het juiste moment op te schroeven, namelijk als een aangrenzend bedrijf meer stoom nodig heeft – hierdoor gaat er minder warmte verloren. Mogelijk vormt deze aanpak, die meerdere nutsvoorzieningen beslaat, in het algemeen een belangrijke bijdrage aan energiebesparingen en emissiereductie.
Yokogawa past de huidige simulatietechnologie toe. Hiermee ondersteunen ze een optimale productieplanning en oplossingen voor regionaal energiebeheer. Ook identificeren ze adviseringsmogelijkheden over efficiëntieverbetering binnen verschillende industriële systemen.
Beide bedrijven hebben een vooronderzoek naar de haalbaarheid afgerond. Hierbij gebruikten ze computersimulaties en maakten ze vergelijkingen tussen de bedrijfsvoeringen in het industriële cluster van de Rotterdamse haven. Ze wilden de bespaarmogelijkheden van diverse nutsvoorzieningen ontdekken. Dit onderzoek voegden ze samen met intensieve workshops en rondetafelgesprekken met bedrijven die actief zijn in het gebied.
Uit het vooronderzoek naar de haalbaarheid bleek dat er een verbetering tot 5% mogelijk is met behulp van een betere afstemming van het gebruik van elektriciteit, warmte, stoom en grondstoffen als water en industrieel gas, wat resulteert in lagere kosten en een kleinere voetafdruk in het koolstofverbruik. Een diepere integratie en optimalisatie binnen het industriële cluster kunnen op de langere termijn leiden tot besparingen van wel 10%. Op deze manier kan de regio Rotterdam zich ontwikkelen tot een “industriële deeleconomie”, waarin het delen van resources en de infrastructuur leiden tot zeer efficiënte bedrijfsvoering bij alle ondernemingen in de regio.
Na deze eerste, positieve evaluaties zijn de haven van Rotterdam en Yokogawa nu een haalbaarheidsonderzoek gestart. Dit doen zij met enkele petrochemische en energiebedrijven binnen het cluster op basis van bestaande bedrijfsvoeringen. Daarmee kunnen zij concrete gebruikerscases definiëren. De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden tegen het einde van 2023 verwacht. Indien deze voldoende positief zijn, houdt de volgende stap het ontwikkelen van plannen in voor de uitvoer van praktijkonderzoek onder de deelnemende bedrijven in de haven, te beginnen in 2024.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.