Groen licht grootschalig batterijproject RWE Eemshaven

RWE Eemshaven

Het bedrijf RWE maakt serieus werk van de uitbreiding van activiteiten op het gebied van batterijopslag wereldwijd. Een belangrijk bewijs hiervan is het groene licht voor een grootschalig batterijproject in Eemshaven. RWE Eemshaven zal met een batterijcapaciteit van 35 megawatt (MW), die 41 megawattuur (MWh) aan stroom kan opslaan, een nieuwe fase ingaan.

Diepgaande uitrol RWE Eemshaven

De uitrol in de RWE Eemshaven omvat de installatie van in totaal 110 kasten met lithium-ion batterijen. Deze worden op een oppervlakte van ongeveer 3.000 vierkante meter bij de biomassacentrale in de Eemshaven geplaatst. Voor deze omvangrijke onderneming heeft RWE een investering van ongeveer 24 miljoen euro uitgetrokken.

Innoveren en investeren

Het innovatieve batterijproject is een integraal onderdeel van het toekomstige offshore windpark ‘OranjeWind’. Het markeert een significante stap in de reeks slimme innovaties en investeringen die RWE Eemshaven nastreeft om de ideale balans tussen vraag en aanbod van energie te realiseren. Het bedrijf zet hiermee in op optimale integratie binnen het Nederlandse energiesysteem. In 2022 sleepte RWE een aanbesteding voor dit offshore project in de wacht. Dit gebeurde dankzij een uniek systeemintegratieconcept waarbij de productie van wind op zee wordt gecombineerd met de opwekking van groene waterstof en andere oplossingen, waaronder batterijopslag.

Woorden van de CEO Roger Miesen, CEO RWE Generation en Country Chair RWE Nederland, licht toe: “Het groeiende aandeel van duurzame energie in de elektriciteitsproductie vergroot de vraag naar flexibele batterijopslag. Met dit grote project verzamelt RWE waardevolle ervaring in de ontwikkeling van energieopslagsystemen op de Nederlandse energiemarkt en levert het een actieve bijdrage aan de stabilisatie van het Nederlandse elektriciteitsnet.”

Functies RWE Eemshaven energieopslagsysteem

Het energieopslagsysteem in de RWE Eemshaven zal het overschot aan energie van het elektriciteitsnet opvangen en indien nodig, terug leveren aan het net. Hiermee wordt de vereiste netfrequentie van 50 hertz behouden. De 35-megawattbatterij, met een werkduur van ruim een uur, neemt in dit geheel een unieke rol in als virtuele energiecentrale. Het opslagsysteem staat virtueel in verbinding met de RWE-energiecentrales in Nederland. Hierdoor het afzonderlijk of in combinatie met andere energiecentrales, flexibel en regelbaar vermogen kan leveren. Dit draagt bij aan de optimalisatie van het gebruik van het Nederlandse elektriciteitscentralepark van RWE over alle technologieën heen.

Wereldwijde batterijopslag bij RWE

Batterijopslagsystemen vormen een onmisbaar onderdeel van de energietransitie. Ze slaan overtollige elektriciteit op en maken deze weer beschikbaar wanneer nodig. Als pionier in de energietransitie ontwikkelt, bouwt en exploiteert RWE batterijopslagsystemen niet alleen in Eemshaven, maar ook in Europa, Australië en de VS. Het bedrijf ambieert om tegen 2030 meer dan drie gigawatt aan batterijopslag te hebben gerealiseerd.

Internationale expansie

In Duitsland heeft RWE begin 2023 zijn megabatterij in Lingen en Werne in gebruik genomen. Deze heeft een totale capaciteit van 117 MW. Ook is een 220-MW batterijopslagsysteem in aanbouw bij de elektriciteitscentrales Neurath en Westfalen van RWE. Daarnaast heeft RWE de Britse ontwikkelaar JBM Solar overgenomen, met 2,3 gigawatt aan batterijopslagprojecten in een vergevorderd ontwikkelstadium. Ook in Australië heeft RWE onlangs een aanbesteding gewonnen voor een langdurig batterijopslagproject van 50 MW/400 MWh.

Meer informatie bij RWE Nederland

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie