Door: Redactie - 17 april 2023 |
Saai, inspannend en uitputtend zijn dingen uit het verleden. De werkomgeving van morgen ziet er anders uit: spannend, eenvoudig en gemakkelijk. Cobots, AGV’s (Autonoom Geleide Voertuigen) en AMR’s (Autonome Mobiele Robots) brengen variatie in de dagelijkse werkzaamheden. Samenwerking met de robot verandert voorheen vervelende, inspannende taken in populaire activiteiten die gemakkelijk uit te voeren zijn. Talrijke exposanten op automatica, gehouden in München van 27 tot 30 juni 2023, zullen voorbeelden van dergelijke transformaties presenteren. Hoewel dergelijke werkvergemakkelijking geweldig is, is de cruciale vraag: in hoeverre kunnen automatisering en robotica het gebrek aan specialisten compenseren?
Er ontstaat een steeds grotere kloof naarmate de babyboomers zich terugtrekken uit de beroepsbevolking. Volgens het Instituut voor Arbeidsonderzoek (IAB) had Duitsland in het vierde kwartaal van 2022 1,98 miljoen openstaande vacatures, een stijging van 8,8 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Een studie van Prognos voorspelt een tekort aan arbeidskrachten van 2,9 miljoen mensen in 2025.
Dit is een ernstige belemmering voor de groei en een bedreiging voor het bruto nationaal product. De vraag die beantwoord moet worden: Wie is in staat en bereid om de dringend benodigde werkprestaties van bijna drie miljoen mensen te leveren?
Dit is waar robots in beeld komen – niet op alle, maar wel op veel werkplekken. Immers, veel eenvoudige en eentonige taken zijn al geautomatiseerd in landen met hoge lonen. Dit geldt met name voor de industriële sector, terwijl er in veel andere sectoren, zoals logistiek en gezondheidszorg, nog aanzienlijk potentieel is voor automatisering.
Er komt een keerpunt in het vizier op het gebied van cobot-toepassingen, aangezien ze verder worden ontwikkeld dan de lichte-payloadtoepassingen die tot nu toe de boventoon voerden. De nieuwste machines die door Universal Robots en Fanuc worden geleverd, zijn voorbeelden van de ontwikkeling richting hogere payloads.
Met een payloadcapaciteit van 20 kg beschouwt Universal Robots de nieuwe UR20 als de volgende generatie industriële cobots, ontworpen om de prestaties naar nieuwe hoogten te tillen. De fabrikant verwacht dan ook dat deze cobot “in meer omgevingen dan ooit tevoren” ingezet zal worden.
Fanuc overtreft deze payload zelfs met een 30 kg versie van de populaire CRX-serie, die ze zullen presenteren op automatica. Deze cobot is niet alleen geschikt voor collaboratieve toepassingen, maar is ook ontworpen voor gebruik in industriële omgevingen zoals voedselproductie. Ze zijn al in dienst genomen door de Zwabische industriële ovenfabrikant Wiesheu. Collaboratieve Fanuc CRX-robots met geïntegreerde beeldverwerkingstechnologie en een 3D-geprinte ‘rollengrijper’ verwijderen half afgewerkte bakkerijproducten van een aanvoerband of doos en plaatsen ze op de meegeleverde bakplaat.
Naarmate cobots en robots steeds flexibeler en gebruiksvriendelijker worden en het gebrek aan specialisten de meeste sectoren van de economie beïnvloedt, beslaan de exposanten op automatica gebieden die veel verder gaan dan industriële toepassingen. Marc Segura, president van ABB Robotics, legt uit: “We zullen robots taken zien uitvoeren in aanvullende sectoren zoals horeca en gezondheidszorg, met name in laboratoria en apotheken.”
Er zijn al enkele praktijkvoorbeelden, zoals de populaire Haidilao restaurantketen, waar ABB-robots worden gebruikt voor geautomatiseerde maaltijdbereiding.
Robots zijn al lang gevestigd in de logistiek – bij sorteren, orderpicken en palletiseren. Nu kunnen ze deze taken flexibeler uitvoeren dankzij AI en machine vision.
Experts verwachten dat de automatisering van handmatige workflows met behulp van een combinatie van nieuwe technologieën de doorslaggevende factor zal worden in de toekomstige concurrentiepositie van logistieke dienstverleners. Tobias Kieferl, Product & Markt Manager Logistiek bij de Yaskawa Robotics Division voorspelt: “Wie erin slaagt om de procesefficiëntie te maximaliseren en korte cyclustijden te bieden door zowel flexibele als sterk geautomatiseerde systemen, heeft hier een voorsprong.”
Steeds krachtigere AGV’s spelen hierbij een belangrijke rol. Het ontwerp en de mogelijkheden van de nieuwste generaties van bestuurderloze transportsystemen zullen ook op automatica worden gepresenteerd. In ieder geval stellen de inzet van AGV’s en AMR’s gebruikers in staat om over te stappen van star gekoppelde processen naar zeer flexibele intralogistieke en productiestructuren.
Maar mobiele robotica systemen zijn niet beperkt tot het onafhankelijk vervoeren van componenten door slimme fabrieken – servicerobots helpen ook in ziekenhuizen of verpleeghuizen. Professionals die automatica bezoeken, leren hoe deze kansen snel kunnen worden benut in verschillende praktische aspecten van het leven.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.