Gasunie sluit meerjarig contract voor kopen windenergie

Duurzame windenergie op de Noordzee recyclebare bladen Energieprojecten Windenergie kopen

Gasunie, een van de grootste zakelijke inkopers van elektriciteit in Nederland, heeft onlangs een significant besluit genomen op het gebied van verduurzaming. Vanaf 1 januari 2024 committeert Gasunie zich aan het jaarlijks kopen van 250 GWh windenergie. Deze wordt geleverd door de windparken van energieleverancier Greenchoice. Door dit vijfjarige contract verbindt Gasunie ongeveer 25% van haar elektriciteitsverbruik op uurbasis aan groene en lokaal opgewekte stroom. Maar wat betekent dit nu precies voor de energiesector en voor jou als consument?

Van traditionele bronnen naar duurzame windenergie kopen

In een tijd waarin de energietransitie centraal staat, vormen dergelijke overeenkomsten een belangrijke stap vooruit. De overeenkomst met Greenchoice, vastgelegd in een Power Purchase Agreement (PPA), draagt aanzienlijk bij aan het verminderen van emissies die voortkomen uit de productie van elektriciteit. Het helpt niet alleen bij het verminderen van de ecologische voetafdruk, maar ook bij de algehele verschuiving naar een duurzamer energiesysteem. Ter illustratie: de afgenomen 250 GWh staat gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 100.000 Nederlandse huishoudens.

De evolutie van Gasunie’s energiestrategie

Hoewel Gasunie voornamelijk elektriciteit inkoopt voor het hoofdtransportnet van aardgas, is er een zichtbare verschuiving gaande. Naarmate de energietransitie voortschrijdt, gebruikt Gasunie meer en meer van de ingekochte elektriciteit voor andere doeleinden, zoals het transport van waterstof, groen gas, CO2 en warmte.

Zoals Janneke Hermes, CFO van Gasunie, opmerkt: “Als energienetbeheerder hebben we de maatschappelijke taak om energietransport te garanderen en de energietransitie te versnellen. Tegen 2030 streven we ernaar om het merendeel van onze elektriciteitsbehoefte op uurbasis te vervullen uit hernieuwbare bronnen. Met de inkoop van Greenchoice-elektriciteit zetten we een belangrijke stap richting deze doelstelling.”

Symbiotische relatie Gasunie en Greenchoice voor kopen windenergie

De samenwerking tussen Gasunie en Greenchoice is niet alleen gunstig voor beide organisaties, maar biedt ook unieke kansen voor lokale windparken. Zoals Roel Hopmans van Greenchoice benadrukt, maakt de samenwerking het voor lokale windparken mogelijk om groene stroom te leveren aan een grote eindgebruiker zoals Gasunie. Windprofielen nemen meer groene stroom af op winderige dagen. Dit bevordert de duurzaamheid. Het dient ook als voorbeeld voor de energiesector.

Op weg naar 24/7 CO₂-vrije energie

Tot op heden heeft Gasunie haar elektriciteitsinkoop in Nederland vergroend met zogeheten Garanties van Oorsprong. Echter, door nu direct windenergie te kopen, wordt een rechtstreekse link gecreëerd tussen Gasunie’s verbruik en de opwek van Nederlandse groene stroom. Met het streven om tegen 2030 60% van haar elektriciteitsverbruik te verbinden met lokale, groene opwekking, onderstreept Gasunie haar ambitie om de transitie naar een duurzamere energietoekomst te leiden.

Bron: Gasunie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.