Gasunie investeert miljarden in energietransitie

Gasunie Marktplaats

Gasunie zet zwaar in op energietransitie

Gasunie investeert flink in de energietransitie door de komende tien jaar 7 miljard euro te steken in het vergroenen van de gasinfrastructuur. Er liggen ambitieuze plannen klaar om tot 2030 van het huidige gas-infrastructuurbedrijf naar een duurzame energie-infrastructuuronderneming te transformeren.

Han Fennema, CEO van Gasunie: ‘Als duurzame energie-infrastructuuronderneming moeten we voor de markt uit investeren zodat onze infrastructuur klaar is voor het toekomstige energiesysteem. Over dertig jaar vervoeren onze netten groene waterstof, groen gas, warmte en CO₂ waar de markt en samenleving om vragen. De investeringen en transformatie zijn noodzakelijk, willen Nederland en Duitsland in 2050 klimaatneutraal worden. Zo’n 30 tot 50 procent van de energievoorziening in 2050 zal namelijk bestaan uit moleculen in gasvormige toestand. Hierin kun je energie goedkoop opslaan en over grotere afstanden transporteren. Onze infrastructuur zal op veel punten gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet. Op elk moment kan daar groene stroom worden omgezet naar gas en omgekeerd naar gelang de vraag en het aanbod.’

Tegelijkertijd duurt het nog decennia voordat de rol van aardgas in Noordwest-Europa is uitgespeeld, zo zegt Fennema in een toelichting op het vandaag verschenen jaarverslag over 2020. ‘In 2030 heeft Nederland nog altijd 75 procent van de huidige jaarlijkse aardgasbehoefte. Wij werken hard om dit mogelijk te maken en investeren ook op dit gebied grote bedragen. Want in 2022 sluit de NAM de gaskraan van het Groningenveld. Dus moeten we zorgen dat we voldoende buitenlands gas in ons net kunnen ontvangen en via kwaliteitsconversie geschikt kunnen maken voor binnenlands gebruik. Daarnaast is er voldoende gasopslag nodig in de regio ten behoeve van de Nederlandse markt.’

Waterstofbackbone

Een van de transitieprojecten waar Gasunie in 2020 mee bezig was, is de ontwikkeling van een nationaal transportnet voor waterstof, de hydrogen backbone. Een investering van 1,5 miljard euro. Voor dit net zet Gasunie bestaande gasleidingen in die vrijkomen door de dalende aardgasvraag. De backbone kan er al in 2026 liggen. Door deze waterstofinfrastructuur kunnen Nederland en Noord-Duitsland de Europese hoofdrol gaan spelen in de mondiaal wordende waterstofmarkt, net zoals ze dat nu doen voor aardgas. De backbone sluit de grote industriële centra aan op installaties waar straks blauwe en groene waterstof worden gemaakt.

De meeste transitieprojecten financiert Gasunie samen met klanten en andere partners, ondersteund door overheidssubsidies voor aanlooprisico’s en onrendabele toppen. Het eigen aandeel in benodigde investeringen begroot Gasunie op dit moment op een totaalbedrag van 7 miljard euro, verdeeld over de periode 2021 tot en met 2030.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie