Door: Redactie - 21 juni 2023 |
Nu magazijnautomatisering steeds vaker ingezet wordt, is het belangrijk inzicht te krijgen in de meest noodzakelijke factoren waarmee bedrijven rekening moeten houden voordat ze investeren in automatisering. Recent onderzoek naar het gebruik van deze vorm van automatisering toont aan dat 44% van de Nederlandse respondenten de komende één tot drie jaar van plan is verdere automatisering te implementeren. Externe factoren, zoals het terugbrengen van de productie naar Nederland, stijgende energiekosten en personeelstekorten wegen ook zwaar mee in het besluit om sneller over te gaan tot vaste en/of flexibele productie automatisering. Veel bedrijven willen hun processen verbeteren om kosten te besparen, zich aan te passen aan de veranderende arbeidsmarkt en uiteindelijk hun bedrijf efficiënter en duurzamer te maken.
Voor het bepalen van de beste oplossing voor verdere magazijnautomatisering – of het nu gaat om vaste of flexibele productie automatiseringof een combinatie van deze twee – moeten bedrijven eerst hun huidige en toekomstige behoeften in kaart brengen. Dit kan door het analyseren van de huidige activiteiten en het evalueren van de impact van groei, overnames of strategische veranderingen op het bedrijf. Bedrijven kunnen met deze gegevens beter prioriteren welke magazijnfuncties als eerst geautomatiseerd moeten worden en zorgen dat zij beschikken over de juiste middelen, zoals ruimte in het pand en geschikt personeel, om dit in gang te zetten
Bij het bepalen van de juiste vorm van automatisering hebben zowel vaste als flexibele systemen hun voordelen en beperkingen. De belangrijkste aspecten die de juiste balans tussen de twee automatiseringstypen bepalen zijn:
Zowel vaste als flexibele productie automatisering kunnen zich aanpassen aan de magazijninfrastructuur en de procesflow. Maar, flexibele productie automatisering is, zoals de naam al klinkt, flexibeler.
Vaste automatisering is ontwikkeld om snel en frequent steeds terugkerende taken – zoals het opslaan en ophalen, picken en plaatsen of assembleren – uit te voeren. Dit geldt dus met name voor voorspelbare opdrachten. Deze vorm van automatisering wordt meestal binnen een specifieke parameter van het magazijn ontworpen om dezelfde taken dagelijks opnieuw uit te voeren. Vaste automatiseringssystemen kunnen ook alleen werken binnen de huidige infrastructuur, inclusief de magazijnstellingen en rails. Hierbij is het noodzakelijk om bij iedere nieuwe bestemming de bestaande infrastructuur uit te breiden, wat om meer investering vraagt.
Flexibele productie automatisering is ontworpen om beter in te spelen op veranderende omstandigheden en materiaalstromen, met het vermogen om zich aan te passen aan schommelingen in de vraag. Aanpassingen in de lay-out vereisen wellicht wat software veranderingen, toch is een dergelijke automatisering dynamisch. Het aanpassen van de lay-out van magazijnen naar aanleiding van veranderingen in of expansie van de activiteiten, is vrij eenvoudig dankzij het gebruik van technologieën zoals AGV’s (Automated Guided Vehicles) of AMR’s (Autonomous Mobile Robots). De inzet van deze technologieën vraagt om weinig tot geen installatie van infrastructuur en kost bijna geen extra tijd.
De twee soorten automatisering vereisen ook vrijwel geen menselijke tussenkomst tijdens het gebruik. Er is wel een verschil in de mate waarin samenwerking tussen mens en robot mogelijk is. Mens-robot samenwerking is een cruciaal onderdeel van de Industrie 5.0-revolutie. Het automatiseringsproces moet ook uitgroeien tot een stadium waarin het uitwisselen van goederen tussen mens en robot naadloos verloopt. Flexibele automatiseringssystemen maken gebruik van geavanceerde veiligheidsmechanismen die de menselijke interactie makkelijker maken. Vaste automatisering biedt over het algemeen niet dezelfde ruimte voor menselijke interactie.
De eerste implementatie van flexibele en schaalbare automatisering komt meestal voort uit de noodzaak om op korte termijn veel vraag te verwerken. Het systeem is flexibel genoeg om zich aan te passen bij procesveranderingen. Dit houdt in dat er minder sprake is van overcapaciteit of ruimteverspilling. Ook zijn er – naarmate de ontwikkeling van de taak, of veranderingen in het personeelsbestand – kleine, stapsgewijze uitbreidingen mogelijk. De voorkeur gaat uit naar een vast automatiseringssysteem als er sprake is van een voorspelbare materiaalstroom en vaste gedefinieerde activiteiten.
De toepassing van automatiseringsoplossingen verschilt per bedrijfstak en sector en is verder sterk afhankelijk van de operationele behoeften van het bedrijf. Voor e-commerce bedrijven is het bijvoorbeeld nodig om grote volumes en verschillende SKU’s te verwerken. Ook een heel snelle levering en efficiëntere orderverwerking zorgen voor en grotere vraag naar betrouwbare en nauwkeurige magazijnautomatisering. Recent onderzoek van McKinsey, onder retailers in onder andere de kleding- en levensmiddelenindustrie, toont aan dat meer dan 80% van de respondenten de komende twee tot drie jaar investeringen in automatisering gaat verhogen. Voor het stroomlijnen van activiteiten en het verhogen van de productiviteit bij het optimaal verwerken van grote ordervolumes, kiezen de meeste e-commercebedrijven voor flexibele productie automatisering. Met zo’n systeem kunnen de bedrijven makkelijk opschalen tijdens piekmomenten en afschalen tijdens rustigere periodes.
De farmaceutische-, chemie-, en voeding- en drankindustrie hebben daarentegen vaak meer baat bij vaste automatiseringsoplossingen. Zo kunnen deze sectoren beter inspelen op de grote opslagbehoeften, voorspelbare aanvragen en unieke SKU-eisen.
Een end-to-end automatiseringsoplossing bestaat meestal uit een combinatie van vaste en flexibele productie automatisering, ontworpen naar aanleiding van een data-analyse van de magazijnactiviteiten. Supply chain consultants en automatiseringsorganisaties kunnen bedrijven ondersteunen in het bepalen van de meest optimale oplossing, aangezien niet ieder bedrijf volledige automatisering nodig heeft. Vaste automatisering wordt al tientallen jaren door bedrijven toegepast en het gebruik van flexibele productie automatisering neemt snel toe. Naarmate de behoefte aan samenwerking tussen mens en robot in magazijnen groeit, neemt het gebruik van flexibele systemen naar verwachting toe.
Auteur: Pieter Feenstra, CEO bij Addverb EMEA.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.