Huidige staat van intralogistiek en automatisering

Magazijnrobots Brownfield Automatisering Warmte

Addverb, een leverancier op het gebied van robotica- en automatiseringsoplossingen, heeft onlangs een belangrijk rapport gepresenteerd dat focust op de toekomst van intralogistieke activiteiten in Europa. “Unlock the True Potential of Your Warehouse” belicht vooral het belang van brownfield automatisering, een proces waarbij bestaande infrastructuur wordt omgevormd voor geautomatiseerde operaties. Het rapport biedt bedrijven inzicht in de huidige stand van zaken en de toekomstige mogelijkheden op het gebied van automatisering.

Het onderzoek betrok respondenten uit drie kernmarkten: Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hieruit bleek dat de mate van implementatie van automatisering in de magazijnen van deze landen sterk verschilt. In Nederland en het VK worden handmatige en geautomatiseerde processen gecombineerd, terwijl het rapport aantoont dat Duitsland achterloopt, met 42% van de respondenten die aangeven dat de automatisering in hun magazijnen ‘zeer minimaal’ is.

De noodzaak van automatisering groeit

Deze verschillen in implementatie tonen aan dat er nog veel ruimte is voor groei op het gebied van automatisering. Zo plant 34% van de Nederlandse respondenten verdere automatisering in de komende drie jaar, en 26% van de Duitse respondenten is van plan om binnen de komende 12 maanden hun automatisering uit te breiden.

Het belang van brownfield automatisering

Het proces van brownfield automatisering speelt een cruciale rol in deze ontwikkelingen. Nederlandse bedrijven die te maken hebben met stijgende kosten en veranderende consumenteneisen zien de mogelijkheden van deze aanpak om hun efficiëntie te verbeteren. Brownfield automatisering biedt flexibele oplossingen waarmee bedrijven hun automatiseringsniveau binnen hun bestaande magazijnstructuur kunnen verbeteren. Dit betekent dat bedrijven de automatisering kunnen implementeren met minimale tot geen productiestilstand, terwijl ze hun huidige personeel zinvoller werk kunnen bieden door technologische bijscholing.

Arbeidsmarkt en bezorgdheden

Het rapport benadrukt echter ook de uitdagingen op de arbeidsmarkt. In Nederland vormt het tekort aan gekwalificeerd personeel een groot probleem. Volgens 40% van de respondenten maakt de grote beschikbaarheid van andere banen op de arbeidsmarkt de logistieke sector minder aantrekkelijk voor werknemers.

Ondanks het over het algemeen optimistische beeld, zijn er ook zorgen. Zo vreest een vijfde van de Nederlandse respondenten dat de implementatie van automatisering de bedrijfsactiviteiten zal verstoren. Er zijn ook zorgen over de interactie tussen mens en robot en de vaardigheden die nodig zijn om systemen te bedienen.

Ondanks deze bezorgdheden blijft er een algemeen optimisme over de toekomst van automatisering bestaan. Het onderzoek benadrukt de noodzaak van automatisering en de unieke voordelen die deze technologie biedt om de efficiëntie en productiviteit van magazijnen te verbeteren. “Het combineren van unieke menselijke expertise met automatiseringsvoordelen kan optimale productiviteit en veiligheid blijven bieden,” aldus Pieter Feenstra, CEO van Addverb EMEA.

Investeren in brownfield automatisering en de uitdagingen

Hoewel er al aanzienlijke investeringen in automatisering zijn gedaan, uitten de respondenten uit alle landen hun bezorgdheid over de schaarste aan arbeidskrachten, de implementatiekosten van automatisering en de steeds veranderende eisen van hun klanten. Brownfield automatisering biedt een oplossing voor sommige van deze uitdagingen zonder hoge initiële investeringen of onderbreking van de huidige activiteiten.

Toekomstbestendige automatisering

Voor de toekomst van de logistieke sector is het van cruciaal belang dat bedrijven zich aanpassen en investeren in technologieën zoals brownfield automatisering. Met een snel evoluerende economie hebben bedrijven de middelen nodig om snel op te schalen en in te spelen op veranderende marktbehoeften.

Addverb is van plan om zijn recente inzet voor de groei van de Europese markt te gebruiken om de kenniskloof van deze lokale bedrijven te helpen overbruggen. Dit zal hen in staat stellen om beter te begrijpen hoe automatisering kan bijdragen aan het toekomstbestendig maken van hun magazijnen en tegelijkertijd zorgen voor een veilige en efficiënte werkomgeving.

Brownfield automatisering

Brownfield automatisering verwijst naar de integratie van automatiseringsoplossingen in reeds operationele faciliteiten. Met een combinatie van zowel vaste als dynamische technologieën kunnen deze faciliteiten hun efficiëntie, betrouwbaarheid, nauwkeurigheid, veiligheid en het vermogen om op marktveranderingen te reageren, aanzienlijk verbeteren. Daarnaast hebben ze het potentieel om operationele kosten te verlagen en de noodzaak van handenarbeid te verminderen.

Het uitgevoerde onderzoek

Het onderzoek dat in deze context werd uitgevoerd, is een kwantitatieve studie die in januari en februari 2023 werd uitgevoerd met deelname van 300 respondenten uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De respondenten omvatten besluitvormers zoals managers van supply chain/logistiek, vicepresidenten (VP’s), oprichters en Chief Executive Officers (CEO’s) uit sectoren zoals retail/groothandel (55%), productie (33,33%) en verzending/distributie (11,66%). De betrokken bedrijven waren allemaal groot, met meer dan 500 werknemers.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.