3 acties waardoor bedrijven winstgevend blijven tijdens Europese energiecrisis

Energiebeleid IMVO Energiekosten Overheid Energieverbruik

Industriële bedrijven, met name de energie-intensieve industrieën, zijn behoorlijk getroffen door de Europese energiecrisis, die sinds de oorlog in Oekraïne woedt. Dankzij de gedaalde Russische aardgaslevering met 60% kregen industriële bedrijven al te maken met 10 keer hogere gasprijzen dan het gemiddelde tarief van de afgelopen jaren. Mede door de klimaatcrisis blijft er een druk op deze sector staan om energieverbruik te verminderen. Dit brengt echter risico’s met zich mee, door onder andere de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor productieprocessen. In dit artikel leggen we uit wat de risicogebieden zijn en welke maatregelen industriële bedrijven kunnen nemen om toch winstgevend te blijven.

De risicogebieden voor industriële activiteiten in de energiecrisis:

1: inkrimping van industriële output

Europa haalt nog steeds 70% van de energievoorziening uit fossiele brandstoffen, die voor het grootste deel van buiten Europa komen, waardoor industriële bedrijven weinig tot geen controle over de levering hebben. Energietekorten kunnen door verminderde productiecapaciteit zorgen dat er te weinig geproduceerd wordt.

2: inflatie van energiekosten

Industriële organisaties voelen de druk van sterk verhoogde aardgasprijzen. Daardoor moeten zij hun winstmarges verkleinen of verhoogde tarieven doorberekenen aan de consument, waardoor bedrijven minder goed kunnen concurreren.a

3: 20% vermindering van de toegankelijke brandstofvoorziening

Energieprijzen zullen waarschijnlijk stijgen doordat er minder energieleveranciers zijn als gevolg van onder andere geopolitieke onrust, toenemende energiebelastingen en kosten van netbeheer.

4: risico voor operationele continuïteit

Wanneer energiekosten stijgen tot voorbij de operationele haalbaarheid, en het grootste deel van de fabrikanten (57% volgens McKinsey & Company) het gasverbruik niet kan verlagen, bestaat er een groot risico op faillissement.

Om dreigende scenario’s te voorkomen, zullen industriële bedrijven snel in actie moeten komen en energie- en procesinefficiëntie aanpakken, zodat hun levensvatbaarheid gewaarborgd blijft. Met als doel om snel het energieverbruik, de piekvraag en kosten te verlagen. Hier volgen drie onmiddellijke maatregelen om de winstgevendheid van industriële bedrijven te waarborgen:

Drie effectieve maatregelen om winstgevendheid te blijven

Maatregel 1: energie besparen

Focus op energiebesparing en efficiëntie: breng in kaart waar energieverspilling plaatsvindt en hoe dit verminderd of voorkomen kan worden. Optimaliseer daarna het energieverbruik door industriële faciliteiten aan te sluiten, te meten, te automatiseren en te bewaken.

Henkel, de wereldwijde fabrikant van huishoudelijke producten zoals Persil wasmiddel, optimaliseert processen om waar mogelijk waardevolle hulpbronnen te besparen, en zo in 2030 alle productielocaties klimaatneutraal te maken. Door ProLeiT van het Plant iTcontrolesysteem van Schneider Electric en industriële software van AVEVA, verbeterde Henkel de energie-efficiëntie van zijn sproeidroogproces, de meest energie-intensieve fase in de productie van poederdetergentia. Door vermindering van energie, waterverbruik en afval kan Henkel zich tegelijkertijd richten op de bedrijfscontinuïteit en bijdragen aan de gezondheid van de planeet op de lange termijn.

“De energie-efficiëntieis nu verbeterd met 3-5%, wat een belangrijke stap in de goede richting is op het gebied van duurzaamheid en energieneutraliteit”, aldus Martin Päzold, Hoofd techniek en onderhoud, Wasserij en thuiszorg bij Henkel.

Maatregel 2: efficiëntie van assets

Bespaar energie door verouderde installaties te moderniseren, activa te verbinden om toezicht, begrip, actie, en automatisering toe te laten en digitaliseer het onderhoud van bedrijfsmiddelen om uitvaltijd te verminderen en gebruik te maximaliseren.

Maatregel 3: operationele efficiëntie en flexibiliteit

Verhoog de operationele efficiëntie en flexibiliteit en verlaag het energieverbruik en de piekvraag door:

  • Combineren van gegevensbronnen en convergerende stroom- en processystemen om een holistisch inzicht te krijgen in activiteiten en energieverbruik
  • Integreer digitale automatiserings- en energiebeheertools om de operationele prestaties nauwkeurig af te stellen en de productiviteit te verhogen

Versnelling van reducties van energieverbruik en afvalproductie

Nadat industriële bedrijven deze maatregelen hebben ingevoerd om ook in de energiecrisis winstgevend te blijven, zullen zij zich moeten voorbereiden op de toekomst. Door versnelling van reducties van energieverbruik en afvalproductie, voor verdere kostenbesparingen en vermindering van CO2-uitstoot. Daarbij helpt de transitie naar duurzame energiebronnen, elektrificatie voor het ontsluiten van decarbonisatie van processen, automatisering voor het optimaliseren van productefficiëntie en microgrids voor kritieke energieveerkracht.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.