De groeiende overnamemarkt in de EMS-sector

EMS-sector

De markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) is volop in beweging. De stijgende vraag naar elektronische componenten en halffabricaten zorgt voor een sterke groei in deze sector. Zowel bedrijven die zich richten op de Nederlandse markt als internationaal opererende bedrijven zoeken actief naar strategische overnames om hun positie te versterken. Als gevolg hiervan zal de consolidatie in de EMS-sector de komende jaren naar verwachting verder versnellen.

Drijfveer achter de overnames EMS-sector

De eindmarkten waarin EMS-bedrijven actief zijn, groeien in een hoog tempo. Sectoren zoals de halfgeleiderindustrie, de energietransitie en robotisering zijn sterk in ontwikkeling. De recente wereldwijde ontwikkelingen op politiek niveau (Oekraïne, Israël, Verenigde Staten, enzovoort) zorgen ervoor dat ook de vraag vanuit de defensie-industrie stijgt. Al met al is er dus behoefte aan een grotere productiecapaciteit. De snelheid waarmee bedrijven gewoonlijk uit zichzelf groeien, is niet voldoende om de vraag te kunnen bijhouden. Vandaar dat bedrijven zich sneller concentreren op de mogelijkheid om een andere partij over te kunnen nemen.

Druk op de concurrentiepositie

Vanuit het perspectief van de bedrijven die zich laten overnemen valt de situatie ook goed te verklaren. Een onderneming verkopen doe je immers niet zomaar, daar moet een duidelijke reden voor zijn. Die is er vaak ook, in de vorm van realiteitszin. Veel EMS-bedrijven ervaren druk op hun concurrentiepositie door hoge loonkosten en stijgende energieprijzen. Automatisering wordt steeds belangrijker om de productiviteit te verhogen. Heb je daarvoor de middelen niet in huis, dan heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt jezelf flink in de schulden steken, in de hoop je positie veilig te stellen, of je kunt besluiten om nu te cashen door je bedrijf ter overname aan te bieden. Dit is met name voor de kleinere bedrijven soms bittere noodzaak. De grotere bedrijven hebben vaak schaalvoordelen die ze beter in staat stellen om adequaat te reageren op de situatie.

De invloed van investeringsmaatschappijen

Investeringsmaatschappijen spelen een steeds grotere rol in de EMS-sector. Zij zien dergelijke overnames als een manier om grotere bedrijven te vormen, de productiecapaciteit te maximaliseren en kostenvoordelen te behalen. Door bedrijven samen te voegen, kunnen processen worden gestroomlijnd en gestandaardiseerd. Dit draagt bij aan schaalvoordelen, efficiëntie en een sterkere marktpositie. Voor investeringsmaatschappijen zijn dit belangrijke pijlers om waarde te creëren en het rendement op hun investering te verbeteren.

De huidige situatie in de EMS-sector

We zien in de afgelopen twee à drie jaar een duidelijke toename in het aantal overnames binnen de EMS-sector. Bedrijven lopen tegen het probleem aan dat ze lastig aan gekwalificeerd personeel kunnen komen en grijpen overnames aan als oplossing. Vaak zijn het de bedrijven die al in handen zijn van investeringsmaatschappijen, die op deze manier werken aan verdere schaalvergroting. Zij hebben immers al de financiële ruimte om zo’n overname soepel te laten verlopen. Het besef dat 1 + 1 meer is dan 2, leidt steeds vaker tot een samensmelting van branchegenoten tot één grote en krachtige onderneming.

Wat is een bedrijf waard?

Bij fusies en overnames wordt de waarde van een bedrijf vaak uitgedrukt in een meervoud van de EBIT(DA), ofwel de winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen. In de EMS-sector liggen deze waarden over het algemeen tussen de 5,0 en 8,5 keer de genormaliseerde EBIT. De exacte waardering hangt uiteraard ook af van de omvang van het bedrijf, de afhankelijkheid van de huidige eigenaar en de stabiliteit van de winst. Door de toenemende consolidatie zien we een stijgende trend in deze waarderingen. Het gebruik van EBIT(DA)-multiples is een snelle en eenvoudige manier om bedrijven te waarderen, maar heeft ook beperkingen. Je moet altijd blijven kijken naar de specifieke bedrijfskenmerken en marktontwikkelingen. Die factoren spelen een grote rol bij de uiteindelijke overnameprijs.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.