Effect cybercriminaliteit op business ondernemers

Effect cybercriminaliteit cyberambitie cyberveiligheid

Op donderdag 8 oktober van 17:00 tot 18:00 uur vindt de eerste editie plaats van de interactieve Cybertalks over het effect cybercriminaliteit genaamd De Ondernemer Draait Door (DODD). DODD is een initiatief van de gezamenlijke Platforms Veilig Ondernemen in Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

In deze serie talkshows wordt onder leiding van journalist en programmamaker Kees van der Spek en presentator Kevin van den Berg, samen met regionale ondernemers, cyberspecialisten en overheidsfunctionarissen ingegaan op het probleem cybercrime. Ze bespreken onder andere het gedrag van eigenaren, directeuren en werknemers én er wordt gezocht naar passende oplossingen. De talkshows worden live vanuit de regio uitgezonden en landelijk verspreid met korte vlogs en entertainment.

De coronacrisis heeft de wereld op zijn kop gezet en cybercriminelen profiteren grootschalig. Het aantal cyberaanvallen per maand was in april en mei van dit jaar net zo hoog als in het hele jaar 2018. Daarnaast hebben ondernemers al genoeg aan het hoofd met thema’s als duurzaamheid, regelgeving en ondermijning. Bernard Klaassen, projectleider Cybercrime vertelt hierover: “Zeker met de groei in thuiswerkers sinds corona wordt cybersecurity steeds belangrijker voor ondernemers. Het wordt lastig om te focussen op je core business als je bezig bent alle verschillende ballen in de lucht te houden. En misschien zit daar wel juist de crux”. Hij vervolgt: “Bij bedrijfsgerichte phishingpogingen loopt het percentage werknemers dat phishingmails niet herkent op naar 75%. Ondernemers zijn onbewust onbekwaam en dat neemt nodeloos risico met zich mee”.

Effect cybercriminaliteit

“Het aantal cyberaanvallen is vertienvoudigd. Bovendien herkent 1 op de 4 werknemers een standaard phishingmail niet. Dat zijn zaken om je zorgen over te maken”, aldus Klaassen. De hosts van de Cybertalks spreken ondernemers, werknemers, adviseurs en platformen die oplossingen hebben gevonden voor cybersecurity-uitdagingen die ondernemers misschien nog niet eens ervaren.

Voor ondernemers die gecontroleerd door willen draaien: de talkshowserie ‘De Ondernemer Draait Door’ neemt de luisteraar mee in hoe ondernemers ook in deze periode duurzaam, veilig en energiek kunnen blijven ondernemen.

De talkshowserie Cybertalks gaat van start

De eerste aflevering wordt uitgezonden vanuit het gemeentehuis in Weert in Limburg. Het credo van één van de gasten, ondernemer Xander Koppelmans: “het is niet de vraag óf, maar wanneer je wordt gehackt!” Xander raakte zijn bedrijf kwijt door zo’n hack en maakte een volledige herstart. Natascha Rouette – MediaInn, uit Sittard raakte door ransomware al haar data kwijt, maar herstelde met een flinke inspanning.

Na de eerste editie in Limburg volgen de komende weken de Cybertalks op maandag 19 oktober in Brabant – ‘Binnen 3 seconden was het ‘Game Over’, op dinsdag 3 november in Zuid-Holland – Brandverzekering: ja! Cyberverzekering: is dat nou écht nodig? én op maandag 9 november Noord-Holland – Veilig thuiswerken is het credo, of valt dat in praktijk wat tegen?

Cybertalkshow 1: 8 oktober, Leven voor en na de hack

Op donderdag 8 oktober van 17.00u-18.00u vindt de eerste editie plaats van DODD: Cybertalks vanuit het gemeentehuis in Weert. Het credo van een van de gasten, ondernemer Xander Koppelmans: Het is niet de vraag óf maar wanneer je met een hack te maken krijgt! Xander raakte zijn bedrijf kwijt door een hack en maakte een volledige herstart. Natascha Rouette (MediaInn, Sittard) raakte door ransomware al haar data kwijt maar herstelde met een flinke inspanning.

Burgemeester van Weert, mevrouw Ina Lepping-Schuitema geeft haar visie op de rol van de gemeente bij het verbeteren van de digitale veiligheid van inwoners en bedrijven. Weert was een van de eerste gemeenten in Limburg die digitale weerbaarheid van inwoners en bedrijven in haar beleid opnam. Een onderzoeker van het Politie Cyberteam Limburg laat zien hoe de politie cybercrime aanpakt en wat ze wel en niet kunnen doen. En Fabian Leijten, ondernemer en oprichter van de Digibende, vertelt over zijn visie op opleiden in cybersecurity en hoe die gestalte krijgt in de Digibende.

Cybertalkshow 2: 19 oktober, Operational Technology (OT) en Data Intelligence

Maandag 19 oktober van 17:00 tot 18:00 uur vervolgt DODD over het effect cybercriminaliteit de reeks met het thema Operational Technology (OT) en Data Intelligence. Dat doen we nabij Eindhoven in dé innovatieve technologieregio waar denkers en doeners slim samenwerken. Onder leiding van misdaadjournalist Kees van der Spek gaan Liesbeth Holterman van Cyberveilig Nederland, een ondernemer, Managing Director Marcel Jutte van Hudson Cybertec en Hoofd Intelligence van de politie Oost-Brabant Stan Duijf in gesprek.

Cyberaanvallen speelden zich in het verleden vooral af in IT-omgevingen. Maar tegenwoordig zijn ook veel machines gekoppeld aan bedrijfsnetwerken, vaak met de mogelijkheid tot onderhoud op afstand. Dit maakt de kans op infectie met malware vele malen groter, net als de dreiging van bewuste aanvallen op besturingssystemen of de procesautomatisering in de maakindustrie. Wat zijn de trends? Waar moet je nu echt op letten? Met welke basisregels kun je de productie beschermen? U hoort én ziet er alles over op 19 oktober…

Cybertalkshow 3: 3 november, Cybersecurity – bedrijfscontinuïteit en verzekering

In de laatste talkshow van de DODD-reeks gaan we in op cybersecurity: bedrijfscontinuïteit en verzekering. Dinsdag 3 november van 17:00 tot 18:00 uur voelt misdaadjournalist Kees van der Spek ervaringsdeskundigen en experts uit het bedrijfsleven aan de tand die u alles kunnen vertellen over het gevaar van cybercriminaliteit voor de bedrijfscontinuïteit.

Effect cybercriminaliteit is groot – Wist u dat de gemiddelde schade door cybercriminaliteit tien keer zo hoog is als de gemiddelde schade door een brand? En dat de kans op een cyberaanval liefst duizend keer groter is dan de kans dat er brand uitbreekt? En dat in cybercriminaliteit inmiddels meer geld omgaat dan in de wereldwijde drugshandel, wat naar verwachting alleen maar verder zal toenemen? In deze talkshow gaan we in op het belang om vooraf goed na te denken over de gevolgen van een cyberaanval en als het je overkomt: wat is de meerwaarde van een verzekering?

Cybertalkshow 4: 9 november, The internet of Things, thuis en op de zaak

In de laatste Cybertalk van de serie De Ondernemer Draait Door kijken we naar hoe zakelijk en privé steeds meer in elkaar schuiven, naar het nu en naar de toekomst. Op maandag 9 november van 17:00 – 18:00 uur bespreekt presentator Kevin van den Berg op zijn eigen wijze de relatieve veiligheid van thuiswerken en The Internet of Things.

Als ondernemer ben je 24 uur per dag met de zaak bezig, 7 dagen per week. We zijn continu online. Ook onbewust. Cybercriminelen maken daar steeds meer gebruik van en dat maakt je op het werk, maar ook thuis kwetsbaar. Daarbij komt dat steeds meer personeel vanuit huis werkt. En een op de vier werknemers herkent een standaard phishing mail niet. Samen met o.a. auteur van o.a. ‘Komt een vrouw bij de hacker’ Maria Genova, IOT-specialist Mark van Rijn, werknemersorganisatie RPANHN en een ‘mystery guest’ onderzoeken we de kansen en bedreigingen. Hoe zorg je duurzaam voor een veilige ondernemer!

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.