Eaton introduceert nieuwe frequentieregelaar

Nieuwe frequentieregelaar Installatieautomaat

Eaton introduceert de nieuwe frequentieregelaar PowerXL DM1

Powermanagementbedrijf Eaton breidt zijn PowerXL serie uit met de compacte nieuwe frequentieregelaar DM1 Micro General Purpose, die het vermogensbereik tot 22 kW dekt en speciaal is ontworpen voor het aansturen van pompen, ventilatoren en transportbanden, alsmede voor algemene machinebouwtoepassingen.

Met zijn compacte behuizing en gereduceerde inbouwdiepte is de frequentieregelaar een van de kleinste apparaten in zijn klasse en kan hij zelfs in behuizingen van 200 millimeter worden geïnstalleerd. Ook de 100 kA kortsluitvaste uitgang zet nieuwe maatstaven in deze categorie. De nieuwe frequentieregelaar beschikt niet alleen over een STO-functie voor een noodstop, maar is ook standaard uitgerust met talrijke communicatieprotocollen. Dit betekent dat de DM1 direct uit de doos kan worden aangesloten voor directe integratie in bestaande communicatienetwerken zonder extra hardware.

Er zijn twee versies van de DM1 beschikbaar: een standaard-versie en een Pro-versie. De standaard-versie wordt geleverd zonder keypad en STO-functie, maar bevat al wel een Modbus RTU-interface. De Pro-versie van de DM1 is uitgerust met een 7-segmenten keypad en een STO-functie (SIL2, PLd, Cat.3). Bovendien is de DM1-Pro standaard uitgerust met de protocollen Modbus RTU, Modbus TCP, Ethernet IP, BACnet MSTP en BACnet IP. De nieuwe frequentieregelaar kan ook worden aangesloten op het SmartWire-DT communicatiesysteem. Door middel van optiekaarten kan de DM1 ook worden uitgebreid met de protocollen Profibus, CANopen en DeviceNet, alsmede met een WLAN- of GSM-aansluiting.

​De DM1 kan via de interne webserver geconfigureerd worden, zonder dat er software geïnstalleerd hoeft te worden. Updates of verkeerde versies behoren dus tot het verleden. De DM1 kan via de interne webserver geconfigureerd worden, zonder dat er software geïnstalleerd hoeft te worden. Updates of verkeerde versies behoren dus tot het verleden. De bediening van de webserver is vrijwel identiek aan die van de PowerXpert inControl software, die ook gebruikt kan worden voor monitoring en datalogging op de DM1.

Bediening en onderhoud op afstand kunnen daardoor gemakkelijk worden uitgevoerd via elke toegestane IP-verbinding. Bovendien is de nieuwe frequentieregelaar uitgerust met een geïntegreerde Bluetooth-interface, die ook kan worden gebruikt om te communiceren met de PowerXpert inControl-software. Het is dus mogelijk om met de apparaten te communiceren door de gesloten deur van de schakelkast en zonder kabelverbinding, wat het werken aan de machine tijdens bedrijf aanzienlijk veiliger maakt. Beide versies zijn uitgerust met een aansluiting voor het DG1 remote keypad, dat alle parameters op een duidelijke en eenvoudige manier weergeeft. De Pro-versie heeft ook een interne setpoint potentiometer voor het direct en eenvoudig invoeren van setpoints op het apparaat.

Voor een eenvoudige installatie biedt de DM1 keuze uit vier toepassingstypes: standaard, pomp, HVAC en universeel. De Pro-versie van de nieuwe frequentieregelaar wordt ook geleverd met safe torque off (STO), de meest elementaire veiligheidsfunctie die in de aandrijving is geïntegreerd. Deze functie zorgt er niet alleen voor dat de energie naar de motor wordt afgeschakeld wanneer dat nodig is, maar voorkomt ook dat hij per ongeluk start. De STO functie zorgt voor een eenvoudige en kosteneffectieve naleving van de EU machinerichtlijn.

De DM1 Micro frequentieregelaar is bijzonder sterk in het overbelastingsbereik. Afhankelijk van de configuratie ondersteunen de bedrijfsmodi, “sensorless vector control (SLV)” en “U/f control”, het nominale bedrijf van de motor bij respectievelijk 150% en 110% overbelasting. Gedurende korte perioden kan met “sensorless vector control” het koppel zelfs tot 200% worden verhoogd. Bovendien maakt de regelaar ook een zeer dynamische regeling van PM-motoren in bijzonder energie-efficiënte toepassingen mogelijk.

De nieuwe frequentieregelaar wordt gekenmerkt door een hoge warmtebestendigheid en levert optimale prestaties bij omgevingstemperaturen van -30 °C tot +50 °C (IP20 en IP21). De interne ventilator met extra lange levensduur en instelbare ventilatorregeling draagt bij tot een grotere betrouwbaarheid. Het robuuste ontwerp van de apparaten komt ook tot uiting in hun hoge beschermingsgraad: De modellen met een vermogen tot 22 kW zijn verkrijgbaar met IP20-bescherming, en alle apparaten kunnen met een optionele kit worden opgewaardeerd tot IP21/NEMA1.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie