Door: Redactie - 14 januari 2020 |
Door gegevens te delen met aanbieders van afvalwaterbehandelingsapparatuur zouden drinkwaterbedrijven niet alleen het ontwerp, de bouw en de exploitatie van hun eigen installaties kunnen ondersteunen, maar ook de kosten kunnen verlagen en innovatie kunnen stimuleren. WPL’s technisch directeur Andrew Baird legt uit dat door een nauwere samenwerking de drinkwaterbedrijven nog meer van hun leveranciers zouden kunnen krijgen.
Enorme voordelen zijn beschikbaar voor de drinkwaterbedrijven die bereid zijn om gegevens te delen met de bedrijven die hun afvalwaterzuiveringsinstallaties ontwerpen. Door het zien van specifieke locatiegegevens voorafgaand aan het ontwerp van een project, alsmede operationele informatie achteraf, kunnen fabrikanten en leveranciers ervoor zorgen dat het beste systeem wordt geïnstalleerd en dat het optimaal functioneert.
De terughoudendheid of het onvermogen van sommige drinkwaterbedrijven om relevante gegevens te delen kan de voortgang vertragen. Nu het een beroep doet op nauwere samenwerking tussen de nutsbedrijven en de toeleveringsketen in AMP7, kan het tijd worden om processen te herzien, zodat vergelijkbare gegevens, zoals de uiteindelijke effluentkwaliteit en het stroomverbruik, gemakkelijker kunnen worden gedeeld.
Als ontwerp-, bouw- en installatiebedrijf levert WPL afvalwaterzuiveringsapparatuur en in de meeste gevallen is het ontwerp van de zuiveringsinstallatie gebaseerd op theoretische criteria; meestal generieke gegevens die tot 20 jaar oud kunnen zijn. Als drinkwaterbedrijven het voor ontwerpers mogelijk maken om hun ontwerpen te baseren op feitelijke gegevens, kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd, met name op het gebied van de dimensionering en het stroomverbruik.
Als er eenmaal een nieuwe zuiveringsoplossing is, zou het inzicht in de werking van het proces, inclusief stroom- en belastingsinformatie en de kwaliteit van het behandelde effluent, een aantal voordelen bieden.
Vanuit het oogpunt van productverbetering zou het de ontwerpers in staat stellen om kleine wijzigingen aan te brengen die een optimale prestatie garanderen. Op het gebied van onderzoek en ontwikkeling zou de informatie kunnen helpen bij het vormgeven van het lopende ontwerpwerk van de leverancier, waardoor verdere verfijning van de technologie die aan de klanten wordt aangeboden mogelijk wordt, terwijl de innovatie wordt gestimuleerd.
Het grootste gegevensgeleide onderzoeksproject van WPL is in het milieutechnologieveldstation van Petersfield en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Portsmouth. We ondersteunen een driejarig promotieonderzoeksproject waarin de gegevens over het energieverbruik en de procesefficiëntie van WPL’s Hybrid-SAF-afvalwaterzuiveringstechnologie worden onderzocht.
De onderzoeker onderzoekt hoeveel energie er ‘s nachts kan worden bespaard als de stromen laag zijn. Kunnen er kleinere blowers worden gebruikt? Informatie als deze heeft een reële waarde – als een ventilator die half zo groot is, zou kunnen worden gemonteerd, zouden aanzienlijke besparingen kunnen worden gerealiseerd, besparingen die drinkwaterbedrijven mogelijk missen door hun eigen stroomverbruiksgegevens niet te delen.
Een recent project met Welsh Water opende nieuwe mogelijkheden voor samenwerking toen het operationele team ter plaatse praktische feedback gaf over de conische bezinkingstank van WPL. WPL heeft vervolgens de uitstroomstuw opnieuw ontworpen, wat heeft geleid tot een installatie die gemakkelijker te reinigen en te onderhouden is.
Een ander voorbeeld van succesvolle gegevensuitwisseling tussen klant en leverancier is bij de Sherborne-waterzuiveringsinstallatie van Wessex Water, waar de bestaande infrastructuur werd aangepast met de Hybrid-SAF-technologie van WPL. Door de nauwe samenwerking vanaf het begin was WPL in staat om de doelstellingen van de klant volledig te begrijpen, wat leidde tot een kostenbesparing van 75% in de investeringen.
Uit de waterkwaliteitsgegevens van het eerste bedrijfsjaar blijkt dat de lozing van de installatie ruimschoots binnen de vergunning van het Milieuagentschap valt. Het ammoniakgehalte in het lozingswater ligt onder het detectieniveau op basis van een vergunning van 10mg/l. Er is ook voldaan aan de parameters voor biologisch zuurstofverbruik, troebelheid en temperatuur.
WPL krijgt nog steeds waardevolle prestatiegegevens van de locatie, waardoor het team objectief kan kijken naar de volgende stappen. Dit bewijst echt de waarde van openheid en samenwerking. Ik zou alle nutsbedrijven willen aanmoedigen om te overwegen om op deze manier met hun toeleveringsketen te werken. Uiteindelijk helpen feedback en gegevens bedrijven om hun producten te verbeteren, wat klanten ondersteunt bij het realiseren van langetermijndoelstellingen – waardoor de hele sector vooruit kan.
Continue emissiemonitoring en procesbeheersing
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.