Digitalisering watersector met efficiëntere planning van onderhoud

Watersector

Xylem digitaliseert watersector met data-analyse en efficiëntere planning van onderhoud

Overal ter wereld zijn sectoren volop aan het digitaliseren. Xylem, een toonaangevend bedrijf op het gebied van watertechnologie, zet zich in om ook de watersector met innovatieve en slimme technologie te ondersteunen. Water vormt een steeds grotere uitdaging, waardoor het belangrijk is om er efficiënt mee om te gaan. Met behulp van de juiste data is het bijvoorbeeld mogelijk om het onderhoud van persleidingen en installaties te stroomlijnen, risico’s beter in te schatten, en het verlies van water en energie te beperken.

Het lijkt vanzelfsprekend dat er water uit de kraan stroomt wanneer we deze opendraaien. En we liggen uiteraard niet wakker van het gigantische netwerk aan leidingen en installaties die ervoor zorgen dat we ons dagelijks kunnen douchen, of water hebben om te drinken en te koken. In de Nederlandse watersector liggen er voor maar liefst 120.000 kilometer aan leidingen onder onze voeten. Een groot deel van die waterleidingen dateert intussen al van meer dan een halve eeuw geleden, waardoor het risico op lekken en waterverlies aanzienlijk is.

In grote delen van de wereld zijn er tegenwoordig ernstige watertekorten. Ook in eigen land horen we steeds vaker dat we zuinig met water moeten omgaan. Het is dan ook noodzakelijk om water op een efficiënte manier te beheren. Gelukkig bestaan daar technologische oplossingen voor. In bijna iedere industrietak wordt tegenwoordig data gebruikt om processen te stroomlijnen, efficiënter te werken, energie te besparen en natuurlijk ook om de kosten te verminderen. Hoewel de meeste van onze leidingen en installaties veel ouder zijn dan veel van deze technologieën, is het geen enkel probleem om er data en automatisering op toe te passen.

Xylem is al tientallen jaren gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor de volledige watercyclus – van het verzamelen en transporteren tot het behandelen en hergebruiken van water. Het bedrijf richt zich daarbij zowel op de openbare sector als op industrie en commerciële gebouwen. Waterleidingen die een halve eeuw geleden zijn aangelegd, kunnen we vandaag de dag nog steeds gebruiken dankzij de zogenaamde eentjes en nulletjes die ons een beter inzicht in water en bijhorende installaties bezorgen.

Waterleidingen inspecteren

Tot een tiental jaar geleden werd aangenomen dat een waterleiding na gemiddeld 50 tot 60 jaar aan vervanging toe was. In Nederland heeft een groot deel van de leidingen intussen die leeftijd bereikt. In sommige gevallen wordt meteen de volledige leiding vervangen, maar dat kost bijzonder veel geld. Daardoor wordt het nog belangrijk om inspecties en controles uit te voeren. Niets doen is immers geen optie: als reparaties niet tijdig worden uitgevoerd, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn en tot overstromingen en veel schade leiden.

Bovendien blijkt dat in de praktijk 1% van een gecontroleerde leiding moet worden hersteld. Om niet onnodig een heel leidingnetwerk te vervangen, brengt Xylem met Pure Technologies de toestand van de leidingen zeer gedetailleerd in kaart. Met diverse inspectieplatformen wordt informatie verzameld en is het mogelijk om de exacte locatie en de omvang van lekken en andere schade te bepalen. Het volledige traject van een leiding wordt gevisualiseerd. Dat is nodig, want vaak is er niet veel informatie beschikbaar over leidingen die een halve eeuw geleden zijn aangelegd.

De platformen bestaan uit verschillende inspectietools met elk hun eigen toepassingen.

Drie voorbeelden

  • Smartball: een inspectietool die is uitgerust met een akoestische sensor en in staat is om de kleinste lekken en gasophopingen te detecteren. Alle informatie wordt in de Smartball zelf opgeslagen. In 24 uur tijd kan 30 kilometer van een persleiding worden geïnspecteerd. De technologie is eigenlijk al meer dan 15 jaar in gebruik. Sindsdien hebben technici van Pure wereldwijd een afstand van zo’n 11.500 kilometer geanalyseerd en meer dan 3.000 lekken ontdekt.
  • Sahara: een inspectietool voor lekdetectie die tevens is uitgerust met een camera om beelden van de leiding te maken. Het systeem werkt met een kabel en kan ongeveer één kilometer inspecteren.
  • Pipe Diver: deze inspectietool maakt gebruik van een elektromagnetisch of ultrasoon veld om een structurele analyse van metalen of betonnen buizen mogelijk te maken en zo afwijkingen of defecten met hoge nauwkeurigheid te lokaliseren.

Effectief onderhoud watersector gebaseerd op risico’s

Bedrijfsomgevingen gebruiken data voornamelijk om het rendement van water te verhogen en de levensduur van pompen en installaties te verlengen. De data hiervoor is vaak al gewoon aanwezig, maar veel organisaties weten niet wat ze ermee kunnen doen of hoe ze er maximale waarde uit kunnen halen. Daarom heeft Xylem een handig digitaal onderhoudssysteem ontwikkeld: XDM – Xylem Digital Maintenance. XDM verzamelt data met betrekking tot de status van pompinstallaties. Op het dashboard zijn de locaties van de installaties te zien. Door op een object te klikken verschijnen onder andere gegevens over de installatie, storingen, onderhoud en vervangingen.

XDM is een asset management systeem, dat zorgt voor een betere planning van het onderhoud van een installatie. Hierna kan door middel van bepaalde risico’s en factoren worden ingeschat op welke basis/frequentie een installatie onderhoud nodig heeft. Enerzijds vermijden bedrijven zo dat ze onnodig onderhoud uitvoeren, en anderzijds krijgen installaties juist meer aandacht op risicopunten. Hierdoor kan tot maar liefst 27% van de onderhouds- en storingskosten worden uitgespaard. Monteurs zien precies wat ze moeten doen, terwijl bedrijven zelf met één druk op de knop rapportages krijgen over installaties en onderhoud.

“Juist door samenwerking met onze klanten kunnen we de uitdagingen aan, weten we wat belangrijk is en kunnen onze digital solutions het verschil gaan maken. Zo zorgen we voor direct bruikbare informatie om kostefficiënt actie te ondernemen en het beheer, de levensduur, de veiligheid en de betrouwbaarheid van systemen te vergroten”, zegt Ad Damme, directeur Xylem Nederland.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie