Door: Redactie - 3 februari 2021 |
Het lied ‘Good Vibrations’ van de Beach Boys is en blijft een hit. Omgevingstrillingen en vibraties kunnen het luisterplezier echter danig verstoren. Dat echte muziekliefhebbers daarom kritisch zijn, weten ook de ingenieurs van elektronicabedrijf BaiRuiKe Technology Co. Ltd. In het Chinese Shenzhen ontwikkelen en produceren zij hoogwaardige hi-fi buizenversterkers en bijbehorende componenten. Met behulp van luchtveerelementen van ACE Stoßdämpfer behoren storende omgevingstrillingen, die de geluidskwaliteit beïnvloeden, nu tot het verleden.
Om bezoekers van over de hele wereld kennis te laten maken met de audioapparatuur van de Chinese producent, worden zij in een speciaal ingerichte ruimte ontvangen. In de naastgelegen werkplaats werden echter stanswerkzaamheden uitgevoerd die geluidsoverlast veroorzaakten. Erger dan de geluidsoverlast waren echter de laagfrequente interferenties die werden overgedragen op de installatie. De technici van BaiRuiKe wilden er alles aan doen om deze interferenties te stoppen. Ze zaten namelijk midden in een belangrijke ontwikkelings- en testfase voor het nieuwe high-end apparaat EIZZ, dat ze op vakbeurzen aan het publiek wilden presenteren. Met ACE Stoßdämpfer werd al snel een bedrijf gevonden dat het probleem kon verhelpen.
De ingenieurs van BaiRuiKe Technology kozen voor een handelspartner van ACE Stoßdämpfer met een verkoopkantoor in Changzhou, vlakbij Shanghai. Als eerste stap moest de trillingsfrequentie van 20 Hz worden geïsoleerd. Dat is de laagste frequentie die het menselijk gehoor kan waarnemen. Daarvoor werden twee luchtveerelementen van het type PLM-1 gebruikt. Normaal gesproken zorgen deze componenten ervoor dat omgevingstrillingen geen vat krijgen op bijvoorbeeld testinstallaties en machines met hightech vermogens. Een verhouding van 1:1 tussen horizontale en verticale eigenfrequentie zorgt voor een hoge stabiliteit en voor zeer goede standtijden. Met een lage eigenfrequentie van 3 Hz worden ze in de industrie als laagfrequente trillings- en schokisolatoren gebruikt bij meettafels, ultragevoelige proefstanden, hogesnelheidspersen en in productie-installaties. Met acht verschillende uitvoeringen, die uit voorraad leverbaar zijn en geschikt zijn voor een gewicht van 45 tot 8.800 kg, kunnen zowel trillingen van losse apparaten als van complete installaties worden geïsoleerd en door middel van een geïntegreerd ventiel worden genivelleerd. Toegepast als trillingsdemper zorgt de interne luchtkamer al vanaf 5 Hz voor een isolerende werking. De PLM-1 luchtveerelementen zijn geschikt voor de lagere gewichtsklassen vanaf 45 kg. Daarom werden vier van deze elementen gebruikt voor de testopstelling van de hi-fi-buizenversterkers van EIZZ.
Hoewel de eerste indruk van de buizenversterker dankzij de luchtveerelementen positief was, wilde BaiRuiKe dit nog eens objectief bevestigd zien. Hier kwam de app VibroChecker Pro in beeld. Dit is een doorontwikkeling van de kosteloze app VibroChecker die ACE in 2014 op de markt bracht. Daar waar de gratis VibroChecker snel en eenvoudig trillingen bij machines en onderdelen tot een frequentie van 50 Hz meet, registreert de VibroChecker Pro trillingen met een frequentie van 1 tot 8.000 Hz. Dit is mogelijk door de externe usb-sensor Digiducer 333D01 eenvoudig via de lightning- of usb-interface met een iPhone of iPad te verbinden en via de app te activeren.
Na de succesvolle meting konden de resultaten eenvoudig worden opgeslagen of per e-mail naar de eigen desktop, de eigen afdeling of naar klanten worden gestuurd. Overtuigd door de resultaten gebruikt BaiRuiKe Technology de luchtveerelementen van het type PLM-1 van ACE sindsdien niet alleen in de EIZZ-buizenversterkers in de demoruimte en op beurzen: de trillingsisolerende componenten worden nu ook als toebehoren bij op maat gemaakte hi-fi installaties aangeboden, samen met de app VibroChecker Pro. Op die manier wordt gegarandeerd dat de klanken van popklassiekers net zo mooi en vrij van omgevingstrillingen worden overgebracht als bijvoorbeeld de opera’s van Richard Wagner.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.