Lagers bestand tegen schokbelastingen en trillingen

schokbelastingen en trillingen

Lagers NSK bestand tegen schokbelastingen en trillingen in houtbewerkingsinstallatie

Schokbelastingen en trillingen zijn vaak voorkomende narigheden in houtbewerkingsmachines, zij hebben een invloed op de algemene prestaties van de lagers. Een fabrikant van MDF-platen schakelde onlangs over naar speciale sferische rollagers NSK voor de rollenbaan van zijn slijpmachine. Een ingreep die de levensduur van de lagers verlengt van 2-3 maanden tot meer dan een jaar, waardoor in totaal € 13.400 wordt bespaard dankzij minder lagerverbruik en het vermijden van stilstand.

Toen het bedrijf om de 2-3 maanden geconfronteerd werd met voortijdige lageruitval, deed de fabrikant van MDF platen beroep op de expertise van NSK en haar AIP Programma voor Toegevoegde Waarde. De fabrikant stelde een levensduur van ten minste één jaar voorop, wat hen zal toelaten om de installatie enkel nog aan vooraf gepland onderhoud te onderwerpen.

De gespecialiseerde ingenieurs van NSK startten met een volledige analyse van de aanvraag en een nauwgezette studie van het ontwerp van de machine en de bedrijfsomstandigheden. Als gevolg van dit onderzoek werd de lagerschade toegeschreven aan schokbelastingen en trillingen. NSK raadde het gebruik aan van haar speciale gamma trilzeeflagers met tweerijige tonlagers, die voor de test ter beschikking gesteld werden.

De resultaten van de proef toonden een verlengde levensduur van de lagers tot 10.000 uur, wat voldeed aan de eisen van het verwachtingen van de MDF-fabriek. De voorgaande kost van 13.400 euro per jaar, te wijten aan de stilstand van de productie en het vervangen van de lagers, werd zo volledig geëlimineerd.

Het NSK gamma van duurzame trilzeeflagers met tweerijige tonlagers is ontworpen om te weerstaan aan de ruwe werkomgevingen, met name die waar terugkerende trillingen een probleem vormen. De lagers worden geleverd met een nauwkeurig gefreesde en stevige messingkooi uit één stuk. Verdere kenmerken zijn onder andere het hoge niveau van oppervlakteafwerking van de kogels en de binnen/buitenring en de walsen die dankzij een warmtebehandeling beter beschermd zijn tegen scheuren door trillingen en schokbelastingen.

Dankzij deze eigenschappen garanderen de trilzeeflagers van NSK minstens een tweemaal langere levensduur dan conventionele lagers, terwijl de dynamische en statische belastingwaarden minstens met een factor 1,25 verhoogd kunnen worden. De lagers kunnen geleverd worden in boordiameters van 40 tot 200 mm.

Over NSK Europe

NSK Europe Ltd. is de Europese organisatie van de in Tokio gevestigde lagerfabrikant NSK, die in 1916 in Japan werd opgericht en vandaag ongeveer 31.000 mensen in dienst heeft ten behoeve van haar wereldwijde activiteiten. De producten en oplossingen die door de industriële en automotive leverancier worden aangeboden kunnen overal waar dingen bewegen worden aangetroffen. Naast vrijwel alle soorten rollagers omvat het portfolio van de onderneming gesloten lagers, lineaire techniek, wiellagerunits, transmissie- en motorlagers en stuursystemen. De onderneming streeft in al haar zakelijke activiteiten naar perfectie. Het doel is leiderschap in de industrie waar het gaat om kwaliteit, wat ze probeert te bereiken door een voortdurend proces van verbetering, productontwikkeling van topniveau, geoptimaliseerde productieprocessen en klantgerichte serviceprocessen.

Meer informatie

Lees ook:
Lagers freesmachine levert forse besparing
Kogelomloopspindels voor elektrische persen
Nieuwe lagerhuizen en klantspecifieke rollagers

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie