De zin en onzin van Eindejaarsacties

Eindejaarsacties

Kerst- en eindejaarsacties: het is inmiddels een traditie. Maar de oorsprong ervan is ook bij een zoektocht op internet niet goed te achterhalen. De wortels ervan liggen in verschillende gebruiken en tradities die verband houden met de viering van Kerst en het einde van en begin van een nieuw jaar.

Het uitwisselen van presentjes vindt zijn oorsprong vermoedelijk in de geschenken die de drie Wijzen uit het Oosten aan het kind Jezus brachten. In bredere zin heeft het geven van geschenken te maken met het tonen van dankbaarheid, liefde, vrijgevigheid en zorgzaamheid.

In zakelijk verband wordt dat uitgedrukt in dankbaarheid en waardering voor de relatie. Meestal richting afnemers maar dat kan natuurlijk ook naar andere zakelijke relaties zijn. Het past ook bij het terugblikken aan het eind van het jaar op gezamenlijke gebeurtenissen, uitdagingen en successen.

In marketingtermen kun je zelfs denken aan het verstevigen van het imago en de bekendheid van een bedrijf, product of dienst. En wordt via de toepassing van een Kerst-/eindejaarsactie zelfs gewerkt aan het genereren van (positieve) publiciteit.

Maar hoe gepast of ongepast zijn Kerst- of eindejaarsacties nu eigenlijk, wat zijn de redenen om het wel of niet te doen en wat zijn de effecten. We vroegen het geheel in stijl van deze tijd aan onze virtuele assistent ChatGPT. En die kwam met deze 10 overwegingen om wel een actie te houden en 10 beweegredenen om dat niet te doen.

Redenen die voor een actie pleiten

Relatieopbouw:
Een kerst-/eindejaarsactie biedt een kans om de relatie met klanten te versterken. Door een persoonlijk gebaar te maken, toon je waardering voor de samenwerking gedurende het afgelopen jaar.

Merkbekendheid vergroten:
Het versturen van kaarten, presentjes of videoboodschappen met een feestelijk tintje kan helpen om de merkbekendheid te vergroten. Ontvangers associëren positieve gevoelens met jouw bedrijf.

Klantloyaliteit bevorderen:
Een attent gebaar tijdens de feestdagen kan de klantloyaliteit vergroten. Klanten voelen zich gewaardeerd en zijn eerder geneigd om opnieuw zaken te doen.

Positieve PR genereren:
Het delen van een originele kerstactie op sociale media kan positieve publiciteit genereren. Dit kan de aandacht trekken van potentiële klanten en partners.

Onderscheidend vermogen:
In een zakelijke omgeving waar concurrentie vaak gebaseerd is op technische specificaties, kan een kerstactie een manier zijn om je te onderscheiden en een persoonlijk tintje toe te voegen.

Herinnering aan samenwerking:
Een kerstactie kan dienen als een tastbare herinnering aan de samenwerking tussen jouw bedrijf en de klant. Dit kan de band tussen beide partijen versterken.

Opbouwen van goodwill:
Een kerst-/eindjaarsactie draagt bij aan het opbouwen van goodwill, wat op lange termijn kan resulteren in gunstige zakelijke relaties.

Netwerkmogelijkheden:
Het versturen van kerstkaarten of -cadeautjes biedt ook een subtiele manier om in contact te blijven en netwerkmogelijkheden te vergroten.

Waardering tonen voor medewerkers:
Naast klanten is een kerstactie ook een gelegenheid om waardering te tonen voor de inzet van medewerkers gedurende het jaar.

Teambuilding:
Het organiseren van een kerstactie kan bijdragen aan teambuilding binnen de eigen organisatie. Samenwerken aan een creatief project voor de feestdagen kan de teamgeest versterken.

Redenen om geen Einde te houden

Mogelijke onoprechtheid:
Als een actie rond de feestdagen niet goed wordt uitgevoerd, kan het als onoprecht overkomen. Het is belangrijk dat het gebaar authentiek is en geen trucje lijkt.

Culturele diversiteit:
In een internationale zakelijke omgeving moet rekening worden gehouden met verschillende culturele achtergronden en religieuze overtuigingen. Niet iedereen viert dezelfde feestdagen.

Mogelijk gebrek aan impact:
In sommige gevallen kan een kerstactie weinig impact hebben, vooral als het niet goed wordt ontvangen of als de boodschap niet goed overkomt.

Gebrek aan creativiteit:
Als een kerstactie niet creatief is of niet goed doordacht, kan het weinig toegevoegde waarde hebben en mogelijk zelfs schadelijk zijn voor het imago van het bedrijf.

Privacyoverwegingen:
In sommige gevallen kan het versturen van persoonlijke boodschappen als inbreuk op privacy worden beschouwd, vooral als de relatie met de klant meer zakelijk dan persoonlijk is.

Mogelijke verwachtingen creëren:
Een kerstactie kan onbedoeld verwachtingen creëren bij klanten die in de toekomst moeilijk te handhaven zijn.

Milieubewuste overwegingen:
In een tijd waarin milieubewustzijn toeneemt, kunnen sommige bedrijven terughoudend zijn om fysieke items te versturen die mogelijk als verspilling worden gezien.

Tijdsdruk:
Het organiseren van een kerstactie kan extra druk met zich meebrengen binnen de organisatie vooral als het einde van het jaar al hectisch is voor het bedrijf.

Budgettaire beperkingen:
Niet alle bedrijven hebben de financiële middelen voor uitgebreide kerstacties. In sommige gevallen kan dit als verspilling van middelen worden beschouwd.

Focus op andere zakelijke prioriteiten:
In drukke tijden aan het einde van het jaar kunnen bedrijven ervoor kiezen om de focus te leggen op andere zakelijke prioriteiten in plaats van een kerstactie.

Het effect van een kerstactie kan variëren, afhankelijk van de uitvoering en de ontvangst door de doelgroep. Een goed doordachte en oprechte kerstactie kan positieve effecten hebben op klantrelaties, merkbekendheid en teambuilding, terwijl een ongeïnspireerde of onoprechte actie mogelijk weinig impact heeft en zelfs schadelijk kan zijn voor het bedrijfsimago.

Doe je voordeel met deze informatie voor dit of een volgend jaar.

Dé technische B2B Eindejaarsactiviteit-contest 2023

Inmiddels ook een soort traditie: de STEMmingscafé technische B2B eindejaarsactiviteit-contest. Althans: dit jaar stellen we die open voor meer dan alleen videofilms en zijn ook foto’s, kaarten of een social media post welkom om te  nomineren. Met als belangrijkste voorwaarde: de actie moet in 2023 speciaal ontwikkeld zijn op initiatief van het bedrijf zelf. 

Lees hier meer over deze ‘eindejaarsactie’ van STEM Industrial Marketing Community. Waarbij het vooral gaat om de eer en om met en van elkaar te leren. De winnaar wordt bepaald tijdens het laatste STEMmingscafé van dit jaar op vrijdag 22 december van 14.00 tot 14.35 uur.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Willem de vries

Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community)

Startte in 2006 een eigen marketingadviespraktijk en nam van daaruit in 2008 een belang in STEM Industrial Marketing Community. In zijn functie als managing partner behartigt hij niet alleen de (marketing)belangen van opdrachtgevers en de eigen organisatie. Hij houdt zich ook nadrukkelijk inhoudelijk bezig met het aanbod van de marketingopleidingen van STEM. Willem is mede-auteur van het boek: Marketing is geen reclame.
Lees meer van: Willem de Vries (STEM Industrial Marketing Community)

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.