De dagen van de schakelkast zijn geteld

Automatiseringsplatform Vario-X

Murrelektronik breidt zijn business model uit en biedt met Vario-X het eerste volledig decentrale automatiseringsplatform dat devices in het veld brengt zonder schakelkasten. Vario-X gecombineerd met een Digital Twin bespaart tijd en geld in alle projectfasen: planning, installatie, gebruik en service.

Toenemende digitalisering, kortere ontwikkelingscycli, hogere klanteisen en een toenemend tekort aan geschoolde arbeidskrachten – de wereld van de automatisering verandert in razend tempo. Murrelektronik heeft het antwoord op al deze vereisten en presenteert Vario-X, een modulair en flexibel automatiseringsplatform waarmee alle automatiseringsfuncties voor de eerste keer volledig decentraal, d.w.z. zonder schakelkast-architectuur kunnen worden geïmplementeerd.

Decentrale automatisering – zonder schakelkast

Vario-X brengt sensoren en actuatoren rechtstreeks in de besturingsomgeving en zorgt voor een betrouwbaar spannings-, signaal- en databeheer. Maar ook voor de naadloze integratie van decentrale servoaandrijvingen. Het hart van Vario-X wordt gevormd door robuuste, waterdichte en stofdichte modules met IP65-classificatie welke voedingen, besturing, werkschakelaars, veiligheidstechnologie en I/O-aansluitingen bevatten. Ze kunnen eenvoudig naast elkaar worden gemonteerd op een robuuste backplane. Eenmaal geassembleerd kan de

Vario-X oplossing gemakkelijk en zonder verdere bescherming worden bevestigd aan alle gangbare montagesystemen.
Uitgerust met een multicore CPU kan Vario-X aan alle besturingseisen voldoen en als open besturingsplatform gemakkelijk worden geïntegreerd in alle industriële Ethernet-netwerken.

40% snellere installatie

De installatie en bekabeling is plug-and-play met standaard M12- en MQ15-connectoren, waardoor bedradingsfouten worden voorkomen en de montagetijd wordt verkort. Dit voorkomt ook dure en tijdrovende installatiewerkzaamheden in de schakelkast, zoals het monteren van componenten, het strippen, labelen en aansluiten van losse aders. Om het modulaire concept voor uw machinebesturing uit te breiden, kunnen extra stations eenvoudig worden verspreid rond de machine en met elkaar worden verbonden. Denk aan het toevoegen van een extra voeding om lokale servomotoren te ondersteunen. Evenzo kunnen remote IO-modules rechtstreeks worden aangesloten om signalen van sensoren en actuatoren te verwerken zonder een backplane of kast-I/O. Dit beperkt het aantal varianten van besturingshardware en stroomlijnt de kabelarchitectuur aanzienlijk.

“Vario-X biedt 100% decentrale, kastloze automatisering,” zegt Olaf Prein, Hoofd van de Global Business Unit Automation bij Murrelektronik. “Ons automatiseringsplatform zorgt voor modulaire en transparante processen, een hogere toegevoegde waarde op alle gebieden van uw bedrijf en daarmee meer concurrentievermogen en winstgevendheid in de machine- en installatietechniek. Dankzij het geïntegreerde installatieconcept alleen al, verkort Vario-X een machine-installatie met ongeveer 40%.”

De lucht uitschakelen in de productie

Vario-X bevordert de elektrificatie van productieprocessen en biedt een veel efficiënter alternatief voor pneumatiek. Met een efficiëntie van slechts tien tot twintig procent wordt er veel te veel energie verspild door het gebruik van perslucht als energiebron als gevolg van talloze lekken in het systeem en inefficiënte actuatoren. Het vervangen van pneumatiek door elektronica – het vervangen van een luchtcilinder door een servomotor – levert voordelen op voor alle betrokkenen. De engineer die de inefficiënte, slecht stuurbare en relatief dure pneumatiek in zijn machine kan terugdringen, de productieplanner die zich kan concentreren op één fysieke energiebron – elektriciteit. En de werknemers die eindelijk kunnen werken in een merkbaar stillere werkomgeving. En zeker niet onbelangrijk; door minder energie verbruik helpen we onze planeet.

Digital twin voor planning, installatie, gebruik en service

VARIO-X is niet alleen een backplane, besturing, kabels & Co. De met VARIO-X geautomatiseerde installatie heeft vanaf het begin een digital twin. Een beweegbaar 1:1 beeld van de echte installatie, die alle functies en parameters van het latere systeem bevat – en dit reeds in de projectfase voordat zelfs maar het eerste mechanische onderdeel is besteld of geassembleerd.

Voor dit doel, biedt Murrelektronik de mogelijkheid om machine en installatie ontwerpdossiers in speciale software te creëren, waarin latere bewegingen en processen kunnen worden gesimuleerd. Op het virtuele model wordt hetzelfde besturingsprogramma uitgevoerd als op de echte machine. De installatie kan direct in de daaropvolgende productiehal worden “geplaatst” met behulp van augmented reality met een app op een mobiele telefoon of tablet.

“Dit alles verkort de montage- en inbedrijfstellingstijd aanzienlijk”, vat Prein de voordelen van de digital twin samen. “Daarnaast kunnen monteurs de digital twin gebruiken als ‘3D-blauwdruk’, bijvoorbeeld via een augmented reality-app of virtual reality-bril. Dit werkt vaak veel sneller dan het begrijpen van een in 2D getekend plan.”

Wat als automatisering eenvoudig was?

“Met Vario-X bieden we het antwoord op de prangende vragen en uitdagingen van productie-, installatie- en installatieplanning in de automatiseringstechniek”, concludeert Prein. “Vario-X elimineert een tijdrovende installatie. Instellingstijden en foutbronnen worden verleden tijd. Service en uitvaltijden worden aangepast aan uw productiecycli door voorspellend onderhoud. Klinkt complex, maar Murrelektronik maakt het heel eenvoudig!”

Kom de Vario-X in werking zien op de WoTS

Tijdens de WoTS van 27 t/m 30 september presenteert Murrelektronik de Vario-X voor het eerst in Nederland in een werkende machine. Kom deze bekijken in de World of Automation, hal 11 op stand E008.

Meer informatie bij Murrelektronik

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie