Coval vacuümgrijpers voor alle industriële behoeften

Vacuümgrijpers COVAL

Coval, een Franse leverancier van vacuümgrijpen, biedt vacuümgrijpers voor geautomatiseerde toepassingen – van het grijpen van enkelvoudige onderdelen tot volledige lagen van gestapelde producten of onderdelen. Het assortiment is geschikt voor het uitrusten van zowel cobots als robots. Het bedrijf biedt een uitgebreide catalogus met modulaire producten, zodat aan iedere wens van de klant kan worden voldaan.

Coval biedt een compleet assortiment vacuümgrijpers. Deze kunnen op verschillende punten langs de productielijn worden toegepast. Denk aan het manipuleren van individuele objecten, maar bijvoorbeeld ook het palletiseren van een volledige laag of rij producten aan het einde van de lijn.

Het assortiment omvat drie complementaire series, te beginnen met de ultracompacte CVGC-modellen. Deze zijn gemaakt van koolstofvezelversterkte materialen en zijn bedoeld voor gebruik in combinatie met cobots. De CVGL-serie bestaat uit compacte, lichtgewicht grijpers voor robots. Aan de bovenkant van het programma bevindt zich de modulaire serie MVG, die volledig configureerbaar is.

CVGC – koolstofvezelversterkte vacuümgrijper voor cobots

De CVGC is een koolstofvezelversterkte vacuümgrijper. Interessant aan deze grijper is dat deze een plug & play-grijper vormt die speciaal ontworpen is voor verschillende modellen cobots. Door het gebruik van koolstofvezelversterkte materialen is de CVGC licht van gewicht. Het kleinste model weegt minder dan 1 kg. Dit maakt een optimaal gebruik van collaboratieve robots mogelijk, waarbij deze ondanks het toepassen van een grijper hun volledige hefvermogen kunnen gebruiken. De vacuümgenerator, het regelpatroon, de vacuümschakelaar en de geluiddemper zijn gegroepeerd in een compact functieblok.

De CVGC’s zijn veelzijdig toe te passen. Ze beschikken over een schuimrubberen grip-interface die geschikt is voor gebruik bij veel verschillende materialen. De CVGC is verkrijgbaar in drie maten: 150 x 150 mm, 240 x 120 mm en 320 x 160 mm. Daarnaast wijst Stéphane Garcia, Marketing en Communicatie Manager bij Coval, op: “Het koppelmechanisme en de connectiviteit kan heel eenvoudig aangepast worden aan specifieke cobotmodellen. Dit betekent dat de CVGC op alle soorten cobots past.”

CVGL – lichtgewicht vacuümgrijper voor robots

De afmetingen en het gewicht maken de CVGL-serie tot de lichtste en meest compacte grijpers op de markt. Door het gewicht en de afmetingen van deze vacuümgrijpers te verminderen, stelt COVAL integrators en fabrikanten in staat om de CVGL te integreren in robotmanipulatoren met een laag vermogen. Dit zorgt voor lagere investerings- en exploitatiekosten.

Om perfect aan de toepassingsvereisten te voldoen, is het CVGL-assortiment vacuümgrijpers verkrijgbaar in drie standaardlengtes: 424, 624 en 824 mm. Ook kan gekozen worden voor een aangepaste lengte en een vaste breedte van 120 mm. Er zijn drie grijpinterfaces beschikbaar: schuim, zuignappen of de gelachtige COVAL-flex. De CVGL kent drie zuigkrachten en werkt met naar keuze een geïntegreerde of een externe generator. Ze bieden een vacuümverwerkingsoplossing die geschikt is voor onderdelen van verschillende afmetingen, gewichten en materialen.

MVG – modulaire vacuümgrijpers voor maatwerk

De modulaire vacuümgrijper MVG wordt voornamelijk gebruikt voor robots met zwaar laadvermogen en voor palletiseermachines. De serie biedt de mogelijkheid om een ​​grijper te configureren die perfect is aangepast aan iedere toepassing, voor ladingen van enkele honderden kilo’s. Om dit resultaat te bereiken zijn er belangrijke technische ontwikkelingen doorgevoerd en gepatenteerd.

De eerste keuze die de gebruiker moet maken, is die van het formaat. De MVG’s worden namelijk op maat gemaakt in afmetingen die kunnen variëren van 150 x 150 tot 1200 x 1000 mm. Om ervoor te zorgen dat de vacuümgrijper perfect is aangepast aan de specifieke vereisten, kan de gebruiker ook de vacuümgenerator en de grijpinterfaces zoals schuim en zuignappen configureren.

“De MVG-grijpers zijn uitgerust met grijpinterfaces. De klant kan kiezen uit zuignappen, schuim of Coval-flex. Deze oplossingen zorgen voor een optimale grip, ongeacht de grootte of het materiaal van het te grijpen object: karton, metaal, kunststof, glas, beton/steen, composieten of bijvoorbeeld hout”, legt Garcia van Coval uit. “De MVG-grijpers bieden hoge prestaties en zijn flexibel en robuust. Ze kunnen multi-zone worden toegepast. Dit wil zeggen dat ze kunnen functioneren met verschillende onafhankelijke grijpzones. Dit maakt het mogelijk om voor verspringende of meerdere pick-up’s en drop-off’s te zorgen, wat een geoptimaliseerd vacuümbeheer garandeert. Ook zien we hierdoor een vermindering van lekken en verbruik”, benadrukt hij. Nauwkeurig vacuümbeheer met multizoning is met name handig voor gespreide pick-and-place, het beheren van verschillende te verwerken formaten of het optimaliseren van palletiseerlagen.

Stéphane Garcia voegt toe: “Coval wordt al meer dan 35 jaar erkend als een van ’s werelds belangrijkste specialisten in systemen en componenten voor vacuümgrijpen. Onze producten staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Onze toegevoegde waarde ligt ook in onze teams van specialisten die klanten helpen bij het technisch definiëren van een oplossing die precies aansluit bij hun behoeften en beperkingen.”

Coval ondersteunt fabrikanten in verschillende sectoren: automotive, luchtvaart, verpakkingen, agrifood, plastics en meer.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie