Circolektra: circulair keteninitiatief voor inzamelen oude groepenkasten en verdelers

Circolektra Elektra

Schneider Electric en andere fabrikanten lanceren Circolektra: het circulaire keteninitiatief voor het inzamelen van oude groepenkasten en verdelers.

Nederland verduurzaamt en kiest massaal voor elektrificatie, maar hiervoor is uitbreiding van de elektrische installaties noodzakelijk. Schneider Electric lanceert samen met ABB, Attema, Eaton, Hager en Circospin het initiatief Circolektra om oude groepenkasten en verdelers in te zamelen. Zo kunnen we collectief impact maken op de verhoging van de veiligheid, vermindering van de belasting op het milieu en inzet van inclusief werk.

Veiligheid

Door de elektrificatie belandt er jaarlijks meer dan 1.000.000 kilo aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude, onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 30% van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaan in de meterkast en is kortsluiting in de meterkast brandoorzaak nummer twee. Circolektra stelt veiligheid boven alles door oude groepenkasten in te zamelen en te hergebruiken als grondstoffen.

Circulair

Door het gecontroleerd inzamelen van oude groepenkasten en verdelers kunnen we deze centraal verzamelen, sorteren en de hoogste mate van circulariteit geven. Dit gaat over tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zetten de fabrikanten zo veel mogelijk in voor de productie van nieuwe groepenkasten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.

Social Return on Investment

Verankering van de SROI is cruciaal voor Circolektra. Daarom brengen wij het verzamelen, sorteren en demonteren van de groepenkasten onder bij een speciaal geselecteerde werkplaats. Hier worden langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden door ervaringsdeskundigen praktisch gecoacht en begeleid, met als doel herintreding op de reguliere arbeidsmarkt. Circolektra fungeert hierbij als springplank naar een baan bij een van de aangesloten partners. Er is immers een structureel gebrek aan personeel met een technische achtergrond binnen de branche.

De keten

Circolektra is opgericht als circulaire keten door ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electric met Circospin als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, zetten wij ons in voor de inzameling en circulaire verwerking van oude groepenkasten en verdelers.

Hoe meer we nu inzamelen, hoe sneller en efficiënter we het gebruik van nieuwe grondstoffen en de uitstoot van C02 kunnen reduceren. Lever je oude groepenkasten en verdelers daarom in of kies voor een eigen inzamelbak op locatie.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.