Chemiegroep SBHPP upgrade connecties tussen productiesites

Chemiegroep SBHPP

SBHPP creert snelle en veilige verbinding tussen haar productiesites via SD-WAN

SBHPP, voluit Sumitomo Bakelite High Plastic Performance Products, behoort sinds 2000 tot de Japanse chemiegroep Sumitomo Bakelite Co. De business unit is een wereldleider op het gebied van high performance plastics-oplossingen. Het produceert onder meer fenolhars en is belangrijke toeleverancier in de automobielsector waar de oplossingen onder meer worden gebruikt bij de productie van autobanden. In Europa telt de groep drie sites, waarvan twee in België (Genk en Gent) en één in Spanje (Montornes). Om een snelle en veilige verbinding tussen de sites te creëren, verving SBHPP de klassieke Mpls-datalijn door een moderne VMware SD-WAN oplossing.

Constante controle nodig

Technologie is vandaag cruciaal in de chemische sector. Zo werkt de engineeringafdeling van SBHPP continu aan de vernieuwing en automatisering van de productielijnen. Dat is niet altijd evident, want SBHPP is een zogenaamd Seveso-bedrijf. Dat zijn bedrijven waar men gevaarlijke stoffen produceert of verwerkt en die zijn onderhevig aan strenge regels om de veiligheid te garanderen. Zo is de fysieke aanwezigheid van personen bijvoorbeeld vereist om de processen te controleren. Automatiseren gaat dus niet zomaar. Bijkomende uitdaging voor een Seveso-bedrijf is uiteraard cybersecurity. “Een hack die de productie blokkeert of de samenstelling verandert, kan catastrofale gevolgen hebben. Vandaar dat we ook steeds meer inzetten op IT-security en de beveiliging van data”, vertelt Mark Renders, European ICT-coördinator bij SBHPP.

Kosten besparen

Daarnaast is het doel van de IT-dienst om de medewerkers zo efficiënt mogelijk te laten werken. De pandemie in 2020 was een extra drive om het thuiswerken te faciliteren. Maar ook om de kosten op groepsniveau te bekijken en te verminderen. Op vraag van het management bekeek het IT-team waar ze konden besparen, zonder in te boeten op de kwaliteit. Als snel kwam de Mpls-connectie in beeld. Die verbindt de drie productiesites in Europa met elkaar en met het extern datacenter (Cegeka) dat ook in België staat.  Het Mpls-netwerk van provider Proximus werd gebruikt voor de VPN-tunnels tussen de sites en om het Citrix-verkeer naar het datacenter te sturen. Die oplossing was stabiel, maar vrij duur. Enkel voor de verbinding tussen de vier sites betaalde SBHPP jaarlijks zo’n 125.000 euro.

Snelle keuze, nieuwe partner onderweg

SBHPP ging op zoek naar alternatieven. Mark Renders: “Die moesten minstens dezelfde stabiliteit in dataverkeer bieden, redundant zijn en we wensten minder afhankelijk te zijn van één provider (zoals bij Mpls). Het belangrijkste criterium was uiteraard de kostenreductie.”

Vrij snel kwam SD-WAN in beeld omdat het de maandelijkse kost voor de datalijnen met maar liefst 60% zou doen dalen. Nadat SBHPP voor de vervanging van het Mpls-netwerk met verschillende partijen aan tafel had gezeten, werd uiteindelijk geopteerd voor de VMware SD-WAN oplossing. “Onze bestaande provider kwam pas heel laat in het proces op de proppen met een SD-Wan oplossing, wat we jammer vonden. Maar wat ons, naast de kostreductie, over de streep heeft getrokken in de keuze voor VMware SD-WAN was de groter onafhankelijkheid. We zijn niet meer gebonden aan één provider en kunnen nu zelfs gelijktijdig samenwerken met meerdere providers”, aldus Mark Renders.

De bestelling van de SD-WAN boxen en de nodige licenties werd geplaatst via de vertrouwde hardware-partner. “Alleen merkten we dat hun technische partner bij de uitvoering vrij complex werkte met projectleiders en engineers die in verschillende landen zaten (UK, Duitsland, Indië,). Dat werkte voor ons niet optimaal en we hebben dan via VMware Benelux een partner gezocht die het project onsite kon uitvoeren. Zo zijn we bij Agisko terechtgekomen. De engineers van Agisko hebben ons hiermee perfect op weg geholpen. Zij hebben ervoor gezorgd dat de uitrol vrij snel is verlopen. Agisko nam het project eind juni over – de vorige partner had de deadline van april niet gehaald – en kon de SD-WAN oplossing tegen september live te laten gaan.”

Lokale providers, meer flexibiliteit

Elke site is nu redundant opgesteld qua hardware (er zijn twee SD-WAN boxen per site voorzien) en qua datalijnen. Op elke Europese site werkt SBHPP nu samen met minstens twee providers. Hierdoor heeft de organisatie niet allen meer onafhankelijkheid, het biedt hun ook meer business continuity. “Als een provider uitvalt, hebben we nog steeds de lijnen van de andere providers als back-up en blijven we live. Als vroeger onze Mpls-provider een probleem had, dan lag de back-up bij dezelfde provider er ook uit”, aldus Mark Renders.

Deze oplossing laat SBHPP toe om verschillende standaard internetlijnen (VDSL of fiber) te gebruiken en deze zelfs te bundelen tot één lijn. Hierdoor voeg je verschillende bandbreedtes (elk bijvoorbeeld 100 Mbps) samen tot één grotere beschikbare bandbreedte (tot 250 Mbps op elke site). “De nieuwe opstelling werkt sneller. Voor onze medewerkers valt dit misschien niet op maar data kopiëren naar het datacenter gaat effectief sneller. Pingtesten wijzen dit uit (vroeger 14 ms, nu slechts 8ms meer)”, verduidelijkt Mark Renders.

De oplossing biedt ons ook meer flexibiliteit. Niet alleen uit de keuze voor providers, waar we zelf meerdere lokale spelers kunnen inschakelen. In Spanje werkt SBHPP bijvoorbeeld met Telefonica en Vodafone. In België werken ze zelfs met drie providers (Telenet, Proximus en Destiny). Daarnaast kan het IT-team ook fiber en VDSL combineren in één box – dat was niet mogelijk bij de mpls-oplossing. Mark Renders: “We kunnen ook zelf aangeven welke datalijn we voor welke toepassing kiezen. Via de SD-WAN portal (Orchestrator) kunnen we al onze lijnen bovendien van overal en vanop elk device monitoren én onze SD-WAN boxen remote aansturen.”

Goedkoper, meer overview en scalable

De nieuwe opstelling is veel goedkoper. De maandelijkse kost van de datalijnen is met 60% gedaald. Waar SBHPP vroeger maandelijks 10.203 euro maandelijks betaalde, kon dit dankzij VMware SD-WAN naar 4000 euro op maandbasis teruggeschroefd worden. Een besparing van 72.000 euro op jaarbasis. De investering in de nieuwe oplossing – dat is inclusief de maandelijkse abonnementen voor de verschillende lijnen, de hardware en de licenties voor 5 jaar – zal SBHPP in 1 jaar en 8 maanden al terugverdiend hebben.

Het IT-team heeft dankzij de VMware SD-WAN Orchestrator tool meer overzicht over de trafiek en status van de datalijnen. “Bij de Mpls-lijn zag enkel de provider wat er iets mis was. Met weinig transparantie. Met deze SD-WAN oplossing en de portal (Orchestrator) hebben we een mooie overview en merken we dadelijk of er iets fout zit op de lijn. We krijgen sowieso melding (via sms en mail). Mogelijke issues zijn bovendien ook sneller opgelost omdat we rechtstreeks met de lokale providers contact hebben”, verduidelijkt Mark Renders de technische voordelen. “VMware SD-Wan heeft voor het team de workload verlaagt, zeker in geval van issues. En bij een eventuele uitbreiding naar andere Europese landen of elders ter wereld, volstaat het om ter plaatse een SD-Wan box te installeren en de lokale provider te contacteren voor een datalijn.”

Next steps

De vernieuwing van het netwerk bij SBHPP loopt verder. Het bedrijf heeft momenteel een nieuwe VoIP-telefooncentrale en de hernieuwing van de fiber op de interne LAN van de site in Genk. In het voorjaar (januari tot maart) is de migratie naar VMware Horizon voorzien op de drie sites.

Daarnaast kijkt SBHPP ook naar de mogelijkheden van Workspace ONE. Het zou een meerwaarde kunnen betekenen voor het beheer en remote assistance van de mobile devices. En uiteraard een extra stap zijn in de beveiliging van de toestellen en de data.

Voordelen

  1. Kostenreductie tot 60%
  2. Stabiele datalijnen
  3. Redundante omgeving voor meer business continuity
  4. Meer flexibiliteit in keuze van providers
  5. Snelle Return on Investment

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.