Door: Redactie - 23 september 2021 |
Op zaterdag 2 oktober aanstaande opent Chemelot virtueel haar deuren tijdens het Weekend van de Wetenschap! Tijdens de Virtual Chemelot-tour kunnen bezoekers vanuit huis ervaren dat iedereen elke dag wel iets gebruikt waarvan de grondstoffen afkomstig zijn van het industrieterrein. Of waarvan de technologieën op de Brightlands Chemelot Campus ontwikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan het koolzuur in frisdrank, de bumper van een auto, verpakkingen van voedingsmiddelen, meubilair, kunstmest, en nog veel meer.
In verband met de coronacrisis heeft de chemiesite besloten zich dit jaar in te stellen op een online activiteit in plaats van een fysieke open dag. De kracht van het Weekend van de Wetenschap, voorheen bekend als Dag van de Chemie, bestaat echter uit het echte kijkje achter de schermen nemen. Tevens vindt Chemelot het belangrijk om aan haar directe omgeving te laten zien wat er op het Chemelot-terrein gebeurt en welke ontwikkelingen er plaatsvinden. Om die reden organiseert chemiesite tijdens het Weekend van de Wetenschap een Virtual Chemelot-tour.
Tijdens de Virtual Chemelot-tour krijgen bezoekers de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de hekken. Er kan een bezoek gebracht worden aan onder andere verschillende fabrieken, de meetkamers, de laboratoria, maar ook aan de supermarkt. Om te ontdekken hoe de grondstoffen voor de dagelijkse producten worden bedacht, geproduceerd en toegepast. Daarnaast kunnen bezoekers zelf aan de slag met verschillende proefjes, meer te weten komen over een loopbaan op Chemelot en kennismaken met onder andere de brandweerklassen. Ten slotte is het mogelijk kans te maken op leuke prijzen, door op zoek te gaan naar de letters die op het terrein zijn verstopt en daar de juiste zin van te maken.
De Virtual Chemelot-tour wordt mede mogelijk gemaakt door: AnQore, Borealis Plastomers, Brightlands Chemelot Campus, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), DSM Stanyl, Fibrant, Huygen, OCI, QCP, SABIC, Sitech Services, USG Industrial Utilities, Vynova, Yparex en Zuyd Hogeschool Applied Sciences.
Het Weekend van de Wetenschap wordt, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, georganiseerd door NEMO. In 2018 zijn de organisaties van het Weekend van de Wetenschap en de Dag van de Chemie als pilot een intensieve samenwerking aangegaan. Het doel hiervan was opgaan van de Dag van de Chemie in het Weekend van de Wetenschap. Op basis van de ervaringen van deze samenwerking heeft de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de branchevereniging van de chemische industrie, besloten om sinds 2020 tot volledige fusie over te gaan. In deze nieuwe situatie is Weekend van de Wetenschap de hoofdorganisator en de VNCI een partner die het thema chemie belicht samen met de deelnemende organisaties vanuit de chemische industrie.
Geïnteresseerden ontvangen de link van de tour direct in hun inbox na een inschrijving op de website van Chemelot.
Chemelot heeft de ambitie om in 2025 de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van Europa te zijn. Op dit moment biedt de site werkgelegenheid aan meer dan 8100 medewerkers met maar liefst meer dan 100 nationaliteiten. Mede door de verdere uitwerking van de visie Chemelot 2025 zal de directe werkgelegenheid op Chemelot groeien naar meer dan 10.000 medewerkers in 2025. De activiteiten op Chemelot genereren een omzet van meer dan 10 miljard euro per jaar. Chemelot neemt ongeveer 20% van de chemiesector in Nederland voor zijn rekening en behoort tot de top 5 chemieclusters in Nederland. De hoge mate van integratie en synergie op Chemelot, de kennis en expertise van de Brightlands Chemelot Campus, de fabrieken en de site services, is uniek in Europa. Hierdoor kunnen de fabrieken op het Industrial Park, alsook de proeffabrieken op de Campus efficiënt opereren op het gebied van grondstoffen, energie en kosten en concurrerend produceren. De volledige keten, van R&D, onderwijs, pilot- en demofabrieken en grootschalige maakindustrie bevindt zich op één terrein.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.