Brandbeveiliging in de industrie onderschat

Valk Welding

Brandbeveiliging onder druk door minimale eisen als uitgangspunt te gebruiken

Brandbeveiliging voor een gebouw wordt vastgelegd in een Programma van Eisen (PvE). De eisen die in het Bouwbesluit worden benoemd, zoals het doel van een brandmeldinstallatie, zijn de minimale eisen voor het gebouw. Deze minimale eisen worden door bedrijven vaak als uitgangspunt genomen als het gaat om brandveiligheid. Een cruciale fout, volgens Gauke de Bruin-Spijkers, Fire & Safety specialist bij Ascom.

Verkeerd uitgangspunt voor brandbeveiliging

De Bruin-Spijkers komt over de vloer bij verschillende bedrijven, zoals zorgorganisaties en bedrijven in de maak- en verwerkingsindustrie. De gesprekken, die veel vanuit wet- en regelgeving gedreven worden, gaan over de minimale eisen op het gebied van brandveiligheid voor het gebouw. Echter is niet elk industriepand gelijk en heeft dezelfde risico’s. Het bouwbesluit maakt hier nagenoeg geen onderscheid in en kent voor de industrie maar twee vormen, namelijk lichte en zware industrie. Brandbeveiliging wordt op deze manier voor elk gebouw onterecht gelijk getrokken.

Brandbeveiliging is maatwerk

De minimale eisen voor brandbeveiliging worden veelal generiek opgesteld zonder dat er gesproken wordt over de risico’s van de gebruiker in de praktijk. Echter zijn de risico’s op papier niet altijd even goed te beoordelen. Een brandmeldinstallatie is een van de vele aspecten waarnaar gekeken moet worden. Deze stap wordt vaak overgeslagen, omdat het nodige reeds geëist wordt vanuit het Bouwbesluit. Hierdoor worden er onbedoeld concessies gedaan op de (brand)veiligheid en de bedrijfscontinuïteit.

“Zo kan het voorkomen dat er in een bepaalde ruimte, waar de kans op een smeulbrand groot wordt geacht, rookmelders worden geprojecteerd, terwijl in de praktijk blijkt dat deze ruimte minimaal een keer per dag met warm water onder hogedruk wordt schoongemaakt. Dit leidt tot onechte en ongewenste brandmeldingen en -alarmen, zodat het brandmeldinstallatie in sommige gevallen onbetrouwbaar wordt geacht. Hierdoor kunnen grote gevolgen voor mens, milieu en de bedrijfsvoering ontstaan”, zegt de Bruin Spijkers.

Minimaliseren van downtime

De Bruin-Spijkers adviseert op welke manier meer uit de minimale eisen voor wat betreft brandbeveiliging gehaald kunnen worden. “Er is namelijk veel meer mogelijk zonder dat daar hoge kosten aan verbonden zijn”. Volgens De Bruin-Spijkers wordt de bedrijfscontinuïteit zwaar onderschat in de industriebranche. “Door het terugbrengen van nodeloze alarmen en door de kritische delen van de locatie op de juiste manier te omschrijven in het PvE, is de kans op productiestops of -vertragingen erg klein. Hierdoor kan de downtime geminimaliseerd worden”.

Brandbeveiliging is maatwerk en kan niet zonder goed advies. De Bruin-Spijkers en zijn collega’s bij Ascom adviseren u graag op welke manier u de (brand)veiligheid van uw gebouw en medewerkers kan waarborgen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie