Binnen 10 jaar luchttaxi’s in Europa?

Luchttaxi

In het Europese luchtruim kunnen luchttaxi’s binnen tien jaar gemeengoed worden dankzij een belangrijke doorbraak in het ontwerp van de aandrijving. DENSO, een leverancier van geavanceerde mobiliteitstechnologie die vooral bekend is voor haar activiteiten in de voertuigsector, voltooide met succes een prototype van een nieuwe luchttaxi. Die maakt gebruik van het Elexcore gamma, dat bestaat uit motorgeneratoren, batterijen en omvormers.

Het prototype luchttaxi werd ontwikkeld in samenwerking met Honeywell, die de bouw van het voertuig op zich nam. Het project combineert de ervaring van Honeywell in lucht- en ruimtevaartontwerp met de kennis van auto’s en aandrijflijnen van DENSO. Het resultaat is een mijlpaal voor het tijdperk van luchtmobiliteit.

De visie van DENSO op mobiliteit via de lucht is om een voertuig te creëren dat overal en op elk moment kan worden gebruikt om gepersonaliseerd, direct transport aan te bieden naar een specifieke bestemming. Het bedrijf gaat daarbij uit van een ontwikkeling in de lijn van privéjets, niet van futuristische, op sciencefiction geïnspireerde vliegende auto’s. Er wordt gedacht dat de bestaande helikopterinfrastructuur in Europe in combinatie met in onbruik geraakte luchthavenfaciliteiten ingezet kan worden om deze vorm van transport verder uit te bouwen.

DENSO heeft de technologie en de expertise ontwikkeld om dit realiseren in een veel kortere tijdspanne dan veel mensen denken. Verwacht wordt dat de opkomst van luchttaxi’s de maatschappij zal bevrijden van het verplicht volgen van rigide routes en lijnen, waardoor het nog gemakkelijker wordt om sneller naar een bestemming te reizen.

Luchtmobiliteit heeft veel potentieel om het aantal verkeersongevallen in Europa terug te dringen en is een keuze voor schone, duurzame en emissiearme mobiliteit. Om luchtmobiliteit de wind in de zeilen te geven, zijn twee dingen nodig. Het eerste zijn uitgebreide tests van het concept en de voorbereiding van de productie – dat kan in slechts tien jaar gebeuren. De tweede vereiste is de ontwikkeling van de infrastructuur en de regelgeving die het gebruik van luchtmobiliteit mogelijk maakt – maar ook hieraan wordt al gewerkt.

Al in 2017 richtte de Europese Commissie UIC2 op, een gemeenschap van 46 steden en regio’s in Europa, dit als onderdeel van de Smart Cities Marketplace van de EU. UIC2 werkt via taskforces op drie belangrijke onderwerpen: ten eerste, de ontwikkeling van publieke en particuliere steun; ten tweede de samenwerking met burgers en ten derde het beogen van een synergie tussen vervoer over land en door de lucht.

Aangenomen wordt dat Europeanen overwegend voorstander zijn van luchtmobiliteit. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) heeft in mei 2021 een verslag uitgebracht over de mening van de EU-burgers over UAM-voertuigen. De meeste van de 4.000 respondenten van de enquête stonden positief tegenover het luchttaxi-concept, en beschouwden het als een aantrekkelijke vorm van mobiliteit. Er bestaat echter bezorgdheid over de potentiële veiligheidsrisico’s, lawaai, veiligheid en de impact op het milieu.

Het prototype van DENSO en Honeywell is voorzien van een lichtgewicht elektromotor met een hoge vermogensdichtheid. De motor van de luchttaxi heeft een speciaal uitgekiend ontwerp van het magnetisch circuit, wat leidt tot een verdubbeling van de output-vermogensdichtheid in vergelijking met een standaard voertuigmotor. Dit heeft een grote impact op de gewichtsbesparing voor vliegende auto’s. Deze voordelen zullen het mogelijk maken om meer passagiers en vracht te vervoeren.

Klik hier voor meer informatie over DENSO

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie