De voordelen van Business Intelligence (BI) in de maakindustrie

Processen engineer technicitekort tekort aan technici Gebrek aan technici tekort aan Ingenieurs BI

Business Intelligence (BI) helpt bedrijven doormiddel van verschillende tools en processen om data en bedrijfsgegevens te analyseren om zo beter onderbouwde beslissingen te kunnen nemen. BI begon in de jaren 1960 als een systeem voor het delen van informatie binnen de hele organisatie. Inmiddels geeft business intelligence vooral een overzicht van de bedrijfsgegevens. Deze gegevens worden gebruikt om veranderingen te stimuleren, inefficiënties tegen te gaan en snel te reageren op veranderingen in de markt of de toeleveringsketen – altijd met het doel om de bedrijfsprestaties te verbeteren.

Reichelt elektronik ziet vooral voordelen voor de maakindustrie: “De maak- en productie-industrie is een complexe sector met veel verschillende onderdelen. Overal in het bedrijf worden gegevens verzameld. Bedrijven kunnen daarom hun voordeel doen met BI en de analyse van al die gegevens”, zegt Sebastian Wrubel, Product Manager Verkoop, POS & Logistiek bij reichelt elektronik. “Elke minuut genereert het systeem nieuwe gegevens over grondstofleveringen, machineprestaties of kwaliteitsmanagement. Daar bovenop komen nog eens de bedrijfsgegevens. Dat is heel veel data. Met behulp van BI kunnen bedrijven beter inzicht krijgen in hun data en zo beter beslissingen nemen en misschien zelfs nieuw potentieel aanboren.”

Waarom is BI belangrijk voor jouw bedrijf?

BI omvat allerlei analytische technieken en tools. De belangrijkste zijn data-analyse en bedrijfsanalyse, die werken met behulp van datamining, rapportage, gegevensquery, benchmarking, gegevensvoorbereiding en visualisatie. Dit geeft bedrijven een uitgebreid inzicht in al hun gegevens. Met BI kun je prestatie- en concurrentievergelijkingen maken en het helpt je om potentieel interessante markttrends vroeg te herkennen. Ook kan BI worden gebruikt om operationele processen binnen het bedrijf te optimaliseren. Zo kunnen er bijvoorbeeld data-analyses worden uitgevoerd op het gebied van compliance, zodat bedrijven vroeg kunnen controleren of ze voldoen aan de regelgeving of normen. De data-analyses geven ook inzicht in de gehele productiecyclus, dit helpt om productieprocessen te optimaliseren en knelpunten te herkennen.

Ook voorraadniveaus effectief beheren en zo de voorraadkosten verlagen en de toeleveringsketen efficiënter maken is een voordeel van BI. Medewerkers kunnen afwijkingen al snel herkennen door alle kengetallen te monitoren en te evalueren. Denk daarbij aan kengetallen zoals de machinebezetting, orderstatus, naleving van leveringstermijnen, materiaalkosten en productiekwaliteit.

Kwaliteitsborging en risicobeheer bij productontwikkeling

BI staat nu nog in de kinderschoenen bij de productie van medische producten, maar de eerste projecten laten het potentieel al zien van op data gebaseerde procesoptimalisatie. Sommige medische producten, zoals implantaten of tandheelkundige producten, worden gemaakt met behulp van manufacturing (3D-printen) om maatwerk voor patiënten mogelijk te maken. Dit maakt het productieproces ook complex, omdat veel omgevingsfactoren en andere parameters zoals machine-instellingen van invloed zijn op de kwaliteit van de componenten.

Ook de productie is aan strenge richtlijnen gebonden. Zo bepaalt de Europese Verordening Medische Hulpmiddelen (MDR) dat bedrijven het productieproces in de hele toeleveringsketen moeten kunnen aantonen. Het is daarom belangrijk om fouten in het productieproces snel te kunnen herkennen. Tot nu toe was de kwaliteitscontrole van medische producten vaak alleen gebaseerd op de inspectie van onderdelen met behulp van computertomografie (CT). Het gebruik van business analytics kan helpen om dit proces uit te breiden en op de lange termijn te verbeteren.

Door de introductie van aanvullende digitale methoden voor kwaliteitsborging, kunnen nu meer waarden worden verzameld en kan de kwaliteit van de productie nauwlettend worden gevolgd. Denk hierbij aan sensor gebaseerde monitoring van 3D-printers, verwarmingsovens of 3D-scanners en hun netwerken. Dit maakt het mogelijk om defecten of onjuiste instellingen in 3D-printers sneller te herkennen en zo de productie van defecte of kwalitatief slechte onderdelen te voorkomen. Dit maakt niet alleen de procesverificatie makkelijker, maar verhoogt ook de kwaliteit van de productie en bespaart zo op de lange termijn productiekosten.

Procesoptimalisatie door datamining

Datamining biedt ook de maakindustrie voordelen. Door de gehele productiecyclus te analyseren, kunnen patronen worden geïdentificeerd en kunnen onderbouwde beslissingen worden genomen die de efficiëntie en kwaliteit verhogen. Geïntegreerde dataplatforms vergemakkelijken de samenwerking met leveranciers en verbeteren de informatiestroom.

Verbetering van de prestaties van de toeleveringsketen

BI is vaak de tool bij uitstek bij het implementeren van just-in-time (JIT) principes voor supply chain optimalisatie. Walmart is een goed voorbeeld in de detailhandel. Door gebruik te maken van geavanceerde analysetechnologieën voorspelt Walmart nauwkeurig de vraag van klanten om de voorraadniveaus te optimaliseren en tekorten te voorkomen. Het bedrijf heeft ook de methode van cross-docking geïntroduceerd. Dit betekent dat goederen niet meer worden afgeleverd in een magazijn, maar direct worden overgeladen en verzonden naar de klant. Dit minimaliseert de behandelings- en opslagkosten.

Ook de maakindustrie kan profiteren van deze strategie. Wat voor Walmart werkt, is ook geschikt voor de maakindustrie. Door de supply chain te monitoren, krijgen bedrijven controle over de goederenstroom en kunnen ze flexibel reageren op uitdagingen. Of het nu gaat om een tekort aan hulpbronnen in het land van herkomst, prijsveranderingen van leveranciers of handelsbeleidsfactoren, met BI in de supply chain managementprocessen zorgen productiebedrijven voor planningszekerheid, stabiliteit en klanttevredenheid.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie