Bekroning 50 vrouwelijke rolmodellen in deep tech

Deep tech

In de nieuwste editie van de InspiringFifty, Deep Tech Benelux+, zijn 50 vrouwelijke rolmodellen in de deep tech bekroond. Het is een lijst van inspirerende vrouwen die werken multinationals als Philips, TNO en ASML, deep tech start-ups en scale-ups, en universiteiten in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

“We organiseren deze editie om techvrouwen die impact maken op de samenleving in de spotlights te zetten”, zegt organisator Yvonne Boesten van HighTechXL. Samen met Fe+male Tech Heroes en AccelerateHER hebben ze de verkiezing opgezet.

Er is een groot gebrek aan diversiteit in de techsector. “Minder dan 20 procent is vrouw”, vertelt Ingelou Stol, oprichter van Fe+male Tech Heroes, het diversiteitsinitiatief van de High Tech Campus in Eindhoven. “Om dit te veranderen, kunnen rolmodellen het verschil maken. Met deze lijst zetten we vrouwelijke talenten in de spotlights, en laten we zien wat er allemaal mogelijk is. Om te inspireren, van jong tot oud.”

Voor bedrijven in de techwereld is het aantrekken van talent cruciaal. En daarin speelt diversiteit een grote rol: “Uit onderzoek blijkt dat diverse teams leiden tot de beste innovaties, en dat is essentieel in een regio als bijvoorbeeld Eindhoven, waar bedrijven werken aan de nieuwste technologieën die de wereld gaan veranderen”, aldus Boesten. “Je wilt dat ieder talent zich hier thuis voelt.”

Deze InspiringFifty-lijst draait om talent in ‘deep tech’, wat het beste kan beschreven worden als de meest geavanceerde technologieën die worden ontwikkeld. Het zijn sleuteltechnologieën die belangrijke, wetenschappelijke vooruitgang en oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen mogelijk maken.

Van de 90 vrouwen die zijn genomineerd, komen er 37 uit Nederland, 11 uit België, 1 uit Duitsland en 1 uit het Verenigd Koninkrijk.

Een selectie van de vrouwelijke winnaars:

 • 8 zijn gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI)
 • 7 zijn onderdeel van een deep-tech startup of scale-up
 • waaronder ASML, Signify, Philips, NXP en SAP1 heeft geholpen bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van het Covid vaccin van Johnson & Johnson.
 • De lijst van winnaars is hier te vinden

Een gerenommeerde jury beoordeelde de genomineerden, waaronder:

 • Hans de Jong, Commissaris, voormalig president van Philips
 • Herman Boom, Executive Vice President ASML
 • Deeptha Khanna, Executive Vice President Philips
 • Manon Janssen, CEO Ecorys
 • Tom Vanhoutte, Partner imec.xpand
 • Brigit van Dijk-van De Reijt, CEO BOM
 • Lene Hviid, Global Manager, Shell Research Alliance
 • Sophie Vandebroek, Honorary Professor KU Leuven, voormalig CTO Xerox

Oorspronkelijk was er een awardshow gepland voor december 2021, maar vanwege de huidige Covid-maatregelen in Nederland is dit uitgesteld. De organisatie zal in het voorjaar van 2022 een nieuwe datum aankondigen.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie