Door: Redactie - 16 augustus 2021 |
Veel toepassingen rond Industrie 4.0 steunen op Industrial Internet of Things (IIoT). En hoewel IoT steeds goedkoper en laagdrempeliger wordt, kan een IoT-toepassing in de praktijk behoorlijk complex zijn. Een productieomgeving is meestal niet homogeen en oudere machines staan naast digitaal aangestuurde productielijnen. Daarbij zijn er uitermate veel opties. Naast de end-to-end oplossingen die voorheen gangbaar waren, ontstaan er steeds meer deeloplossingen. Er zijn verschillende opties voor connectiviteit, tientallen cloudoplossingen en ook steeds meer mogelijkheden om het allemaal inzichtelijk te maken in een dashboard. Vaak worden niet de juiste keuzes gemaakt en worden de consequenties onderschat. Welke valkuilen kun je ontwijken?
Een producent van hoogwaardige analyzers voor de procesindustrie wil bijvoorbeeld zijn apparaten connected maken. Hij kan zijn “connected analyzer” zelf ontwikkelen, deze verbinden met een platform in de cloud en er een geheel eigen oplossing van maken. Ook kan hij blokje voor blokje gebruikmaken van bestaande onderdelen zoals modules, connectiviteit, applicatie frameworks, userinterfaces, dataverwerking en security. En kiest hij dan voor een bestaande kant-en-klare oplossing of gaat hij op zoek naar een bedrijf waar hij het aan kan outsourcen? De mogelijkheden zijn legio. Wat de beste oplossing is, verschilt per situatie.
Hoe groter, complexer en unieker de machine en hoe hoger de volumes, des te beter het te verantwoorden is dat je zelf de IIoT-oplossing ontwikkelt. Voor kleine apparaten met minder volume kun je over het algemeen beter gebruikmaken van bestaande oplossingen. In de praktijk gaat het vaak steeds om hetzelfde – het meten van variabelen; het volgen van de waarden van die variabelen; het voorkomen dat die variabelen buiten de minimale en maximale toegestane waarden komen; het verzamelen van een dataset om daarmee parallel of retroactief analyses mee uit te voeren. Vragen als ‘Wat is de waarde nu?’, ‘Hoe is het verloop geweest?’ en ‘Is het nooit boven of onder een bepaalde waarde gekomen?’ moeten beantwoord kunnen worden. Logischerwijs vloeit hieruit voort dat de user interface voor het monitoren van het apparaat ook niet uniek hoeft te zijn. Je kunt hiervoor prima standaardoplossingen inzetten. Wanneer je juist kiest voor specifieke gebruiksfuncties of een toepassing voor eindklanten of consumenten, dan zijn gestandaardiseerde oplossingen vaak niet de beste keuze.
Ook als het gaat om connectiviteit valt er veel te kiezen. Het belangrijkste onderscheid valt te maken tussen een samenwerking met een telecombedrijf, of met een netwerk agnostische oplossing. Bij deze laatste maak je geen gebruik van roaming, maar haalt het systeem het netwerkprofiel op van een lokale operator. Beide oplossingen hebben specifieke voor- en nadelen, maar het is goed die zorgvuldig te evalueren. Landen als Turkije en Brazilië staan het niet toe dat je langer dan zo’n drie maanden gebruikmaakt van roaming, daarna wordt de verbinding permanent verbroken. Dit is één van de valkuilen in de IoT-wereld. Een keer (in Nederland) een apparaat aan het internet koppelen is geen probleem, maar wil je zeker weten dat het apparaat ook in andere landen zonder haperingen een verbinding kan maken dan is dit onderwerp van groot belang.
Een andere valkuil is het gebruikmaken van connectiviteit die al aanwezig is, zoals een wifi-netwerk op locatie. Dit blijkt in de praktijk nog steeds vaak te gebeuren. Het lijkt aantrekkelijk maar levert vaak problemen op. Als er een andere wifi router wordt geïnstalleerd, een password wordt veranderd, of een nieuw contract wordt afgesloten, is het apparaat plotseling niet meer verbonden. Ook bij vaste netwerken kunnen dergelijke problemen ontstaan, bijvoorbeeld als de IT-afdeling firewallconfiguraties of IP-adressen aanpast. Oplossingen waarmee je dat kan voorkomen, door rechtstreeks via mobiele netwerken te communiceren, worden steeds aantrekkelijker.
IoT is voor veel producenten een ingewikkeld onderwerp, niet alleen vanwege de bovengenoemde onderwerpen. Tel daarbij op dat de wereld van IoT zich snel ontwikkelt en dat daardoor de afwegingen over de juiste oplossing ook steeds veranderen. Zelf IoT-oplossingen ontwikkelen kan, maar de gevolgen van die keuze worden vaak onderschat. Het gaat er niet alleen om dat een regel code klopt, maar ook dat het systeem beheerd, onderhouden en regelmatig geüpdatet wordt en meegaat met de steeds weer veranderende standaarden en eisen.
Auteur: Henk Schwietert, CEO Evalan
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.