Samenwerking Claas en AgXeed in autonome landbouwmachines

69
Autonome landbouwmachines
Illustratie: Robot Magazine

Ontwikkeling en commercialisering van autonome landbouwmachines

Claas start een samenwerking met AgXeed in Oirlo en neemt ook een minderheidsbelang in het Limburgse bedrijf voor het bouwen van autonome landbouwmachines.

Door de groeiende wereldbevolking moet de landbouw de komende decennia zijn productiviteit blijven verhogen. Tegelijkertijd zijn werknemers steeds moeilijker te vinden en blijven boeren langer dan gemiddeld werken. De landbouw moet deze uitdagingen het hoofd bieden met verschillende oplossingen, onder meer met autonome landbouwmachines in verschillende maten en prestatieklassen.

De samenwerking met en investering in AgXeed is voor landbouwmachineconcern Claas een logische stap in de richting van op de toekomstgerichte technologieën. Het doel is een toekomstige samenwerking voor de ontwikkeling en commercialisering van autonome landbouwmachines.

Schaalbare technologie

AgXeed biedt een intelligent, duurzaam en volledig autonoom systeem met schaalbare hardware, virtuele planningstools en uitgebreide datamodellen. Het bedrijf in Oirlo (bij Venray) brengt niet alleen de autonome AgBot naar akkers, weilanden en speciale gewassen, maar biedt ook een complete periferie rond het voertuig.

De autonome veldrobot met dieselelektrische aandrijving, wiel- of rupsonderstel en standaard driepunts hefinrichtingen is bedoeld om landbouwers in de toekomst te ondersteunen bij een verscheidenheid aan toepassingen. De samenwerking geeft Claas toegang tot innovatieve technologieën in een vertrouwd marktsegment en vormt een aanvulling op de eigen expertise op het gebied van autonomie en robotica.

AgXeed kan profiteren van de competentie en het netwerk van de Claas Group op veel gebieden, zoals gegevensoverdracht, interfaces en aandrijfoplossingen. Dit en de gerichte en vergevorderde ontwikkeling van AgXeed-technologieën waren voor het Duitse concern aanleiding in deze start-up te investeren.

AgXeed wil samenwerking met bedrijven die streven naar duurzame landbouw waarin boeren de productiviteit optimaliseren en tegelijkertijd de bodem en het milieu kunnen beschermen. In Claas ziet het een partner die gelooft in de ideeën over de toekomst van de landbouw en zal de oplossingen sneller naar de velden en naar boeren en loonwerkers zal brengen.

AgBot

De AgBot voert eentonig, vermoeiend en soms gevaarlijk werk aan. Het is onderdeel van een ecosysteem rond een centrale, webgebaseerde plannings- en analysetool en werkt efficiënt door automatische, geoptimaliseerde routeplanning en machine-instellingen. Dankzij de optionele rupsbanden en het lage bedrijfsgewicht van maximaal 6 ton (onbelast) is de AgBot bodemvriendelijk.

Het voertuig heeft een verstelbare spoorbreedte, een load-sensing hydraulisch systeem en een hefinrichting met een hefkracht tot 8 ton. Optioneel zijn externe hoogspanningsaansluitingen en een elektrisch aangedreven aftakas leverbaar. Behalve een automatisch stuursysteem bevat de elektronica ook alle technologie voor gevaar- en obstakeldetectie.

De verkoop van de AgBot en de bijbehorende softwareoplossingen en platforms start naar verwachting in 2022. Als onderdeel van de toetreding tot de markt zullen AgBots worden aangeboden in verschillende maten en prestatieklassen. Verdere oplossingen voor autonome landbouwmachines zijn in ontwikkeling.

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

close

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Logo IndustrieVandaag
Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.