Samenwerking Claas en AgXeed in autonome landbouwmachines

Autonome landbouwmachines

Claas start een samenwerking met AgXeed in Oirlo en neemt ook een minderheidsbelang in het Limburgse bedrijf voor het bouwen van autonome landbouwmachines.

Gezien de gestage groei van de wereldbevolking, staat de landbouwsector voor de dringende taak om haar productiviteit voortdurend op te schroeven. Dit wordt nog gecompliceerd door een krappe arbeidsmarkt en een overwegend oudere boerenbevolking. Verschillende oplossingen worden aangedragen om aan deze uitdagingen te voldoen, waaronder de inzet van autonome landbouwmachines van diverse afmetingen en prestatieniveaus.

De strategische investering van landbouwmachinereus Claas in AgXeed kan worden gezien als een weloverwogen stap richting toekomstbestendige technologieën. Het doel is een langetermijnsamenwerking gericht op het ontwikkelen en op de markt brengen van autonome landbouwmachines.

Technologie die mee kan groeien

AgXeed presenteert een intelligent, duurzaam en volledig autonoom systeem, bestaande uit flexibele hardware, digitale planningstools en omvangrijke datamodellen. Het in Oirlo (nabij Venray) gevestigde bedrijf brengt niet alleen de autonome AgBot op de markt voor gebruik in akkers, weilanden en gespecialiseerde gewassen, maar voorziet ook in een compleet dienstenpakket rondom het voertuig.

Deze autonome veldrobot, uitgerust met dieselelektrische aandrijving, keuze uit wiel- of rupsaandrijving en standaard driepunts hefinrichtingen, is ontworpen om boeren te ondersteunen bij een breed scala aan werkzaamheden. De samenwerking met Claas biedt toegang tot innovatieve technologieën in een bekend marktsegment en vult de bestaande expertise op het gebied van autonomie en robotica aan.

AgXeed zal profiteren van de expertise en het netwerk van de Claas Group op vele vlakken, waaronder data-overdracht, interfaces en aandrijfoplossingen. Deze factoren, samen met de gerichte en geavanceerde ontwikkeling van AgXeed-technologieën, waren voor Claas reden om in deze start-up te investeren.

AgXeed streeft naar samenwerkingen met bedrijven die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken, waarbij boeren hun productiviteit optimaliseren zonder concessies te doen aan bodem- en milieubescherming. In Claas zien ze een partner die gelooft in hun visie op de toekomst van landbouw en zal helpen om hun oplossingen sneller naar het veld en naar boeren en loonwerkers te brengen.

AgBot

De AgBot neemt repetitieve, vermoeiende en soms gevaarlijke taken op zich. Het maakt deel uit van een ecosysteem rondom een centrale webgebaseerde plannings- en analysetool en werkt efficiënt door geoptimaliseerde routeplanning en machine-instellingen. Dankzij optionele rupsbanden en een laag operationeel gewicht van maximaal 6 ton (onbelast), heeft de AgBot een minimale impact op de bodem.

Het voertuig is uitgerust met een aanpasbare spoorbreedte, een load-sensing hydraulisch systeem en een hefinrichting met een hefvermogen tot 8 ton. Daarnaast is het optioneel mogelijk om externe hoogspanningsaansluitingen en een elektrisch aangedreven aftakas toe te voegen. Naast een automatisch stuursysteem omvat de ingebouwde elektronica ook alle technologie die nodig is voor detectie van gevaren en obstakels.

Verwacht wordt dat de AgBot en de bijbehorende softwareoplossingen en platforms vanaf 2022 beschikbaar zullen zijn voor de markt. In het kader van de marktintroductie zullen er AgBots worden aangeboden in verschillende afmetingen en prestatieniveaus. Bovendien zijn er aanvullende oplossingen voor autonome landbouwmachines in ontwikkeling.

Integratie autonome landbouwmachines

De integratie van autonome landbouwmachines in de huidige landbouwpraktijk is niet alleen een logische stap, maar een essentiële vooruitgang in het streven naar efficiëntie en duurzaamheid. Met de steun en samenwerking van gevestigde bedrijven zoals Claas, zal AgXeed in staat zijn om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de toekomst van de landbouw. Hoewel er nog uitdagingen te overwinnen zijn, zoals acceptatie door de boeren en regelgevingskwesties, is de weg naar autonome landbouw al ingeslagen en belooft deze een opwindende toekomst voor de sector.

Bron: Robot Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie