Aspergerobots halen dit seizoen asperges uit de grond

Aspergerobots

Aspergerobots oogsten meer secuur en veel sneller

De kans dat consumenten dit aspergeseizoen, dat traditiegetrouw begint als de lente intreedt, machinaal geoogste asperges door aspergerobots op hun bord krijgen wordt steeds groter.

Fabrikanten van technologie voor de agrarische sector spelen meer en meer in op de van oudsher lastige en arbeidsintensieve oogst van ‘het witte goud’ door speciale aspergerobots te bouwen. Daarmee kunnen de asperges secuurder en sneller worden geoogst. Ook kunnen de aspergerobots flink veel personeel op het veld vervangen. En dat scheelt uiteindelijk in de kosten.

Machines

In Nederland rolt het Noord-Brabantse Cerescon binnenkort zijn robotische aspergestekers de velden op. De machines, die elk tot vijftien stekers kunnen vervangen, gaan onder meer aan de slag bij de twee grootste aspergetelers van het land in Limburg, Teboza in Helden en Martens Asperges in Tienray. De startprijs van de aspergerobots is 3,5 ton.

Een ander bedrijf, AvLMotion, claimt vorig jaar al asperges robotisch te hebben geoogst. De machine van AvLMotion kan tot achttien personen vervangen en kan per uur 9000 asperges oogsten. De aspergerobots zijn nog verder in ontwikkeling en komen vanaf dit voorjaar op de markt.

Erik Pekkeriet, programmamanager Agro Food Robotics bij Wageningen University & Research (WUR), houdt de ontwikkelingen al langer in de gaten. Volgens Pekkeriet is de markt voor robots in de agrarische sector gunstig, omdat er veel machines ingezet kunnen worden. Wel ziet hij dat de landbouw nog moeite heeft met het onderzoek en de ontwikkeling van robotisering, vanwege de kleine marges en de hoge kosten. „Kwekers willen wel innoveren, maar hebben het geld niet. Een robotproject kost zomaar 10 miljoen euro. Daarnaast komt de techniek van mkb-bedrijven”, zegt Pekkeriet. Die hebben doorgaans geen diepe zakken.

Duurzaam

Ook zorgt de arbeid zelf voor obstakels, zegt Pekkeriet. „Het continue sterk wisselen van seizoensgebonden medewerkers en de hoeveelheid management die ermee gemoeid is, maakt dat ondernemers nauwelijks tijd hebben om duurzamer te werken.” Bedrijven zoals Cerescon en AvL Motion begeven zich volgens hem op onontgonnen terrein, maar voor beide ziet hij een markt. „Die gaan zich nu bewijzen en dat gaat uitgerold worden.”

De robotisering in de agrarische sector kan volgens ABN AMRO de komende jaren een hoge vlucht gaan nemen, becijferde de bank in een rapport vorig jaar. Dat komt onder meer door duurzame doelen voor de landbouw vanuit Europa en het besparen op de kosten van arbeid door het gebruik van robots.

Drones

Er zijn al onder meer logistieke robots, veldrobots, drones en melk- en voerrobots. De bank verwacht dat bijvoorbeeld drones grootschaliger zullen worden ingezet, maar ook oogstrobots en robotsystemen die voor en met grondsensoren de bodemkwaliteit en luchtvochtigheid meten.

De internationale agri-techmarkt is volgens de bank ruim 6 miljard euro waard. Daarvan hebben Nederlandse fabrikanten een aandeel van ruim 11 procent. Nederland is met name goed in melk- en voerrobots. Daarmee zet Nederland nu 715 miljoen euro om. Dat bedrag kan in 2030 stijgen naar 2,5 miljard euro.

Ps: bekijk ook de video van de snelste drone ter wereld die achter de F1 auto met Max Verstappen aanvliegt met ruim 350 km/u!

Bron: De Limburger

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.