Door: redactie - 21 februari 2025 |
TotalEnergies zet een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst door zijn Antwerpse raffinaderij te vergroenen met groene waterstof. In samenwerking met Air Liquide zal het bedrijf jaarlijks 15.000 ton groene waterstof inzetten, geproduceerd met elektriciteit uit Nederlandse offshorewind. Dit is de eerste grootschalige overeenkomst in België waarbij waterstof een sleutelrol speelt in de verduurzaming van raffinageprocessen.
De waterstof zal worden geproduceerd via elektrolysers, een technologie die water splitst in waterstof en zuurstof door middel van elektriciteit. De stroom voor dit proces wordt geleverd door OranjeWind, een offshorewindpark dat TotalEnergies en de Duitse groep RWE volgend jaar zullen bouwen. De waterstof zal via een bestaande pijpleiding van Rotterdam naar Antwerpen worden getransporteerd en daar bijdragen aan de vergroening van de Antwerpse raffinaderij. Dit initiatief draagt bij aan de doelstelling van TotalEnergies om de CO₂-uitstoot van zijn Antwerpse raffinaderij drastisch te verlagen.
Air Liquide investeert in een nieuwe elektrolyser van 200 megawatt in de Rotterdamse haven. Twee derde van deze capaciteit wordt ingezet voor de productie van waterstof voor TotalEnergies. Hierdoor kan de Antwerpse raffinaderij op een duurzame manier voorzien worden van groene waterstof. Dit project maakt deel uit van bredere plannen om de raffinage-industrie in de regio te verduurzamen.
Naast de Antwerpse raffinaderij sluiten de bedrijven ook een overeenkomst voor de Zeeland Refinery. Hier onderzoekt TotalEnergies de mogelijkheid om samen met Air Liquide een elektrolyser van 250 megawatt te bouwen, goed voor een productie van 30.000 ton groene waterstof per jaar. Dit zou een aanzienlijke stap zijn in de richting van klimaatneutraliteit. De uiteindelijke beslissing over dit project is nog niet genomen en hangt af van mogelijke subsidies en partners.
Het gebruik van groene waterstof biedt een dubbele milieuwinst. Enerzijds vermindert het de CO₂-uitstoot door de vervanging van fossiele brandstoffen in de productie van transportbrandstoffen. Anderzijds maakt de overstap op groene waterstof het mogelijk om waterstof die als bijproduct vrijkomt in het raffinageproces opnieuw in te zetten. Hierdoor wordt minder fossiele energie verbruikt binnen de Antwerpse raffinaderij, wat leidt tot extra emissiereductie.
TotalEnergies bereidt zich met dit project voor op de strengere Europese wetgeving die vanaf 2030 van kracht wordt. Deze regelgeving verplicht het gebruik van hernieuwbare transportbrandstoffen. Door nu al in te zetten op groene waterstof, speelt TotalEnergies in op toekomstige verplichtingen en werkt het aan de verduurzaming van zijn Antwerpse raffinageactiviteiten.
TotalEnergies ziet dit project als een eerste stap in een groter plan. Het uiteindelijke doel is om in Antwerpen jaarlijks 110.000 ton groene waterstof te gebruiken. Dit vraagt om verdere uitbreiding van de productiecapaciteit. Naast eigen elektrolysers wordt ook gekeken naar samenwerking met partners en de import van groene ammoniak, die in Antwerpen omgezet kan worden in waterstof voor de Antwerpse raffinaderij.
De energiereus heeft daarnaast een aanbesteding uitgeschreven voor de aankoop van 500.000 ton groene waterstof per jaar voor zijn Europese raffinaderijen. Hiermee wil het bedrijf zich verzekeren van een stabiele en duurzame waterstofvoorziening. Dit past binnen de bredere strategie om de CO₂-uitstoot van de Antwerpse site te halveren, van 4,8 miljoen ton in 2019 naar 2,4 miljoen ton in 2035.
De geplande uitbouw van een waterstofnetwerk in België wordt mogelijk vertraagd door politieke beslissingen, zoals het schrappen van 250 miljoen euro aan subsidies door de Arizona-coalitie. Toch heeft dit geen directe invloed op de levering van waterstof aan de Antwerpse raffinaderij. De bestaande pijpleiding tussen Rotterdam en Antwerpen waarborgt de toevoer. Voor toekomstige projecten houdt TotalEnergies echter wel rekening met de uitbouw van een robuust waterstofnetwerk voor de Antwerpse raffinaderij.
Daarnaast werkt TotalEnergies samen met het consortium Antwerp@C, waarin verschillende grote industriële spelers verenigd zijn. Dit initiatief richt zich op CO₂-reductie via onder andere afvang en opslag van koolstofdioxide. Dit vormt een aanvulling op het gebruik van groene waterstof en draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Antwerpse raffinaderij.
TotalEnergies en Air Liquide bouwen verder aan een breed netwerk voor groene waterstof, niet alleen in de raffinage-industrie, maar ook in de transportsector. De samenwerking TEAL Mobility, een joint venture tussen beide bedrijven, richt zich op het ontwikkelen van een netwerk van waterstoftankstations voor vrachtwagens. Momenteel zijn er al tien stations operationeel in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Het uiteindelijke doel is om 100 tankstations te realiseren, waardoor groene waterstof een bredere toepassing krijgt in duurzame mobiliteit.
Het vergroenen van de Antwerpse raffinaderij met waterstof uit offshorewind is een belangrijke stap in de energietransitie. Door strategische investeringen, samenwerkingen en innovatie blijft TotalEnergies inzetten op duurzame oplossingen. Dit project toont aan dat de industrie concrete stappen zet naar een lagere CO₂-uitstoot en een duurzamere toekomst.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.