AGV besturen met augmented reality

AGV artificial intelligence algoritmes

AGV (Automatisch geleide voertuigen) en augmented reality

Wetenschappers van het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) hebben software ontwikkeld waarmee AGV’s met een AR-bril kunnen worden bestuurd.

Automatisch geleide voertuigen (AGV’s) handmatig besturen klinkt als een tegenstrijdigheid. De voertuigen zijn immers gemaakt om goederen zonder menselijke tussenkomst te verplaatsen. De voertuigen rijden doorgaans op vaste routes door fabriek en/of magazijn en voeren automatisch dezelfde taken uit.

Maar zoals bij elk technisch systeem treedt af en toe een verstoring op. Bijvoorbeeld als een obstakel het pad blokkeert en het voertuig er niet omheen kan rijden zonder de aangegeven route te verlaten. De meeste zelfrijdende voertuigen stoppen dan totdat het obstakel is verwijderd of totdat ze handmatig rond het obstakel worden gestuurd.

Bij grote voertuigen zoals heftrucks is het soms mogelijk dat een persoon achter het stuur plaatsneemt. Bij kleinere transporteenheden kan dat niet. Hoewel ze handmatig om het obstakel kunnen worden verplaatst, kan dit leiden tot een veiligheidsrisico voor de werknemer en schade aan voertuig of lading. Daarom vindt menselijk ingrijpen meestal plaats via de hoofdbesturing.

Deze bepaalt welk voertuig welke orders uitvoert, in welke volgorde en op welke route. Maar om hier in te kunnen grijpen, zijn specialistische kennis en speciale toegangsrechten nodig, die om veiligheidsredenen normaal gesproken slechts enkele werknemers in het bedrijf hebben. In kleine bedrijven heeft soms niemand toegang en dan moet bij een storing de AGV-fabrikant worden gebeld.

Demonstrator

Wetenschappers van het IPH hebben in het onderzoeksproject MobiMMI een intuïtief en mobiel systeem voor mens-machine-interactie ontwikkeld. Hiermee kunnen mensen op elk moment voertuigen besturen, zonder speciale training, zonder IT-kennis en zonder tussenkomst via de hoofdbesturing. Op het oog is de MobiMMI-demonstrator een standaard AR-bril. Bijzonder is de software, waarmee zelfrijdende transportvoertuigen intuïtief kunnen worden bestuurd. De medewerker kan ergens in de fabriek of het magazijn in het zicht van het voertuig staan in plaats van ergens achter een computer te zitten.

Intuïtief betekent dat de medewerker met de voertuigen communiceert zoals mensen dat doen: met oogcontact, taal en gebaren. De logistiek medewerker zet de AR-bril op en kan vervolgens met een driedimensionale joystick het voertuig met slechts enkele handbewegingen besturen. Hij kan het bijvoorbeeld om obstakels heen of naar niet geprogrammeerde stations laten rijden.

Spraakbesturing

Als alternatief voor gebarenbesturing kan de medewerker ook spraakbesturing activeren, individuele AGV’s selecteren en een bestemming specificeren, bijvoorbeeld: “AGV 3, ga naar station 5.” De spraakbesturing is geschikt voor ongeplande transporttaken.

Vooral voor kleine en middelgrote bedrijven zou spraak- en gebarenbesturing een verademing zijn, omdat ze vaak de specialistische kennis missen om de hoofdbesturing te gebruiken om storingen te verhelpen of ongeplande transportopdrachten te geven. Om deze redenen schuwen de meeste middelgrote bedrijven nog steeds het gebruik van zelfrijdende transportsystemen. Met het MobiMMI-systeem zijn IT-vaardigheden of speciale training niet vereist, alleen oefenen met de AR-bril.

Bron: The Factory Files

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.