Afzetprijzen Nederlandse industrie ruim 2 procent lager in januari

Afzetprijzen Nederlandse industrie Producentenprijzen

Afzetprijzen Nederlandse industrie hangen nauw samen met prijsontwikkeling aardolie

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari gemiddeld 2,2 procent lager dan in januari 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 4,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsdaling olie kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 45 euro. Dat is bijna 21 procent minder dan een jaar eerder. In december 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 41 euro, bijna 30 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari 19,5 procent goedkoper dan in januari 2020. In december lagen de prijzen 28,2 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in januari 1,8 procent lager dan een jaar eerder. In december was de prijsdaling 7,3 procent.

In meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in januari hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in januari

Vergeleken met december zijn de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in januari met 2,3 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 2,0 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 2,6 procent.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie