Afzetprijzen industrie 4,5% lager in november

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie sterk afhankelijk van de dalende olieprijs

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november gemiddeld 4,5 procent lager dan in november 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 4,9 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De in- en uitvoerprijzen van de industrie zijn als inflatie-indicatoren opgenomen in het prijzendashboard.

Prijsdaling olie nagenoeg onveranderd

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 37 euro. Dat is 34,5 procent minder dan een jaar eerder. In oktober 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 35 euro, 34,4 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in november 32,8 procent goedkoper dan in november 2019. In oktober lagen de prijzen 33,9 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in november 8,8 procent lager dan een jaar eerder. In oktober was de prijsdaling 10,5 procent.

In iets meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in november 2020 hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in november

Vergeleken met oktober zijn de afzetprijzen van de industrie in november met 0,4 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,3 procent, de prijzen op de buitenlandse markt met 0,5 procent.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie