ABB introduceert cobots GoFa en SWIFTI

ABB cobots GoFa SWIFTI

ABB heeft twee nieuwe cobots geïntroduceerd: GoFa en Swifty

Tijdens een online ‘Global Launch Event’ werden de YuMi-aanvullingen voor het eerst aan het grote publiek getoond. De nieuwe cobots GoFa en Swifty hebben hogere payloads en bewegen sneller. Door met deze toename in kracht en snelheid in te spelen op vragen vanuit de markt, verwacht ABB een nog stevigere voet aan de grond krijgen in snelgroeiende segmenten zoals elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek en voeding en drank. 

GoFa en SWIFTI hebben een intuïtief ontwerp zodat klanten geen beroep hoeven te doen op robotprogrammeurs. Dit opent de deur naar sectoren met een laag automatiseringsniveau, waarbij klanten hun cobot al binnen enkele minuten na installatie kunnen bedienen. Dit direct uit de doos, zonder enige gespecialiseerde training.

“Ons nieuwe cobotportfolio is het meest diverse op de markt en biedt het potentieel om werkplekken te transformeren en helpt onze klanten hun operationele prestaties te verbeteren en groei te bevorderen”, aldus Sami Atiya, President van ABB’s Robotics & Discrete Automation Business Area. “GoFa en Swifty zijn eenvoudig te gebruiken en te configureren en worden ondersteund door ons wereldwijde netwerk van online service-experts. Zo stellen we bedrijven van elke omvang en uit elke sector – ook tot ver buiten de maakindustrie – in staat hun eerste stappen in robotisering zetten.”

Bij de ontwikkeling van ABB’s uitgebreide cobotaanbod GoFa en Swifty stond het helpen van zowel bestaande als nieuwe robotgebruikers met het inspelen op vier megatrends centraal. De individualisering van consumenten, een groeiend tekort aan arbeidskrachten, digitalisering en een toenemende mate van onzekerheid gaan gepaard met grote veranderingen in de bedrijfsvoering en pleiten in tal van nieuwe sectoren voor meer automatisering. Hierbij helpen focus op groeisegmenten en portfolio-innovaties de winstgevendheid te verhogen.

Lees ook: Robots of cobots?

Cobotisering als maakmotor

In een wereldwijde enquête1 onder 1.650 grote en kleine bedrijven in Europa, de VS en China gaf 84 procent van de bedrijven aan robotica en automatisering in de komende tien jaar in te invoeren of uit te breiden. Hierbij zag 85 procent de pandemie als ‘gamechanger’ voor hun bedrijf en industrie, waarbij COVID-19 een katalysator was voor het versneld investeren in automatisering. Bijna de helft van de ondervraagden (43 procent) zei dat ze op zoek waren naar robotoplossingen om hen te helpen de gezondheid en veiligheid op de werkplek te verbeteren. Hiervan dacht 51 procent de fysieke afstand tussen werknemers met robots te kunnen vergroten en meer dan een derde (36 procent) overwoog robotica in te zetten om de kwaliteit van het werk voor hun werknemers te verbeteren. Minstens zo zwaarwegend: 78 procent van de CEO’s en Managing Directors van bedrijven gaf aan dat het werven en behouden van personeel voor repetitieve en ergonomisch uitdagende taken lastig is.

Cobots, zoals de GoFa en Swifty, zijn onder andere ontworpen om naast de mens te kunnen werken, zonder dat fysieke veiligheidsmaatregelen zoals hekken nodig zijn. Ook het eenvoudig installeren en een groot gebruiksgemak zijn typische cobotkenmerken. In 2019 werden wereldwijd meer dan 22.000 nieuwe collaboratieve robots ingezet, een stijging van 19 procent ten opzichte van het jaar daarvoor2. De vraag naar collaboratieve robots zal tussen 2020 en 2025 naar schatting groeien met een CAGR van 17 procent3, terwijl de waarde van de wereldwijde cobotverkoop naar verwachting zal stijgen van een geschatte $ ~0,7 miljard in 2019 tot $ ~1,4 miljard in 20254. De wereldwijde markt voor alle industriële robots zal naar verwachting groeien van $ ~45 miljard in 2020 tot $ ~58 miljard in 2023 (CAGR van 9 procent)5.

GoFa en SWIFTI zijn speciaal ontworpen om bedrijven te helpen processen te automatiseren en werknemers bij uiteenlopende taken te ondersteunen. Denk hierbij aan het verwerken van goederen, het beladen van machines, maar ook aan het assembleren en verpakken van eindproducten. Ze kunnen worden ingezet in fabrieken, medische laboratoria, logistieke centra en magazijnen, maar ook in kleine productiefaciliteiten en werkplaatsen.

Laagdrempelig maken

“Met deze uitbreiding van GoFa en Swifty verhogen we de gebruikersvriendelijkheid van cobots en maken we de inzet ervan laagdrempelig. Daarbij versnelt onze realtime ondersteuning de omarming door bedrijven die het gebruik van cobots misschien nog niet eerder hebben overwogen”, aldus Atiya. “Onze ervaring is dat de meest productieve werkvloeren gebruikmaken van de vaardigheden van mensen, naast het potentieel van nieuwe technologieën.”

Dankzij de intuïtieve instelmogelijkheden zullen gebruikers die met een tablet of smartphone overweg kunnen geen problemen hebben met het programmeren of herprogrammeren van de nieuwe cobots. Hierbij profiteren klanten van ABB’s applicatiekennis en expertise die sinds 1974 is opgedaan met de installatie van meer dan 500.000 robotoplossingen. Zij worden bovendien ondersteund door ABB’s netwerk van meer dan 1.000 wereldwijde partners.

De nieuwe GoFa- en SWIFTI-cobotfamilies staan op de schouders van het succes van ABB’s YuMi-familie, die sinds de lancering van YuMi in 2015, ‘s werelds eerste echt collaboratieve robot, talloze bedrijven heeft geholpen bij het veilig automatiseren van belangrijke taken. Vandaag de dag werken YuMi-cobots zij aan zij met mensen in fabrieken, werkplaatsen en laboratoria over de hele wereld. Gezamenlijk voeren ze taken uit die uiteenlopen van het schroeven en assembleren van elektronica en elektrische componenten, tot en met het maken van kleppen en USB-sticks en het testen van COVID-19 monsters in laboratoria.

Elke ABB-cobotinstallatie komt met een opstartpakket, dat ABB Ability conditiebewaking & diagnostiek omvat, evenals een support-hotline die gedurende de eerste zes maanden gratis toegang geeft sectorspecifieke technische ondersteuning van ABB.

Bron: Robot Magazine

Robot Magazine is het enige vakblad in de Benelux dat robotica in de volle breedte én diepte behandelt. We besteden ruime aandacht aan industriële robotisering met robotarmen, deltarobots, scarasystemen en cobots. Dat geldt ook voor (mobiele) robots in logistiek, land- en tuinbouw, weg- en waterbouw en de zorg.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie