Eén miljoen voor robots tegen COVID-19

Robots tegen COVID-19

Robots tegen COVID-19 – Investering om zorgpersoneel te ondersteunen

Vanuit het DIH-HERO project van de Europese Unie is besloten om één miljoen euro beschikbaar te stellen voor tijdig inzetbare robots tegen COVID-19. Deze robottechnologieën moeten zorgpersoneel ondersteunen en levens te redden in de strijd tegen het Corona virus.

Momenteel worden Europa en landen over de hele wereld geconfronteerd met een wereldwijde pandemie, veroorzaakt door COVID-19 ofwel. Samen met het uitgebreide Europese netwerk Robotics in Healthcare besloot DIH-HERO de strijd tegen COVID-19 te ondersteunen door één miljoen euro te verstrekken voor robottechnologieën die tijdig kunnen worden ingezet om zorgpersoneel te ondersteunen en levens te redden door te voldoen aan de huidige klinische vraag en behoeften. De subsidies voor de ontwikkeling van robots ter bestrijding van COVID-19 zijn toegekend aan initiatieven in België, Duitsland, Litouwen, Zwitserland, Ierland, Polen en Spanje.

Veel initiatieven

Hoewel de indieningstermijn van slechts één week erg kort was voor deze speciale oproep, werden vóór de deadline op 17 april 2020 146 voorstellen ingediend. Na de eerste evaluatie van deze voorstellen en ideeën nodigden de evaluatoren de twintig hoogst gerangschikte voorstellen uit voor een video-interview van 10 minuten. Na een selectieronde zijn de eerste gehonoreerde projecten vermeld.

De projecten zijn onder andere gericht op het verminderen van de werkdruk en virusoverdracht van verzorgend personeel. Te denken valt aan het verkorten van desinfectietijden voor behandel- en verblijfsruimtes in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Een robotica-oplossing maakt veilige intradermale vaccinatie mogelijk, waardoor vaccindoses kunnen worden verkleind.

DIH-Hero

DIH-HERO is een onafhankelijk platform dat digitale innovatiehubs in heel Europa met elkaar verbindt. Doel is een duurzaam netwerk te creëren voor iedereen die actief is in de robotica voor de gezondheidszorg. Het projectconsortium bestaat uit zeventien kernpartners, verspreid over elf Europese landen. Deelnemers zijn onder meer Imec (België), RWTH Aachen Hospital, Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (Duitsland), Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (Zwitserland), Politecnico di Milano (Italië) en Universiteit Twente.

Bron: Robot-Magazine

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie