Aandacht voor kwaliteit cruciaal bij opschaling productie groen gas

Groen gas Bedrijfspand

Groen gas, geproduceerd uit koeienmest en andere organische reststromen, kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze energievoorziening. In het Klimaatakkoord is dan ook vastgelegd dat Nederland in 2030 zo’n 2 miljard kuub groen gas moet produceren. Dat is tien keer zoveel als nu. De productiecapaciteit voor dit specifieke gas moet komende jaren dus flink worden opgeschroefd. Maar behalve de hoeveelheid moet ook de kwaliteit van groen gas niet uit het oog worden verloren.

Gas dat vrijkomt bij de vergisting van bijvoorbeeld mest, GFT-afval en slib van waterzuiveringsinstallaties kan worden opgewerkt tot biogas. Dit is echter niet direct geschikt om te dienen als volwaardige vervanger voor aardgas. Om toegepast te worden in ons aardgasnet en cv-ketels moet het biogas worden opgeschoond tot groen gas dat aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zo moet het methaangehalte van het juiste niveau zijn en moet ook groen gas de onderscheidende gaslucht hebben die waarschuwt als er iets mis is.

Er zijn verschillende manieren om biogas om te zetten tot een gas met het juiste methaangehalte. Bij al deze opwaarderingstechnologieën wordt het methaan in het biogas gescheiden van kooldioxide en andere chemische componenten zodat biomethaan ontstaat. Dat kan worden bereikt door biogas te wassen, distilleren of te filteren. Vervolgens wordt een geurstof toegevoegd om aan de Nederlandse aardgasspecificaties te voldoen.

Om de productie van groen gas de komende jaren te kunnen vertienvoudigen, draait het niet alleen om het opschroeven van de productiecapaciteit, maar is ook aandacht voor de kwaliteit van biogas cruciaal. Kiwa beschikt over decennia aan ervaring op het gebied van gas en het uitvoeren van gasanalyses. Producenten van groen gas kunnen zo worden ondersteund bij het behouden en verbeteren van de kwaliteit van hun product, zodat groen gas ook daadwerkelijk kan uitgroeien tot een volwaardige duurzame vervanger van aardgas.

Auteur: Sjoerd Delnooz is unitmanager en expert waterstof en energietransitie bij Kiwa.

Meer informatie bij Kiwa

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.