6 Antwoorden over valbeveiliging bij fotovoltaïsche installaties op het dak

Fotovoltaïsche installatie

Gevaar voor vallen! Dat is wat er dreigt tijdens de montage en bij de daaropvolgende onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan een fotovoltaïsche installatie op een plat of schuin dak. Bronnen van gevaar zijn onder andere de zogenaamde valrand, lichtkoepels, op- en afstap van het dak of het schuine dak zelf. Dat is waarom een professionele en gecertificeerde valbeveiliging onmisbaar is want alleen daarmee bent u ook juridisch beschermd op het gebied van arbeidsveiligheid.

Bovendien worden solateurs ook regelmatig geconfronteerd met uitdagingen bij de planning en montage van een fotovoltaïsche installatie en de daarmee verbonden arbeidsveiligheid. Weersomstandigheden, het gebouw resp. het dak zelf en de efficiëntie resp. de output van de geplande fotovoltaïsche installatie in combinatie met de veiligheidsaspecten kunnen en mogen niet uit het oog worden verloren.

Om een optimale output met de factor veiligheid te kunnen combineren, zijn er uiteenlopende veiligheidsoplossingen tegen vallen denkbaar die, afhankelijk van de bestaande situatie, kunnen variëren. Om vast te stellen wanneer en waarom een bepaalde valbeveiliging geschikt is, moet er rekening worden gehouden met verschillende aspecten. In samenwerking met een professionele partner kunt u de klant een allesomvattend pakket bieden om de benodigde veiligheid aan de fotovoltaïsche installaties te garanderen.

In dit artikel laten we de 6 meest gestelde vragen over de valbeveiliging bij een fotovoltaïsche installatie op het dak de revue passeren.

Vraag 1: Wat spreekt er voor een valbeveiliging direct op de onderconstructie van de fotovoltaïsche installatie?

In principe mag een safety-oplossing de output van de fotovoltaïsche installatie niet beperken. Dankzij de bevestiging van de valbeveiliging op een laag punt direct aan de onderconstructie van de fotovoltaïsche installatie ontstaat er geen schaduw op de aanwezige fotovoltaïsche modules. Bovendien is doordringen van het dak niet meer nodig. Een ander voordeel is dat het dakoppervlak tot aan de rand kan worden gebruikt. Dankzij de totale constructie van valbeveiliging en fotovoltaïsche installatie ontstaan er geen nieuwe obstakels op het dak die de werkzaamheden zouden kunnen hinderen. Bovendien kunnen op deze manier ook alle andere voorkomende werkzaamheden op het dak veilig worden uitgevoerd.

Vraag 2: Welke nadelen brengt het doordringen van het dak bij de montage van een valbeveiliging met zich mee?

Doordringen van het dak houdt dat er een opening in het dak moet worden gemaakt. Dat betekent vervolgens dat op de lange termijn vocht en water in het gebouw kan binnendringen en het dak eventueel zelfs kan gaan lekken. Vaak eisen de verankeringsvoorzieningen naast de fotovoltaïsche installatie dat het dak wordt doordrongen. Dit is niet het geval bij veiligheidsoplossingen direct aan de onderconstructie van de fotovoltaïsche installatie.

Vraag 3: Welke valbeveiligingen bestaan er eigenlijk voor een fotovoltaïsche installatie?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen een collectieve en een individuele valbeveiliging. De individuele beveiliging dient voor de beveiliging van individuele personen op het dak terwijl een collectieve beveiliging alle op het dak aanwezige personen beveiligt tegen vallen. Het AIO-kabelsysteem van INNOTECH of het TAURUS-railsysteembehoren bijvoorbeeld tot de individuele veiligheidsoplossingen. Ook de enkele verankeringspunten behoren tot deze groep. Tot de collectieve beveiligingsoplossing behoort bijvoorbeeld de veiligheidsreling BARRIER van INNOTECH voor de beveiliging van een plat dak. Voor het schuine dak is er ook nog de zogenaamde dakbeveiligingshaak als individuele veiligheidsoplossing.

Vraag 4: Wat zijn voor een solateur de voordelen van samenwerking met een gecertificeerde expert voor valbeveiliging op het dak?

Hier zijn de TOP 4 voordelen in één oogopslag:

  1. Positief image: met een allesomvattend overzicht op het gebied van veiligheid en fotovoltaïsche installaties heeft u een vaktechnische voorsprong en een image-boost ten opzichte van uw concurrenten.
  2. Veilig werken: met behulp van een professionele valbeveiliging kunnen alle werkzaamheden op het dak en aan de fotovoltaïsche installatie veilig wordt uitgevoerd.
  3. Veilig planning: door de samenwerking met een expert op het gebied van valbeveiliging krijgt u een volledig en op de bestaande situatie toegesneden veiligheidsconcept.
  4. Breed arsenaal aan veiligheidsoplossingen: elke situatie vereist een andere planning waarbij ook weer verschillende valbeveiligingen benodigd zijn.

Vraag 5: Factor kosten! Is de bevestiging van de valbeveiliging op de onderconstructie van de fotovoltaïsche installatie financieel aantrekkelijk voor mijn klanten?

Op de middellange en lange termijn loont de geïntegreerde valbeveiliging in elk geval. De dakbedekking wordt niet beschadigd en deze constructie zorgt er bovendien voor dat de installatie een optimale output kan leveren. Bovendien zorgt de valbeveiliging voor de benodigde veiligheid op het dak.

Vraag 6: Waar vindt ik de kennis voor een vakkundige en technisch correcte montage van de valbeveiliging?

Daarvoor zijn er verschillende scholingen zoals bijvoorbeeld de ééndaagse scholing voor valbeveiligingen aan fotovoltaïsche installaties op het dak waar de theorie en de praktijk worden samengebracht en daarnaast de juridische grondslagen worden opgehelderd.

Een gids voor de opheldering van verdere vragen.

Het zal duidelijk zijn, wanneer het om de veiligheid gaat, moet de keus vallen op een professionele en gecertificeerde valbeveiliging want alleen zo kan de factor kosten met het veiligheidsaspect worden verbonden. Ontdek alle wetenswaardigheden compact samengevat in onze ultieme gids voor valbeveiligingen aan fotovoltaïsche installaties op het dak.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.